Neden Karalahana Yemeliyiz?

Karalahana, özellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilen ve yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Peki, karalahana neye iyi gelir? İşte, karalahananın 5 faydası:
Neden Karalahana Yemeliyiz?
29 Ocak 2024, 12:46

Karalahana, turpgiller familyasına ait bir besindir. Klasik lahananın kıvırcık ve dar yapraklarının aksine, karalahana yaprakları düz, büyük ve pürüzsüzdür. Mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan bu sebze, düzenli olarak tüketildiğinde bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Özellikle Karadeniz mutfağında tüketilen bu besin, çorba, sarma ve ana yemeklerde kullanılabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, karalahananın faydalarını yakından inceleyelim. 

karalahana

Karalahananın Faydaları Nelerdir?

  1. Anti-kanser etkilidir: Karalahana da dahil olmak üzere turpgillerden oluşan sebzelerin antikanser etkileri olabilir. Aslında, hem eski hem de yeni araştırmalar, yüksek miktarda turpgillerden sebze tüketen kişilerin, prostat, meme, yumurtalık, akciğer, mesane ve kolon kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türlerine yakalanma riskinin azaldığını göstermektedir. 
  2. Kemik sağlığını iyileştirir: Karalahana özellikle kalsiyum ve K vitamini açısından zengindir ve bunların her ikisi de kemik sağlığı için önemlidir. Aslında, bu pişmiş yeşilliklerden sadece 1 bardak tüketmek, kalsiyum için günlük ihtiyacınızın %27'sini ve K vitamini için günlük ihtiyacınızın %83'ünü etkileyici bir şekilde sağlar.
  3. Göz sağlığını geliştirir: Karalahana, gözleriniz de dahil olmak üzere tüm vücudunuza iyi gelen besinlerle doludur. Bu yeşil yapraklı sebzeler sadece görmede çok önemli bir rol oynadığı gösterilen A vitamini açısından değil, aynı zamanda lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından da zengindir. Çalışmalar, bu antioksidanların yaşa bağlı makula dejenerasyonu, katarakt ve diyabetik retinopati gibi göz rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  4. Kalp sağlığına faydalıdır: Turpgiller ve yeşil yapraklı sebzelerin kalp sağlığına diğer sebze ailelerinden daha fazla fayda sağlayabilir. hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, karalahananın toplam ve LDL (kötü) kolesterol gibi kalp sağlığı ölçümlerinin yanı sıra sistolik kan basıncını da iyileştirdiği gözlemlenmiştir.
  5. Sindirim sağlığını destekler: Diyetinize daha fazla karalahana eklenmesi muhtemelen lif alımınızı artıracaktır. Lif, düzenliliği teşvik ederek ve sağlıklı bağırsak bakterilerinizi besleyerek sindirim sağlığınızı iyileştirebilir. 

karalahana

Karalahananın Besin Değerleri

2 bardak çiğ karalahana şunları içerir;

  1. Kalori: 24 kcal
  2. Karbonhidrat: 4 gram
  3. Protein: 2 gr
  4. Lif: 2,8 gr
  5. K vitamini: Günlük ihtiyacın %128'i
  6. Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %16'sı
  7. C vitamini: Günlük ihtiyacın %28'i
  8. Folat: Günlük ihtiyacın %23'ü
  9. Fosfor: Günlük ihtiyacın %1'i

Ayrıca antioksidanlar olarak bilinen faydalı bitki bileşikleri açısından da zengindirler; özellikle fenoller, polifenoller ve alfa-lipoik asit olarak adlandırılan türler. Antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltır.

Karalahananın Yan Etkileri

Karalahana yeşilliklerinin tadını çıkarmak genellikle güvenlidir, ancak birkaç önlem alınması gerekir

Birincisi, bu sebze, pıhtılaşma veya kanın pıhtılaşması sürecinde yer alan bir besin maddesi olan K vitamini açısından olağanüstü derecede yüksektir. Karalahananın fazla miktarda tüketilmesi, kan inceltici ilaçların etkisini engelleyebilir.

Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler karalahana tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Karalahanalı tarifler
  2. Karalahana nasıl temizlenir?
  3. Brüksel lahanasının faydaları nelerdir?
  4. Neden lahana suyu içmeliyiz?
  5. Lahanalı tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo