Kenger Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Anadolu köylerinde tüketilen kenger kahvesi, Mersin'in Silifke ilçesiyle özdeşleşmiştir. Diken kahvesi olarak da bilinen kenger kahvesinin yapılışı hakkında merak ettiklerinize yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kenger Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır?
21 Ağustos 2023, 13:21

Kıtlık zamanlarında Anadolu'nun köylerinde tüketilmeye başlanan bu kahve, kenger tohumlarından elde edilir. Kenger bitkisinin tohumları sacda kavrulur ve torbada silkelenerek dikenlerinden ayrılır. Çekirdekleri ayıklandıktan sonra dibekte dövülür ve pişirilerek kahve haline getirilir. Kafeinsiz bir kahve olan kenger kahvesi, ''Diken kahvesi'' ismiyle de bilinir. Bitkinin gövde kısmından çıkarılan süt, kıvamlı hale getirilerek kenger sakızına dönüştürülür. İpe dizilerek satılan bu sakız, su içinde bekletilir. Kenger bitkisinin baş kısımları ise kahve yapımında kullanılır. 

kenger kahvesi

Kenger Nerede Yetişir?

Mersin'in Silifke ilçesinde 900 rakım ve üstü olan Akdeniz Bölgesi havzalarında yetişen kenger bitkisi, aynı zamanda Güneydoğu, Orta ve Doğu Anadolu'da yetiştirilir. Nisan-Mayıs aylarında çiçek açan bitki, olgunlaştığı zaman toplanır. 40-50 cm yüksekliğe ulaşan bitki, dikenli ve otsu bitkiler sınıfındadır. Gövdesi kısa ve kalındır. Yaprakları derimsi, çiçeği ise küreye benzer bir şekildedir. Kenger bitkisinin çiçekleri, genellikle mor renklidir. Baş kısmı olgunlaştıkça sarımsı bir renk alır. 

kenger kahvesi

Kenger Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kenger, yaz aylarında toplandıktan sonra elenir. Tohumlar, odun ateşinde kahve kıvamına gelene kadar kavrulur. Kavrulan tohumlar ise taş dibeklerde elle dövülür. Zar ve kabukları ayrıldıktan sonra, köpüğünün bol olması için içerisine kuru nohut, çavdar veya arpa öğütülerek eklenir. Elde edilen kahveler, hava almayacak şekilde kese kağıtlarda saklanır. 

Kenger kahvesi, Türk kahvesiyle aynı şekilde hazırlanır. Bir tatlı kaşığı kenger kahvesi, bir fincan su ve bir çay kaşığı şeker cezveye alınarak karıştırılır. Kısık ateşte iki taşım pişirilir. Tadını hafifletmek ve daha kremamsı bir tat elde etmek için, suyun içerisine %30 oranında süt eklenebilir. Bu tamamen damak zevkine bağlıdır.

Mersin'in Silifke ilçesinde hemen her yerde bulabileceğiniz kenger kahvesini, güvenilir online satış sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Beyaz kahve nasıl yapılır?
  2. Nitro kahve nasıl yapılır?
  3. Yumurtalı kahve nasıl yapılır?
  4. Melange kahvesi nasıl yapılır?
  5. Robusta kahve nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo