Kahve Nasıl Yapılır: Kahve Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Soğuk kahve nasıl yapılır? Kahve demlerken nelere dikkat edilmeli? Türk kahvesi yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte, Kahve eğitmeni Cenk Girginol'dan kahve yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar:
Kahve Nasıl Yapılır: Kahve Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
24 Nisan 2024, 21:37

Yazılara veya söyleşilere hep böyle başlarım…”Kahve, Mutluluk Verir” Bazen bir dertleşmeye sebeptir, bazen de edilecek sohbetin bahanesi… Ama eninde sonunda tadıyla kokusuyla fetheder vücudu ve aklı… 


Herkesin kendine göre bir kahve zevk tanımlaması varken, tabii ki olması gereken o kahvenin referans normları da bir kenarda durur. Birimizin çok keyif aldığı bir çeşit diğerine aynı etkiyi vermeyebilirken, kendi kahve tadımızı bulmamız bize kalmıştır. Örnek Guatemala seven biri olarak size uygun olmayan bir çeşit olabilirken sizin Ethiophia’dan çok keyif almanız kahveye bakış açınızı değiştirir. Şu Pandemi sürecinde dışarıda içemediğimiz kahveleri ev ve ofislerde nasıl hazırlayabiliriz şöyle ufak ipuçları ile sizlere aktaralım istedik… 


En kolay ulaşılabilir ekipman ve kahve bakımından Filtre Kahve ve Türk Kahvesi ön sırada önümüzde durmaktadır. Alacağınız bir French Press’den başlayarak makinelere, pour over V60 ve Chemex gibi yöntemlerden, Aeropress’e kadar birçok seçenek önünüzde durmakta. Tüm sitelerde online alım olarak da rahatlıkla bütçenize uygun bir tanesini seçip sipariş etmeniz yeterli. Kullanacağınız kahve için de seçenek çok! Yöresellerden filtre kahve harmanlarına kadar birçok orjin ve marka mahallenizdeki butik kahvecinizden başlayarak online seçeneklere kadar alternatifli olarak yer almaktadır. Benden tavsiye birçok markayı deneyin. Birinde sevmediğiniz veya diğerinde daha çok seveceğiniz tatlar karşınıza mutlaka çıkacaktır. Tavsiye bir yere kadar, bir yerden sonra tamamen sizin keyfinize kalmış. Alacağınız kahveyi çekirdek olarak alırsanız öğütülmüş kahveye göre daha uzun bir süre ve daha doğru bir saklama koşuluna sahip olursunuz. Kendi paketinden çıkarmadan hava almaz bir saklama kabında oda sıcaklığında güneş ışığı almayan bir yerde kahvenizi saklamanız yeterlidir. Çekirdek olarak alırsanız tabii ki bir el değirmenine de ihtiyacınız olacak ki bunun için bütçenize uygun büyük markalarda seçeneklerle karşı karşıyasınız. Öğütülmüş alacaksanız eğer 1 haftayı geçmeyecek bir tüketim miktarı kadar alıp aynı saklama koşulları ile saklayın ki aroma ve lezzet ilk açtığınız andan itibaren sizin kahve zevkinizi kaçıracak noktaya düşmesin. 




Kahve Demlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her yöntemin kendine has ayrıntısı var. Hepsini bir yazıda toplamak mümkün değil ama dikkat edeceğiniz önemli noktalar: 

  1. Öğütülme kalınlığına dikkat edin. Cam Potlu makinede demliyorsanız farklı, pour over demliyorsanız bir miktar daha kalın, French Press de demleyecekseniz diğer filtre kahve yöntemlerine göre daha kalın çekim öğütme yapmalısınız.
  2. Kahvenin kavrulma tarihi önemlidir. Ne kadar taze kavrulma ve dinlenme süresi (degassing) doğru uygulandı ise o kadar daha fazla aroma ve lezzeti kahvede hissedersiniz.
  3. Kullanacağınız su içme suyu olmalı ve asla kaynatılmamalıdır. Kahve ile buluşacak su 92-94 derecenin üzerinde olmasın ki kahve yanmasın ve acılaşmasın.
  4. Fincanınızı mutlaka ısıtın ve tercihen porselen fincan kullanın.
  5. Mutlaka gramaja dikkat edin referans demleme oranı 1:17’dir. Yani Örnek 20 gram kahveye 340 ml. su kullanın. Kahveyi göz kararı ile ilave etmeyin mutlaka tartı veya ölçek kullanın. 


Soğuk Kahveler Nasıl Yapılır?

Soğuk kahveleri yaparken peki nasıl uygulama yaparız derseniz; demlediğiniz kahve çeşidine (bu espresso veya filtre kahve olabilir) buz ve kullanacağınız aroma ilaveleri ile bir karıştırıcı da shake edip hazırlayabilirken, satılan Cold Drip cihazlarında 12-18 saatte damıtma usulü demleme ile harika lezzette soğuk kahveler demleyebilirsiniz. Tabi bir espresso makineniz var ise espresso, süt, karamel ve çikolata sos ile blenderda yapacağınız reçetelerde yaza doğru yaklaşırken kahve keyfinizi şekillendirebilir. 


Burada reçete demişken trend içeceklerden White chocolate mocha ve Chai latte’de seçenekler arasında yer alabilir. White chocolate mocha da beyaz çikolata’ya ilave edeceğiniz süt ve espresso ile bu karışımı rahatlıkla blenderda hazırlayabilirsiniz. Kullanacağınız beyaz çikolata eritme de olabilirken, toz versiyonlarını da kullanabilirsiniz. Chai Latte’de kahve yok ama hazır toz ürünleri süt ile birlikte ısıtırsanız lezzetli bir zencefil tadı damakta iz bırakacaktır. 




Türk Kahvesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gelelim Türk Kahvesine… Geleneksel olarak yapımında dikkat edeceğiniz şeyler basit ama etkili. Bunlara dikkat ederek yapacağınız bir Türk kahvesinde lezzet ve aromayı kaçırma şansınız olmayacaktır. 

  1. Isı iletkenliği bakımından bakır veya gümüş cezve kullanın.
  2. Kullanacağınız su içme suyu olup mutlaka oda sıcaklığında su kullanın.
  3. Cezveye 7-7,5 gr. her fincan için kahve fincanla da ölçebileceğiniz 1 fincan oda sıcaklığında içme suyunu cezveye ilave edin. Şeker ilavesi yapmak istiyorsanız bu aşamada ilave edebilirsiniz. Tahta veya gümüş bir kaşıkla (koku geçimi olmaması açısından) iyice karıştırın. Kahve topaklanma yapmasın ve suyla homojen olarak buluşsun.
  4. Ocağa kısık-orta ateşte koyun ve 2-2,5 dakika süre içinde pişecek biçimde kesinlikle dokunmayın, karıştırmayın.
  5. Fokur fokur kaynama noktasına getirmeden ilk kabarma anında ocaktan alıp fincanlara servis edin. 


Gördüğünüz üzere kahve yapımında veya keyfinize göre lezzetleri keşfetmekte birkaç ince noktaya uymanız yeterli. Gerisi sizin hayal gücünüz ve damak tadınıza kalmış… 

Hep söyleriz kahve mutluluk verir. Kahveyle ve sağlıkla mutlu günlere… 


Cenk R. Girginol 

Gastronomi Yazarı, Kahve Eğitmeni 

Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi


Şunlara da göz atın;

  1. Filtre kahvenin faydaları nelerdir?
  2. Türk kahvesi günde kaç fincan tüketilmeli?
  3. Türk kahvesinin yanında neden su verilir?
  4. Kahve günün hangi saati içilmeli?
  5. Kahve çekirdekleri nasıl saklanır?
Kategoriler
Lezzet Logo