ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER KAHVE ÇEKİRDEKLERİNİ TAZE KALMALARI İÇİN NASIL SAKLAMALIYIZ?

KAHVE ÇEKİRDEKLERİNİ TAZE KALMALARI İÇİN NASIL SAKLAMALIYIZ?

Kahveniz her zaman ilk gün aldığınız kadar taze olsun istiyorsanız bu önerilere göz atın. Kahvenin taze kalması için en iyi yol nedir? Kahve nasıl saklanır? İşte, taze kavrulmuş kahveyi saklamak için en iyi yöntemler.
Kahve Çekirdeklerini Taze Kalmaları için Nasıl Saklamalıyız?

Her hafta taze kavrulmuş çekirdek almasanız bile, yine de harika bir fincan kahve hazırlayabilirsiniz. Kahve günün her saati için vazgeçilmez bir içecek. Bu yüzden her zaman taze kalması çok önemli. Peki taze kavrulmuş kahve nasıl saklanır? İşte, akılda tutulması gereken birkaç önemli strateji.


Yıllardır kahve uzmanları çok fazla kahve bulundurulmamasını, kahvenin de taze aldığınız diğer ürünler gibi olduğunu söylüyorlar. Daha az miktarda ve daha sık satın alınması gerektiğini anlatıyorlar. Fakat bu düşünce birkaç pratik bilgiyle değişebilir.


Her hafta yeni bir paket taze kavrulmuş kahve almak için yerel bir kafeye gitmek güzel olsa da eğer ki en sevdiğiniz kahve daha uzak bir yerden geliyorsa veya satın alma alışkanlıklarınız salgından bu yana değiştiyse aldığınız kahve miktarını arttırmak cazip bir fikir olabilir. Peki onu taze tutmanın en iyi yolu nedir?


Yüksek kaliteli kavurma makineleri kullanıldığı takdirde kahve çekirdeklerinizi paketlendikleri poşetlerde kapalı tutmak, tazeliği sağlamanın en iyi yoludur. Çoğu kahve poşeti, çekirdeklerinizi bozabilecek oksijeni dışarıda tutarken, kavurma işleminden CO2 gazlarının doğru şekilde salınmasını sağlamak için tek yönlü valflerle donatılmıştır.(Bazı poşetler ayrıca oksijeni dışarı atmak için nitrojenle yıkanır, bu da çekirdekleri daha uzun süre taze tutar.) Kullanmaya hazır olana kadar kahvenizi kendi poşetinde ve iki ila üç ay içinde kullanıldığını varsayarak saklayın ve hala ne kadar lezzetli olabileceğini görün.




Kahve Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kahveyi birkaç aydan daha uzun süre depoluyorsanız en iyi çözüm kahve uzmanlarına göre kahveyi derin dondurucuda saklamaktan geçiyor. Bazıları bu uygulamaya karşı çıksa da çoğu kişi bu fikri yeniden benimsemeye başladı tabii ki neme karşı dikkatli olduğunuz sürece.


NC merkezli Counter Culture Coffee'de Kahve Eğitim Destek uzmanı olan Ben Helfen, "Bir poşet kahveniz varsa ve onu doğrudan dondurucuya atarsanız, hala kapalıysa doğru yoldasınız" diyor.

“Önemli nokta, dondurucudan çıkardıktan sonra tamamen oda sıcaklığına gelmesine izin vermektir," diye açıklıyor Helfen. Kahvenin ortam sıcaklığına alışmasına izin vermek, çekirdeklerde yoğunlaşmanın oluşmasını önleyecek, bu da çekirdeklerde yapısal hasara neden olacak ve aromayı önemli ölçüde etkileyecektir. Benzer şekilde, kahveyi daha fazla sıcaklık dengesizliği ve nem kazanma potansiyeli ile karşılaşacağı yüksek trafikli bir dondurucuda veya dondurucunuzun önünde saklamaktan kaçınmak iyidir.


Kahve “higroskopiktir" yani bu dışarıdaki havadaki veya çekirdek üzerinde oluşan herhangi bir yoğuşma suyundaki nemi dahili olarak emeceği anlamına gelir. Bu dondurmasanız bile kahvenizi iyi bir şekilde saklamak istemenizin nedenidir. Çünkü kahveyi mutfakta basit bir pakette saklamak onun nem ve oksijenin zararlı etkilerine karşı daha duyarlı olmasını sağlayacaktır.


Açık kahve satın alma

Pandemiden bu yana birçok kahveci çekirdeklerini daha büyük torbalarda satmaya başladı. 2 kiloluk veya 5 kiloluk kahveler genellikle restoranlar veya kafeler gibi toptan satın alan müşteriler için ayrılmıştır. Toplu olarak kahve alışverişi yapmak istiyorsanız, o büyük paketi aldıktan  sonra onu olabildiğince taze tutmak için aklınızda bulundurmanız gereken bazı püf noktaları vardır.


Ağzı büyük paketler yeniden kapatılabilir kapaklarla gelirken çoğunda bu yoktur. Kahve paketlerine özel olarak yapılan bir aletle paketteki havayı almaya çalışmalısınız.  Ardından torbada kalan havayı sıkın, aşağı doğru yuvarlayın ve bantla kapatın. Wisconsin'deki Ruby Coffee Roasters'ın kurucusu Jared Linzmeier, bu yöntem 5 kiloluk paketlerin bir ay veya daha uzun süre boyunca kahve depolamada çok işe yarıyor “diyor.

Hem Helfen hem de, Linzmeier tüm çekiciliğini kaybetmeden önce kavrulmuş ve saklanmış, hatta açılmış kahvenin tadını çıkarmak için hala birkaç haftanız olduğunu belirtiyor.


Helfen, "Kahveye bağlı olarak beş ve altı haftanın aslında denildiği kadar kötü olmadığını düşünüyorum" diyor.

Linzmeier de aynı fikirde: "Dört ila beş haftalık kavrulmuş kahvelerimi demlemek konusunda hiç tereddüt etmiyorum" diyor.

Görünüşe göre stok yapmak son zamanlarda daha kabul edilebilir bir hale geldi.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!