Pektin Nedir?

Pektin, jöleler ve reçeller gibi konservelerde doğal ve ticari olarak üretilen temel bir bileşendir. Peki pektin nedir sizler için anlattık. İşte, pektin nedir:
Pektin Nedir?
05 Temmuz 2023, 14:36

Pektin, jöleler ve reçeller gibi konservelerde doğal ve ticari olarak üretilen temel bir bileşendir. Pektin olmadan jöleler ve reçeller jelleşmez. Pektin, meyve ve sebzelerin hücre duvarlarında doğal olarak bulunan ve onlara yapı kazandıran, heteropolisakkarit adı verilen bir nişasta türüdür. Şeker ve asitle birleştiğinde, reçel ve jölelerin soğuduklarında yarı katı bir doku geliştirmelerini sağlayan şey budur. Elma ve ayva gibi bazı meyveler ve turunçgillerin kabukları, tohumları ve zarları doğal olarak pektin bakımından çok yüksektir. Ticari pektinler genellikle narenciye kabuklarından yapılır. Kuru toz ve sıvı halde satılır ve pahalı olabilir.

pektin

Pektin Çeşitleri

İki ana pektin türü vardır: yüksek metoksil (HM) ve düşük metoksil (LM). Yüksek metoksil pektin en yaygın türdür ve genellikle "hızlı veya hızlı sertleşen" veya "yavaş sertleşen" olarak etiketlenir. Hızlı sertleşen HM, kalın reçeller ve marmelatlar için en iyisidir, yavaş sertleşen HM ise şeffaf jöleler için uygundur. Bir set oluşturmak için şeker yerine kalsiyum kullanan düşük metoksil (LM) pektin, düşük şekerli veya şekersiz konserveler için iyidir. Genellikle "hafif" veya "düşük şekerli tarifler için yapılmış" olarak etiketlenir.

İki ana pektin türünün birkaç çeşidi vardır ve her biri farklı davranır. Kuru pektin, normal (veya klasik), hızlı sertleşen ve yavaş sertleşen (yüksek metoksil), şekersiz veya düşük şekerli (düşük metoksilli), MCP (modifiye narenciye pektini) (düşük ve şekersize benzer) dahil olmak üzere birçok biçimde gelir ve hazır veya dondurucu reçel pektini. Sıvı sadece normal bir versiyonda sunulur ve normal kuru pektine benzer, ancak topaklanmayı önlemek için önceden çözülür.

Farklı pektin türleri farklı davrandığından, kullandığınız tarifte listelenen sürümü kullanmak en iyisidir. Reçel veya jöle setini çok sert veya çok yumuşak bulursanız, miktarları her zaman buna göre ayarlayabilirsiniz.

pektin

Pektin Kullanımları

Pektin, düşük pektinli meyveler içeren tarifleri kalınlaştırmak için kullanılır. Bazı meyveler, özellikle çok olgun olanlar nispeten az pektin içerir. Örneğin çilek ve ahududu kolayca ezilir, bu da meyvenin yapısını oluşturmaya yardımcı olan "yapıştırıcı" içeriğinin ne kadar düşük olduğunu gösterir. Bu meyveler için, pektin eklenmeden düzgün bir şekilde sabitlenmiş bir jöle veya reçel yapmak, çok fazla şeker eklemeyi, aşırı uzun süre pişirmeyi veya her ikisini birden gerektirebilir, bu da meyveye daha az tat veren bir reçel veya jöle ile sonuçlanır.

Meyvede ne kadar pektin olduğunu öğrenmek için 1 yemek kaşığı tahıl alkolü ile 1 çay kaşığı meyve suyunu birleştirin. Sertleşirse, pektinde yüksektir. Karışım gevşek, jelatinimsi bir kütle haline gelirse, pektin ölçeğinde ortadır. Hiç sertleşmezse veya jel şeritleri oluşturursa, pektinde düşüktür.

Pektin, yiyeceklerin jelleşmesini veya kalınlaşmasını gerektiren diğer yemeklerde ve bazı unlu mamullerde yağ ikamesi olarak da kullanılabilir.

pektin

Pektin ile Nasıl Pişirilir?

Kullanılan pektinin türü, bir tarife nasıl ekleneceğini belirleyecektir. Yüksek metoksil pektinin jel oluşturmak için asit ve şekerle birlikte yüksek sıcaklıkta (104 C) pişirilmesi gerekirken, düşük metoksil pektin oda sıcaklığında aktive edilebilir. Bu nedenle, HM pektin sıcak meyve karışımına erken eklenecektir. LM pektini genellikle biraz şekerle karışt��rılır ve tarifin ilerleyen bölümlerinde sıcak meyveye eklenir. Sıvı pektin, neredeyse pişirmenin sonunda sıcak meyve karışımının olduğu tencereye dökülür.

Jel noktasının ötesinde kaynatmak veya yeterince karıştırmamak pektini parçalamaya yardımcı olacağından, pektin eklendikten sonra tarifi fazla pişirmediğinizden emin olun.

Tadı Nasıl?

Pektin bir tarife herhangi bir lezzet katmamalıdır. Bununla birlikte, markaya bağlı olarak, biraz acılık katabilir. Ev yapımı pektin, yapıldığı meyve gibi tadacaktır.

reçel

Pektin Tarifleri

Pektin gerektiren tariflerin çoğu reçel, jöle veya marmelattır. Ticari olarak üretilen pektini kullanmak yerine, narenciye veya elma kullanarak kendiniz yapabilirsiniz.

Pektin Nereden Alınır?

Pektin tozu ve sıvısı, konserve kavanozlarının yanı sıra büyük süpermarketlerde bulunabilir. Pektin ürünleri, aynı zamanda mutfak malzemeleri satan yerlerde ya da pastacılık ürünleri satan yerlerde bulunabilir. Toz, bidonlarda ve poşetlerde satılmaktadır; sıvı, daha sonra kutu tarafından satılan çoklu poşetlerde paketlenir.

Pektin Nasıl Saklanır?

Kuru ve sıvı pektinin farklı şekilde depolanması gerekir. Toz kilerde saklanabilir ve yıl içinde kullanılması en iyisidir; bir sonraki konserve sezonu için saklanırsa, o kadar iyi performans göstermeyebilir. Sıvı pektin buzdolabında saklanmalı ve bir hafta içinde kullanılmalıdır.

Ev yapımı pektin buzdolabında üç güne kadar saklanabilir. Daha uzun süre saklamak için pektin dondurulabilir veya kaynar su banyosu konservesi kullanılarak saklanabilir. Dondurulmuş pektin altı aya kadar, konserve pektin ise bir yıla kadar dayanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Chimichurri nedir?
  2. Rhubarb nedir?
  3. Dağ çileği nedir?
  4. Kakao parçacıkları nedir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo