Omurga Ağrısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Omurga ağrısı neden olur? Omurga ağrısı için ne yapılır? Fizyoterapist Necdet Döner, omurga ağrısının nedenlerini ve ağrıya iyi gelen egzersizleri anlattı.
Omurga Ağrısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?
29 Mart 2024, 11:26

Soruya önce omurga hakkında bahsederek giriş yapmak istiyorum. Omurga, sağlıklı yaşamı doğrudan etkileyen vücudumuzun önemli bölümünü oluşturan yapımızdır. Omurgada meydana gelecek hasar ya da sağlık sorunu kişilerin duruş, oturuş ve hareketleri büyük ölçüde etkileyip kişinin yaşam önemli ölçüde azaltacaktır. Duruş, oturuş ve hareket kaynağı omurgadır diyebiliriz. Vücudumuz için omurgamızın birden fazla önemli işlevi vardır. Bunlar; baş ve bacak arasındaki bağlantıyı sağlar. Ön, arka ve yana eğilmeyi, dönmeyi uyum içinde gerçekleştirir. Göğüs kafesinin şekillenmesinde rol oynar. Akciğer, kalp ve göğüsün doğru yerleşimine destek olur ve hasar görmemesi için korur.

Bunların haricinde omurga, beyinden çıkarak omurilik olarak kuyruk sokumuna kadar giderek yayılır. Bacak, kol, gövde ve tüm organların beyinden gelen komutlarının yerine getirilmesini sağlar. Vücudun bu işlevleri yerine getirmesi için omurga sağlığı büyük  önem taşımaktadır. Omurga sağlığı için yapılabilecek en güzel doğru duruş ve egzersizdir.

köprü hareketi

Omurga Sağlığı İçin Egzersiz Önerileri

Omurga sağlığı ve genel beden sağlığımız için haftada 4-5 gün en az 40 dakika olacak şekilde egzersiz yapmalıyız. Omurga çevresini destekleyen adele gruplarını güçlendirmek oldukça faydalı olacaktır. Hemen omurga sağlığı için bir egzersiz önerecek olursam;

Sırt üstü uzanın ellerinizi iki yana doğru koyun ve dizlerinizi kendinize doğru çekin( ayla tabanları yere değecek şekilde) hareketi hızlı yapmamaya gayret gösterelim. Ardından belimizi yukarı doğru kaldıralım birkaç saniye bekledikten sonra yavaşça indirelim bunu on beş kez olacak şekilde 3-4 set olarak yapabilirsiniz.

masa başı egzersizleri

Masa Başı Çalışanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Masa başı çalışanların omurga sağlığı için dikkat etmesi gereken konulardan uzun süreli aynı pozisyonda kalmamak olmalı, her 45 dakikada bir kalkıp dolanmalıyız. Ve masa başı çalışmalarında çalışma yerimizi kendimize göre ergonomik bir şekilde ayarlamamız gerekir. Otururken daime dik bir şekilde oturun yani kulak, omuz ve kalça hizası aynı düzlemde olacak şekilde oturunuz, beldeki fizyolojik kıvrımın korunması için bel desteği kullanabiliriz. Monitör ile göz hizası aynı olmalı bakarken başımız öne veya arkaya doğru bakmamalı.

Masa başı çalışanların belli aralıklarda egzersiz yapması gerekir demiştik peki nasıl bir egzersiz olabilir. Ayağa kalkıp ayaklarımızı omuz genişliğinde açıp başımız karşıya bakacak şekilde, ellerimizle yana doğru eğilebildiğimiz kadar eğilip doğruluyoruz ve bunu bir sağ bir sol olacak şekilde yapabiliriz.

duruş bozukluğu

Duruş Bozukluğunu Düzeltmek İçin Ne Yapmalıyız?

Duruş bozukluğunun şiddetine göre değişmekle beraber en güzel yöntemi aynı şekilde egzersiz ve doğru duruştan geçmektedir. Ayaktayken ve otururken daima dik oturmalıyız. Omurga çevresindeki adeleleri güçlendirip duruş bozukluğunun önüne geçebiliriz.

yatma pozisyonu

Omurga Sağlığı İçin Nasıl Yatmalıyız?

Omurga sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış olarak dizlerinizi karnınıza doğru çekin ve dizlerinizin arasında yastık koyun (yastık koymamızın sebebi kalça eklemine binen yükü azaltmaktır) bu şekilde uyuyabilirsiniz.

Omurgayı güçlendirmenin yolu egzersizdir. Egzersizleri yaparken bilinçsiz bir şekilde yapmaktan kaçının unutmayın ki bilinçsizce yapılan egzersizin  faydadan çok zarar verebileceğini hatırlatmak isterim bunun için yardım alacağınız kişiler fizyoterapistllerdir. Bu yazımında sonuna geldik merak ettiğiniz sormak istediğiniz soruları İnstagram @necdetdoner hesabına iletebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde yapılabilecek egzersizler
  2. Kilo vermek için en iyi egzersizler
  3. Masa başı çalışanlar için egzersizler
  4. Duruş bozukluğu egzersizleri
  5. Sırt ağrısı neden olur?
Kategoriler
Lezzet Logo