Pastörizasyon Nedir?

Yiyecekleri evde pastörize etmek, sizi hasta edebilecek salmonella gibi tehlikeli bakterileri içermemelerini sağlayacaktır. Evde pastörizasyon nasıl yapılır anlattık. İşte, pastörizasyon nasıl yapılır:
Pastörizasyon Nedir?
24 Temmuz 2022, 16:14

Yiyecekleri evde pastörize etmek, sizi hasta edebilecek salmonella gibi tehlikeli bakterileri içermemelerini sağlayacaktır. Özellikle çiğ süt ve çiğ yumurtaların pastörize edilmesi önemlidir. Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, ev yapımı elma şarabı ve meyve suyu gibi diğer sıvıları pastörize etmek de sizi hastalanmaktan koruyabilir. Pastörizasyonun anahtarı, bakterileri öldürmek için yiyeceği belirli bir süre çok belirli bir sıcaklığa getirmektir. Bu, yiyeceği pişirmeden tüketim için güvenli hale getirecektir. Sizler için pastörizasyon nasıl yapılır anlattık. İşte, pastörizasyon nasıl yapılır:

Çift Kazanda Pastörizasyon

  1. Ocağınıza bir çift kazan kurun. Çift kazanın alt tavasını yaklaşık 5 cm suyla doldurun. Daha sonra küçük olan tavayı alttakinin üzerine yerleştirin ve pastörize ettiğiniz sıvıyı veya gıdayı içine dökün. 
  2. Eğer benmariniz yoksa büyük bir tencere ile küçük bir tencere, metal kase veya kalın cam kase kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Küçük tabak, alt kısmı suya oturmadan daha büyük tencerenin tepesinde duracak kadar küçük olmalıdır.
  3. Suyun kaynaması için çift kazanı orta ateşte ısıtın. Ocağı açın ve çift kazanın altındaki suyun kaynama noktasına gelmesini bekleyin. Çift kazanın iki katı arasında buhar çıktığını görmeye başladığınızda kaynadığını anlayacaksınız.
  4. Su kaynamaya başladığında, ısıyı düşük veya orta-düşük seviyeye indirin. Amaç, suyu kaynayan bir kaynama yerine sabit bir kaynamada tutarak ısıyı kontrol etmektir.
  5. Pastörize ettiğiniz sıvıyı veya yiyeceği sürekli karıştırın. Çift kazanınız ısınırken içindekileri karıştırmak için bir kaşık kullanın. Bu, sıvının çok ısınması, yanması veya kıvrılması riskini azaltır.
  6. Hızlı bir seçenek için yiyeceği veya sıvıyı 72 °C'de 15 saniye pastörize edin. Diğer seçeneğe göre çok daha hızlı olmasına rağmen, bu teknikle yiyeceği veya sıvıyı haşlama veya pişirme riski vardır. İçine bir termometre yerleştirerek yiyeceğin veya sıvının sıcaklığını kontrol edin. Termometrenin ucu sıvının sadece üçte ikisi kadar derinlikte olmalıdır. Kabın dibine veya yanlarına oturmasına izin vermeyin.
  7. Alternatif olarak, yiyeceği veya sıvıyı 63 °C'de 30 dakika pastörize edin. Bu seçenek daha uzun sürerken, yiyeceği veya sıvıyı pişirme olasılığı daha düşüktür.
  8. Sıcak yiyecekleri veya sıvıyı sterilize edilmiş kaplarınıza dökün. Yiyecek veya sıvıyı, ısıdan çıkardığınız anda önceden sterilize edilmiş kaplara dikkatlice dökün. Her kavanozun üstünde 2,5-5,1 cm boş üst boşluk bırakın. Kavanozları doldurduktan sonra uygun bir kapakla kapatın.
  9. Kapları hemen soğuk suyla soğutun. Doldurulmuş kapları soğuk su banyosuna yerleştirin. Bunu yapmanın en kolay yolu, onları lavabonuza koymak ve soğuk suyla doldurmaktır. Daha da hızlı soğutmak için suya bir tepsi buz küpü ekleyin. Soğuk suda 15 dakika bekletin.
  10. Bu adım için büyük bir lavabo, kase veya tencere de kullanabilirsiniz.
  11. Bununla birlikte, aşırı soğuk sıcaklıklar camı şok edebilir ve kırılmasına neden olabilir. Kapları doldurduktan hemen sonra buzdolabına veya dondurucuya koymamalısınız.
  12. Pastörize ürünleri buzdolabınızda saklayın. Kavanozları soğuk suda hızlıca soğuttuktan sonra buzdolabına aktarın. Onları kullanmaya hazır olana kadar buzdolabında saklayın.
  13. Yiyecek veya sıvı, ilk 6 saat içinde 4 °C'nin altındaki bir sıcaklığa kadar soğumalıdır.
  14. Pastörize süt 2 haftaya kadar dayanabilirken, meyve suyu ve elma şarabı bu sürenin iki katı kadar dayanabilir.


Pastörize etmek için Doğrudan Isıyı Kullanma

  1. Pastörize etmek istediğiniz yiyecek veya sıvıyı sterilize edilmiş kaplara dökün. Yiyecek veya sıvıyı önceden sterilize edilmiş cam kaplara dökün. Her kabın üstünde 2,5–5,1 cm boş üst boşluk bırakın. Kapları iyi bir sızdırmazlık sağlayan kapaklarla kapatın. Suyun pastörize sıvınıza girmemesi için bu yöntem için sıkıca kapatılmış bir kapağın gerekli olduğunu unutmayın.
  2. Sıvı pastörizasyon işlemi sırasında genleşebilir ve bu gerçekleştiğinde kaplar çok doluysa kırılabilirler.
  3. Kapları büyük bir depoya koyun ve ardından suyla doldurun. Cam kapları büyük bir tencerenin dibine yerleştirin. Kavanozları 5,1–7,6 cm suyla kaplayacak kadar su ile doldurun.
  4. Bardakların pastörizasyon sırasında hareket etmelerini ve birbirlerine çarpmalarını önlemek için stoğun altına temiz bir bulaşık bezi veya kavanoz rafı yerleştirmek iyi bir fikirdir.
  5. Suyu 20 dakika boyunca 79 °C sıcaklıkta ısıtın. Doldurduğunuz tencereyi orta ateşte ocağınızın üzerine koyun. Suyu °79 °C sıcaklığa ulaşana kadar kademeli olarak ısıtın, ardından cam kavanozları çıkarmadan önce bu sıcaklığı 20 dakika tutun. Suyun sıcaklığını izlemek için bir pişirme termometresi kullanın.
  6. Suyu yavaşça ısıtın. Hızlı ısıtma camı kırabilir ve pastörizasyon sürecini bozabilir.
  7. Kavanozları çıkarın ve hızlı bir şekilde suda soğutun. Kavanozları maşa veya kavanoz kaldırıcı ile dikkatli bir şekilde sıcak sudan çıkarın. Hızlı bir şekilde  7 °C yaklaşmaları için 15 dakika soğuk suya batırın.
  8. Sıcak şişeleri doğrudan dondurucuya veya buzdolabına koymayın. Bu aşırı sıcaklık değişimi camı şok edebilir ve kırılmasına neden olabilir.
  9. Kavanozları buzdolabınızda saklayın. Doldurulan bardakları soğuk suda soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın. Onları kullanmaya hazır olana kadar orada saklayın.
  10. Pastörize sıvının her zaman 7 °C altında kalması gerektiğini unutmayın.
  11. Buzdolabında saklandığında pastörize süt 2 haftaya kadar dayanabilir. Meyve suları ve elma şarabı buzdolabında bir aya kadar dayanabilir.

Saklama Kaplarınızı Sterilize Etme

  1. Cam kaplarınızı büyük bir depoya yerleştirin. Saklama kaplarınızı ve kapaklarınızı sterilize etmek için büyük bir stok yerine dikkatlice yerleştirin. Birbirlerine çarpmadan dik durabilmelidirler.
  2. Deponuzun boyutunun saklama kaplarınızın boyutuna göre değişeceğini ve saklama kaplarınızın boyutunun ne kadar pastörize etmeyi amaçladığınıza bağlı olarak değişeceğini unutmayın.
  3. Bazı insanlar kavanozları bulaşık makinesinde sterilize etmeye çalışsa da, bu, kaynatma kaplarının yaptığı gibi sterilizasyonu garanti etmez.
  4. Kavanozları kaplayacak şekilde depoyu suyla doldurun. Saklama kaplarını eşit şekilde ısıtmak için tamamen kaplayacak şekilde depoya yeterince su koyun. Tencereyi dolduğunda ocağa koyun.
  5. Suyu kaynatmadan önce kapları tencerenin içine yerleştirmek en iyisidir. Ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında cam çatlama veya kırılma eğilimi gösterir, bu nedenle su kaynama noktasına ulaştıktan sonra kavanozları suya batırmak riskli olabilir.
  6. Suyu 10 dakika kaynatın. Ocağı yüksek ateşte açın. Suyu sabit bir kaynama noktasına gelene kadar ısıtmaya devam edin ve ardından suyu düşük kaynamada tutmak için ısıyı azaltın. Su tamamen kaynadıktan sonra kapları ve kapakları 10 dakika suda bekletin.
  7. Kaplar kaynatılırken biraz birbirine çarpabilir. Ancak su düşük seviyedeyse, kaplar birbirine zarar verecek kadar birbirine çarpmamalıdır.
  8. Kapları sudan çıkarın. Kavanozlar sterilize edildikten sonra brülörü kapatın. Ardından kapları ve kapakları maşa veya konserve kavanozu kaldırıcı kullanarak sıcak sudan dikkatlice kaldırın. 
  9. Bu aşamada kolayca kırılabileceğinden cam kapları çıkarırken dikkatli olun.
  10. Kapları tezgahınızda kurumaya bırakın. Onları temiz, kuru bulaşık havlularının üzerine koyun ve kurumaya bırakın. Soğutma işlemini hızlandırmak için kapları buzdolabına veya derin dondurucuya koymayın.
  11. Kapların tamamen oda sıcaklığına soğumasına gerek yoktur. Biraz sıcak olan kapların pastörizasyon sırasında kırılma olasılığı daha düşüktür.


Şunlara da göz atın;

  1. Kıyma nasıl çözdürülür?
  2. Neden yeşillenmiş patates yememeliyiz?
  3. Yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir?
  4. Gıda alerjileri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo