Somonlu Roka Salatası Tarifi

22 Kasım 2025 tarihinde güncellendi.
Somonlu Roka Salatası Tarifi

Hafif, besleyici ve şık sunumuyla öne çıkan somonlu roka salatası tarifi, taze roka yaprakları, cherry domatesler ve nar ekşili sosla somonun enfes lezzetini buluşturuyor. Özellikle yaz sofraları ve hafif öğünler için ideal olan somonlu roka salatası tarifi, yanında ızgara ekmek veya tam buğday kraker ile servis edildiğinde doyurucu ve görsel olarak da çekici bir yemek haline geliyor. Peki; somonlu roka salatası nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Domatesli Avokadolu Soğuk Salata tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon somonlu roka salatası kaç kaloridir?

Bir porsiyon somonlu roka salatası 410kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 12 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
Editör Notu: Birbirinden lezzetli tariflerimiz sayesinde hazırlaması en zor yemekleri bile olabilecek en kolay, hızlı ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Somonlu Roka Salatası Tarifi için

Malzemeler

  • 2 dilim somon fileto
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Salata için:

  • 2 avuç taze roka
  • 6–7 adet cherry domates (ikiye bölünmüş)
  • 1/2 adet salatalık (ince dilimlenmiş)
  • 1/4 adet kırmızı soğan (yarım halka doğranmış, tuzla ovulmuş)
  • 2 yemek kaşığı mısır (isteğe bağlı)
  • Yarım avokado (dilimlenmiş, opsiyonel)

Sos için:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)
  • Bir tutam tuz & karabiber

Somonlu roka salatası tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

 Somon yerine:

  • Izgara veya füme levrek kullanabilirsiniz; hafif ve aromatik olur.
  • Füme alabalık ile farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.
  • Diyet veya vejetaryen alternatif için ızgara tavuk göğsü veya nohut/mercimek ekleyebilirsiniz.

Roka yerine:

  • Ispanak veya karışık yeşillikler (baby leaf) tercih edebilirsiniz.
  • Daha acısız bir tat için marul veya kıvırcık salata kullanabilirsiniz.

Sebzeler:

  • Cherry domates yerine normal domatesi küp doğrayabilirsiniz.
  • Salatalık yerine havuç veya kapya biber ekleyerek renk ve tat çeşitliliği yaratabilirsiniz.
  • Kırmızı soğan yerine yeşil soğan veya taze pırasa kullanabilirsiniz.

Sos alternatifleri:

  • Limon suyu yerine portakal suyu veya nar ekşisi ile farklı bir ekşi-tatlı aroma elde edebilirsiniz.
  • Zeytinyağı yerine avokado yağı veya fındık yağı kullanabilirsiniz.
  • Bal yerine akçaağaç şurubu veya az miktarda hardal kullanarak sosu tatlandırabilirsiniz.
  • Izgara veya füme levrek kullanabilirsiniz; hafif ve aromatik olur.
  • Füme alabalık ile farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.
  • Diyet veya vejetaryen alternatif için ızgara tavuk göğsü veya nohut/mercimek ekleyebilirsiniz.

Roka yerine:

  • Ispanak veya karışık yeşillikler (baby leaf) tercih edebilirsiniz.
  • Daha acısız bir tat için marul veya kıvırcık salata kullanabilirsiniz.

Sebzeler:

  • Cherry domates yerine normal domatesi küp doğrayabilirsiniz.
  • Salatalık yerine havuç veya kapya biber ekleyerek renk ve tat çeşitliliği yaratabilirsiniz.
  • Kırmızı soğan yerine yeşil soğan veya taze pırasa kullanabilirsiniz.

Sos alternatifleri:

  • Limon suyu yerine portakal suyu veya nar ekşisi ile farklı bir ekşi-tatlı aroma elde edebilirsiniz.
  • Zeytinyağı yerine avokado yağı veya fındık yağı kullanabilirsiniz.
  • Bal yerine akçaağaç şurubu veya az miktarda hardal kullanarak sosu tatlandırabilirsiniz.
Somonlu Roka Salatası Tarifi

Nasıl Yapılır

  1. Somon dilimlerini zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle ovun. Izgara tavada veya fırında her iki yüzünü de hafifçe kızartarak pişirin. 
  2. Roka, domates, salatalık, kırmızı soğan, mısır ve avokadoyu geniş bir kaseye alın.
  3. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon, hardal, bal, tuz ve karabiberi çırpın.
  4. Salata malzemelerinin üzerine sosu dökün, karıştırın. Üzerine somon parçalarını yerleştirdikten sonra susam serpiştirin ve servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Salatayı ılık somon ile hazırlarsanız, rokanın tazeliğiyle sıcak balığın uyumunu yakalayabilirsiniz.
  • Soğuk somon tercih ederseniz, yaz günlerinde çok ferah bir öğün elde edersiniz.
  • Yanına ızgara ekmek, baget ya da tam buğday kraker ekleyerek salatanızı daha doyurucu hale getirebilirsiniz.
  • Üzerine nar taneleri, rendelenmiş parmesan peyniri veya kavrulmuş çam fıstığı serperek salatanızı şık bir davet tabağına dönüştürebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Salatayı ılık somon ile hazırlarsanız, rokanın tazeliğiyle sıcak balığın uyumunu yakalayabilirsiniz.
  • Soğuk somon tercih ederseniz, yaz günlerinde çok ferah bir öğün elde edersiniz.
  • Yanına ızgara ekmek, baget ya da tam buğday kraker ekleyerek salatanızı daha doyurucu hale getirebilirsiniz.
  • Üzerine nar taneleri, rendelenmiş parmesan peyniri veya kavrulmuş çam fıstığı serperek salatanızı şık bir davet tabağına dönüştürebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo