Bahçe Bakımı: Mart Ayında Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?

Mart ayında bitki bakımı için ne yapmak gerekir? Mart ayında saksı değişimi yapılır mı? İşte, Mart ayı bitmeden bahçe ve bitki bakımıyla ilgili mutlaka yapmanız gerekenler:
Bahçe Bakımı: Mart Ayında Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?
21 Mart 2023, 16:48

Mart ayı, bitki ve bahçelerle ilgilenmenin tam zamanı. Soğuk havaların azaldığı, baharın gelmeye başladığı şu günlerde, çiçeklerde kış uykusundan uyanmaya ve canlanmaya başlıyor. Bu uyanış esnasında bitkilere yapılacak işlere aksatmadan başlamak gerekiyor. Kendini bekleme moduna alan bitkileri bahara hazırlamak için yapılacak işlerin başında, saksı değişimi geliyor. Ayrıca bitkilerin canlanması için birkaç değişikliğe de ihtiyaç var. İşte, Mart ayında bitkileriniz için yapmanız gerekenler:

saksı değiştirme

  1. Saksı değiştirme

Bitkiler güneşi görüp aktif bir büyüme dönemine geçeceği için, saksılarına sığamamaya başlayabilir. Bu yüzden küçük saksılardaki çiçekleri, dal ve köklerine zarar vermeden büyük saksılara aktarmanız gerekiyor. Tabi, bir anda küçükten çok büyük bir saksıya geçmek da yanlış. Bitkinizin saksısını değiştirirken, mevcut saksının bir boy büyüğünü tercih etmeniz yeterli. Saksı değişiminden sonra can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin.

toprak değiştirme

  1. Toprak değişimi

Bitkileri yeni yuvalarına taşırken, eski toprağın bakımına göz atmak gerekiyor. Eğer toprak kötü gözüküyorsa ve bitkide böcek ve hastalıklar varsa, mutlaka yeni toprak temin etmek gerekiyor. Aksi takdirde, bitkiniz çiçek açamadan hastalanır ve kısa sürede solar. Bu yüzden uygun bir toprağı temin ettikten sonra saksının içini doldurun. Bitkiyi yeni saksıya geçirdikten sonra, vitamin ve gübrelerle destekleyebilirsiniz.

budama

  1. Temizlik

Mart ayı, bitkiler için de temizlik zamanı. Bu ayda sararmaya ve kararmaya yüz tutan yaprakları kesin. Yaprakları tozlu bırakmayın. Yumuşak nemli bir bezle, yaprakların üzerindeki tozları temizleyebilirsiniz. Solan ve hastalanan dalları budayarak, hastalığın tüm bitkiye yayılmasını engelleyebilirsiniz. Eğer sarmaşık gülleriniz varsa, bu ay onları budamayı da unutmayın.

fidan ekimi

  1. Yeni tohumlar ve fidanlar

Rengarenk çiçekler yetiştirmek için tohum ekme işinin de Mart ayında yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer kendi sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız, marul, havuç, maydanoz, dereotu, fesleğen gibi sebzelerin tohum ve fidanlarını, Nisan ayı sonuna kadar ekebilirsiniz. 

  1. Çelik alma

Mart ayında bitkilerini çoğaltmaya başlayabilirsiniz. Çelik alma yöntemiyle bitkilerden elde ettiğiniz çelikleri köklendirin. Ardından yeni saksılarına ekerek büyümelerini sağlayın. 

sıvı gübre

  1. Sıvı takviyesi

Kışı geride bırakan bitkilerin canlanması için biraz desteğe ihtiyacı var. Bunun için organik sıvı besin takviyesi kullanarak bitkilerinizi eski gücüne kavuşturabilirsiniz. Kendi hazırladığınız soğuk kompost da işe yarayacaktır, bizden söylemesi.

balkonda bitkiler

  1. Yer değişikliği

Güneşin gelmesine az zaman kala, bitkileriniz için yeni yerler bulabilirsiniz. Bu süreçte evin güney ve batı pencerelerinden daha fazla gün ışığı girecek ve sıcaklıklar artacaktır. Güneşe ihtiyaç duyan bitkileri pencere önlerine alabilirsiniz. Güneşi sevmeyen bitkileri ise dolaylı yoldan ışık alabilecekleri bir yere taşımak, daha sağlıklı olacaktır. 

Mart ayında çan çiçeği, papatya, kadife çiçeği, hüsnü yusuf, lavanta, karanfil, floş çiçeği, civanperçemi, ıtrışahi, kekik, kişniş, dereotu ve tarhun gibi bitkiler çiçek açmaya başlar. Bu dönemde az önce saydığımız çiçekleri yetiştirebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Anksiyeteye iyi gelen bitkiler
  2. Bahar alerjisi yapmayan bitkiler
  3. Banyoda yetiştirilebilen bitkiler
  4. Evde yetiştirilen tehlikeli bitkiler
  5. Vazo çiçeklerinin ömrü nasıl uzatılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo