Roka salatası, adını ana malzemesi olan roka (Eruca sativa) bitkisinden alan, özellikle Akdeniz mutfağında sıkça yapılan ferah bir salata çeşididir. Rokanın kendine has acımsı, keskin ve hafif biberimsi aroması vardır. Bu nedenle genellikle daha yumuşak ve tatlı malzemelerle dengelenir. Klasik roka salatası, roka, domates, soğan, zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlansa da, bu salatayı damak zevkinize göre geliştirebilirsiniz. Gelin, tadı damağınızda kalacak roka salatası tariflerine birlikte göz atalım.
Diğer opsiyonlar için, çilekli salatalar, armutlu salatalar, patlıcanlı salatalar ve patatesli salatalara göz atmayı unutmayın.
Roka keskin bir aromaya sahip olduğu için, yanında tatlı bir meyve kullanmak tadını dengelemek için mükemmel bir seçenektir. Çilek, yeşil elma, bal, nar ekşisi ve zeytinyağı ile hazırlanan çilek soslu roka salatası, sıcak havalarda ferahlamanıza yardımcı olur.
Kereviz, roka, ceviz içi, yeşil elma ve limon suyu ile hazırlanan bu salata, düşük kalorisiyle diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinde hafif bir lezzet arıyorsanız, kerevizli roka salatasını 15 dakika içinde hazırlayabilirsiniz.
Hem doyurucu, hem de şık sunumlu bir salata arıyorsanız, somonlu roka salatası tam size göre. Küçük dilimlenmiş somon, roka, cherry domates, mısır, avokado ve ballı hardallı sos ile hazırlanan bu salatayı, öğle menülerinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Roka, tere, parmesan peyniri, nar, ceviz, portakal, limon ve haşhaş ile hazırlanan bu salata, isteğe göre zeytinyağı ve yoğurtlu sos eşliğinde sunulur. Ortalama 15 dakikada hazırlanan salatayı, sade bir şekilde tüketebilir veya yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu salata, armut, bebek roka, ceviz, nar ve tulum peyniri ile hazırlanır. Sosunda ise zeytinyağı, limon suyu ve balzamik sirke kullanılır. Salatayı hazırlamadan önce, armutları ızgarada pişirmeyi unutmayın.
Bol malzemeli bir salata arıyorsanız, tam size göre bir tarifimiz var. Patates, kırmızı soğan, havuç, roka, nar tanesi, nar ekşisi ve tulum peyniri ile hazırlanan soğanlı roka salatasını, sevdiğiniz sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Rokaya lezzet katan bir diğer meyve ise, turunçgillerdir. Roka, pancar, kırmızı soğan ve çam fıstığı ile hazırlanan bu salataya, dilerseniz portakal, dilerseniz de mandalina veya greyfurt ekleyebilirsiniz. Portakal kendiliğinden ekşi olduğu için, salataya ekstra limon eklemenize gerek yoktur.