Mısır Nasıl Hasat Edilir?

Mısır yaz aylarının sevilen lezzetlerinden biridir. Peki nasıl hasat ediilir? Mısır nasıl hasat edilir, sizler için anlattık. İşte, mısır nasıl hasat edilir:
Mısır Nasıl Hasat Edilir?
19 Ağustos 2022, 17:40

Mısır yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biridir. Eğer bir bahçeniz varsa ve bahçenizde mısır ekip yetiştiriyorsanız onları hasat etmeniz gerekir. Sizler için mısır nasıl hasat edilir anlattık. İşte, mısır nasıl hasat edilir:


Tatlı Mısır Nasıl Hasat Edilir?

  1. Mısır ekiminden 60-80 gün sonra hasat edin. Ortalama olarak, tatlı mısırın olgunlaşması 60-80 gün sürer. Ekimden yaklaşık 60 gün sonra hasat işaretlerini kontrol etmek için takviminize not edin.
  2. Mısır, özellikle 32 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda, en hızlı şekilde sıcak havalarda hasat edilir.
  3. Püsküller kahverengiye döndüğünde mısırı hasat edin. Mısır püskülü, mısır bitkilerinin tepesindeki polen salan saptır. Mısırınız olgunlaştıkça püskülleri yeşilden kahverengiye dönmelidir. Püsküllerin yeşil rengi tamamen kaybolana kadar mısırı hasat etmekten kaçının.
  4. Sütlü bir sıvı olup olmadığını kontrol etmek için tatlı mısır tanelerini sıkın. Mısır ipeğini geri çekin ve parmağınızla başparmağınız arasında bir çekirdek sıkın. Eğer çekirdek sütlü bir sıvı bırakırsa bitkiniz hasat için hazırdır.
  5. Mısır taneleriniz olgunlaşmamışsa, sert olacak ve sütlü bir sıvı salmayacaktır.
  6. Her mısır kulağını sapından bükün. Hasat yaparken sabit tutmak için sapı baskın olmayan elinizde tutun. Baskın elinizle bir mısırı alın ve yana çevirin. Kulağı aşağı çekin ve sertçe çekin, ardından taze topladığınız mısırı bir kovaya veya yığına koyun.
  7. Tatlı mısırı lezzetin bozulmasını önlemek için hızlı bir şekilde hazırlayın. 24 saat oda sıcaklığında bırakılan mısır, şekerinin %50'sini kaybeder. Daha taze bir tat için mısırı topladığınız gün saklayın veya hazırlayın.
  8. Tatlı mısırı, açılmamış kabuklarını nemli kağıt havlulara sararak buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.
  9. Mısır kabuğunu çıkarın. Çekirdekleri kaplayan küçük ipeksi tüyleri tamamen açığa çıkarana kadar kabuk yapraklarını birer birer çekin. İpekleri tek tek toplayın veya eski bir diş fırçasıyla ovalayın.
  10. Mısırı mikrodalgada pişirmek kabuğu çıkarmayı kolaylaştırabilir. Mikrodalga gücünü yükseğe ayarlayın ve kabuğu çıkarılmamış mısırı 2 dakika ısıtın.
  11. 6-8 ay boyunca korumak için tatlı mısırı dondurun. Mısırınızı kaynar suda haşlayın, ardından mısır koçanlarınızı hava geçirmez bir kaba koyun ve dondurucuda saklayın. Mevsim ne olursa olsun taze mısır tadına sahip olmak için mısırınızı 6-8 aya kadar dondurun.
  12. 5 yıla kadar korumak için tatlı mısır olabilir. Mısırınızı hasattan 2-4 gün sonra pişirmeyi düşünmüyorsanız, mısırınızı haşlayın ve çekirdeklerini keskin bir bıçakla çıkarın. Çekirdekleri bir kavanozda saklayın ve kavanozu kapatmak için basınçlı bir teneke kutuya koyun.


Flint Mısır Nasıl Hasat Edilir?

  1. Ekimden 80-100 gün sonra hasat etmeyi planlayın. Tatlı mısırın aksine, flint mısırın hasat edilmesi 80-100 gün sürer. Dikimden bu yana 80 gün geçtikten sonra, mısırınızı her gün olgunluk belirtileri açısından kontrol edin.
  2. Mısır 32 °C üzerindeki sıcaklıklarda daha hızlı hasat eder. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız 80 güne yakın olgunlaşacaktır.
  3. Kahverengi bir renk için mısır püsküllerini kontrol edin. Mısır püskülleri, bitkinin tepesindeki polen salan saplardır. Mısırınız olgunlaştıkça püsküllerinin rengi yeşilden kahverengiye dönmelidir. Mısırınızı hasat etmek için püsküllerin yeşil rengi tamamen kaybolana kadar bekleyin.
  4. Mısır püskülleri, bitki çiçeklerinden ortalama 3 hafta sonra kahverengiye döner.
  5. Mısır taneleri sertleşene kadar bekleyin. Flint mısır ve patlamış mısır taneleri kuru ve sağlam olmalıdır. Bir mısır tanesini parmağınızla başparmağınız arasında bastırın ve sertleştiğini hissediyorsanız, püsküller kahverengi olana ve ekimden bu yana 80 gün geçmiş olana kadar seçin.
  6. Mısırı sapından çekin. Sabitlemek için sapı baskın olmayan elinizde tutun ve baskın elinizle bir kez yana çevirin. Kulağı aşağı doğru çekin ve yeni topladığınız mısırı bir kovaya veya yığına koyarak sapından çekin.
  7. Mısır koçanlarını 2-3 hafta kurumaya bırakın. Mısırınızı saklamak için garaj veya depo gibi boş bir kapalı alan bulun. Her mısır koçanı etrafına bir miktar sicim bağlayın ve tavandan veya kirişlerden asın. Yaklaşık 2-3 hafta asılı kalmasına izin verin, ardından kova veya saklama kutusu gibi kuru bir kaba aktarın.
  8. Mısırı öğütün veya hayvan yemi olarak kullanın. Bir mısır değirmeniniz veya yüksek güçlü bir karıştırıcınız varsa, mısır unu yapımı için bu tür mısırları kullanabilirsiniz. Mısır unu, mısır ekmeği ve diğer yemekler için kullanabileceğiniz sağlıklı, doyurucu bir undur.
  9. Patlamış mısır çekirdeklerini ovalayın ve saklayın. Patlamış mısır koçanınızı kuruttuktan sonra çekirdeklerini elinizle çekin veya bıçakla kesin. Onlarla pişirmeye hazır olana kadar kuru, hava geçirmez bir kapta saklayın.
  10. Onları pişirmek için patlamış mısır tanelerini ısıtın. Tercihlerinize bağlı olarak, patlamış mısırı mikrodalgada pişirebilir veya ocakta ısıtabilirsiniz. Çekirdekleri hafif, kabarık patlamış mısır haline gelene kadar sabit ısıda tutun.


Şunlara da göz atın;

  1. Mısırlı tarifler
  2. Mısırın faydaları nelerdir?
  3. Fındığın faydaları nelerdir?
  4. Mısır mutfağı yemekleri


Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo