Masterchef'te bir yarışmacının yemeğine koymasıyla birlikte merak edilen kenger, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Dikenli yapısıyla ilk başta yenilemeyeceği düşünülse de, dikkatli bir şekilde temizlendikten sonra yenilebilir. Yabani bir bitki olduğu için, farklı biçimlerde kullanımı mevcuttur. Kengerin en yaygın kullanımı ise kahve yapımında kullanılmasıdır. Dikenli, morumsu-yeşil yapraklı, top gibi dikenli çiçek başları olan bu bitki, dağlık ve taşlık arazilerde kendiliğinden yetişir. Mart-Mayıs ayları arasında toplanır.
Kenger bitkisi, dikenli bir yapıya sahiptir. Bu bitkinin dikenleri güzelce temizlendikten sonra iç kısmında tohumları bulunur. Bu tohumlar öğütülerek veya normal bir biçimde yemeklere eklenerek tüketebilir. Ancak alerjisi olan kişiler, kenger yemeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Bitkinin hamileler, emziren anneler ve kronik hastalığı olan kişilerde nasıl etkileşim yapacağı bilinmediği için, bu kişiler doktora danışmadan kenger tüketmemelidir.
Kengerin sütlü beyaz özsuyu kurutularak doğal sakız hâline getirilir. Bu sakızın diş temizliğine iyi geldiği ve sindirimi desteklediği düşünülür.
Sapları soyularak çiğ olarak yenebilir ya da yemeklerde kullanılır. Kenger yemeği: Soğanla kavrulup üzerine yumurta kırılarak ya da kuzu etiyle birlikte pişirilir. Zeytinyağlı versiyonu da yapılır. Ayrıca turşusu da kurulur.
Bazı yörelerde kavrularak yenir veya kahve gibi öğütülerek kullanılır. Öğütülüp toz haline getirildikten sonra, kahvesi demlenir ve sıcakken tüketilir.