Mükemmel Kıvamda Karamel Yapmanın 5 Püf Noktası

Karamel, tatlı yapımında sık sık kullanılır. Ancak evde karamel hazırlamaya çalışırken yapılan hatalar, karamelin yanmasına, yapışmasına veya donmasına neden olabilir. İşte, mükemmel kıvamlı karamel için 5 püf noktası:
Mükemmel Kıvamda Karamel Yapmanın 5 Püf Noktası
03 Ocak 2024, 15:49

Karamel, birkaç malzeme ile kolayca yapılan ve tatlılara lezzet katan sosların başında gelir. Kurabiye, kek, dondurma gibi tatlıların yanı sıra kahvelere bile eklenebilir. Çok kolay bir şekilde yapılmasına rağmen, kıvamını tutturma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Çünkü karamel yapışmaya, yanmaya veya donmaya başlayabilir. Tereyağı, toz şeker ve krema ile hazırlanan bu sos, bazı tariflerde limon suyu veya normal su ilavesiyle yapılabiliyor. Karamelin yapışmasını önlemek için, az miktarda su kullanmayı deneyebilirsiniz. Aşağıdaki püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde, mükemmel kıvamlı bir karamel hazırlayabilir, tatlılarınızı lezzetlendirebilirsiniz. 

Püf noktalarına geçmeden önce, ev yapımı karamel tarifini buraya bırakalım. 

tavada şeker

  1. Tava Seçimi

Karamel yapımına geçmeden önce, mutlaka tavanızın özelliklerine dikkat etmeniz gerekiyor. Yanmaz yapışmaz tavalar, bu sos için en ideal olanları. Ancak tava yerine yapışmaz sos tenceresi de kullanabilirsiniz. Tavanın tabanının kalın olmasına da dikkat edin. Tavayı seçtikten sonra, şekeri içerisine ekleyebilirsiniz. 

  1. Kısık Ateş Kullanın

Şekeri eritmek için, ocağı mutlaka kısık ateşte kullanın. Eğer yüksek ateşe alırsanız, şeker kısa sürede yanmaya başlayacaktır. Şekeri 15 saniye beklettikten sonra, 1/2 su bardağı suyu azar azar ekleyebilirsiniz. Bu aşamada 4 damla limon suyu eklemeniz kıvamını daha iyi tutturmanızı sağlar. Kısık ateşteki şekere kaşıkla dokunmayın. Bunun yerine tavayı sapından tutarak hareket ettirin ve şekerin erimesini bekleyin. Şeker kenarlarından erimeye başladığında, spatula ile karıştırabilirsiniz.

tavada karamel

  1. Krema Ekleyin

Şeker eridikçe köpürmeye ve kokusu değişmeye başlar. Bu aşamada hemen krema kullanmanız gerekiyor. Şekerin rengi altın sarısına dönmeye başladığında, oda sıcaklığında bekletilmiş kremayı içerisine ekleyin. Kremayı ekledikten sonra köpürmeler ve ani kabarmalar gözlemleyebilirsiniz. Bu sırada çırpma teli yardımıyla hızla karıştırın ve kremayı yedirin. 

  1. Soğuk Tereyağı Kullanın

Karışıma tereyağı ekleme zamanı geldi. Ancak tereyağının buzdolabından yeni çıkmış ve soğuk olması gerekiyor. Donmuş veya oda sıcaklığındaki tereyağı, karamelin kıvamını bozar. Tereyağını ekleyip karıştırdıktan sonra, karameliniz hazır demektir. Ancak hemen soğuk bir kaba aktarmaya çalışmayın. Aksi takdirde hemen donacaktır. Ocaktan aldığınız karameli, birkaç dakika daha karıştırın ve ılık cam kabın içerisine boşaltın. 

tavada karamel

  1. Doğru Saklayın

Hazırladığınız karameli hemen kullanmayacaksanız, ağzını kapatın ve buzdolabında veya güneş görmeyen ılık bir ortamda muhafaza edin. Tekrar kullanmak istediğinizde, çikolata gibi benmari usulü eritmeniz gerekir. Ev yapımı karameli, kurabiye, kek, tost, patlamış mısır, ekmek, dondurma gibi çeşitli tariflerde kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kabak tatlısının püf noktaları
  2. Süt reçelinin püf noktaları
  3. Pandispanyanın püf noktaları
  4. Ayva tatlısının püf noktaları
  5. Suflenin püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo