Kawasaki Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kawasaki hastalığı, damarlarda iltihaplanma sonucuyla oluşan bir hastalıktır. Peki, kawasaki belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Kardiyoloji Uzman Dr. Murat Şener, kawasaki hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı.
Kawasaki Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
19 Ekim 2023, 11:09

Kawasaki sendromu veya mukokutanöz lenf nodu sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığı, öncelikle çocukları, tipik olarak 5 yaşın altındakileri etkileyen nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Vücuttaki kan damarlarının iltihaplanması (vaskülit) ile karakterizedir. Kawasaki hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik olarak yatkın bireylerde bir enfeksiyona veya başka bir çevresel tetikleyiciye karşı anormal bir bağışıklık tepkisi içerdiğine inanılmaktadır. Kawasaki hastalığı hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda inflamasyon (iltihaplanma) söz konusudur. Bu damarlarda meydana gelen iltihaplanma hali ise vaskülit olarak ifade edilir. İnflamasyon en sık kalbin besin ve oksijen desteğinden sorumlu koroner arter damarlarını tutma eğilimindedir. Damarlar dışında lenf nodlarını da etkileyebilen bu hastalıkta burun, ağız ve boğaz mukozası ile ilgili şikayetler meydana gelebilir. Çoğu vakada tedavinin ardından birkaç gün içerisinde hastalığın iyileştiği görülür ve hastalık nadir olarak tekrarlar. Tedavi edilmediği takdirde ise ciddi seyirli kalp rahatsızlıklarını tetikleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.

kawasaki hastalığı

Kawasaki Belirtileri Nelerdir?

  1. Yüksek Ateş
  2. Döküntü
  3. Kırmızı Gözler
  4. Şişmiş, Kırmızı Dudaklar ve Dil
  5. El ve Ayaklarda Şişme
  6. Şişmiş Lenf Düğümleri
  7. Sinirlilik ve Davranış Değişiklikleri

Kawasaki hastalığı tedavi edilmezse, koroner arterlerin (kalbi besleyen kan damarları) iltihaplanması da dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu da anevrizma oluşumuyla sonuçlanabilir ve potansiyel olarak kalp sorunlarına yol açabilir.

Kawasaki Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi tipik olarak hastaneye yatırılmayı ve iltihap ve ateşi azaltmak için intravenöz immünoglobulin (IVIG) ve yüksek doz aspirin uygulanmasını içerir. Koroner arter hasarı riskini azaltmak için erken tedavi çok önemlidir. Kawasaki hastalığı olan bazı çocuklarda uzun vadeli kalp komplikasyonları gelişebileceğinden, düzenli takip bakımı ve kalbin izlenmesi önemlidir. Hızlı ve uygun tıbbi müdahale ile Kawasaki hastalığı olan çocukların çoğu tamamen iyileşir ve uzun vadeli sorunlar yaşamaz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kalp damar sağlığına iyi gelen besinler
  2. Kalp hastalıklarında risk faktörleri
  3. Kalp sağlığı için en iyi diyetler
  4. Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
  5. Kalp damar hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmeliyiz?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo