Hayvansal Gıdalardan Alamayacağınız Besin Maddeleri

Hayvansal gıdalardan alamayacağınız besin maddelerini sizler için listeledik. İşte, sadece bitkilerden alabileceğiniz, hayvansal gıdalardan alamayacağınız besin maddeleri:
Hayvansal Gıdalardan Alamayacağınız Besin Maddeleri
02 Kasım 2022, 14:08

Hayvansal gıdalar ve bitkisel gıdalar birçok farklılığa sahiptir. Bu, birçok besin maddesi ya bitkilere ya da hayvansal gıdalara özgü olduğundan, özellikle besin değerleri için geçerlidir. Optimal beslenme için, her ikisini de içeren dengeli bir diyet uygulamak mantıklıdır. Bu yazıda, hayvansal gıdalardan elde edilmesi zor veya imkansız olan besin maddelerini listeledik. İşte, sadece bitkilerden alabileceğiniz, hayvansal gıdalardan alamayacağınız besin maddeleri:

C vitamini

C vitamini, pişmiş hayvansal gıdalarda yararlı miktarlarda bulunmayan tek temel vitamindir. Bağ dokusunun bakımı için önemli olan güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda vücuttaki birçok enzim için bir kofaktör olarak işlev görür. Ek olarak, C vitamini eksikliği, başlangıçta sivilceli cilt ve yorgunluk ile karakterize bir durum olan iskorbüte neden olabilir. Gelişmiş iskorbüt, sarı cilde, diş kaybına, kanamaya ve sonunda ölüme neden olabilir. Sadece hayvansal gıdalardan oluşan bir diyet genellikle yeterli C vitamini içermez. Bu nedenle insanların onu meyve, sebze, güçlendirilmiş gıda veya takviyelerden almaları gerekir. Ancak çiğ ciğer, balık yumurtası ve yumurtadan yeterli miktarda C vitamini alınabilir. Çiğ et ve balıkta da daha düşük miktarlar bulunur.

Flavonoidler

Flavonoidler, bitkilerde en yaygın antioksidan grubudur. Hemen hemen tüm bitkisel gıdalarda bulunurlar. Meyve ve sebze yemenin faydalarının çoğu, flavonoid içeriğinden kaynaklanıyor olabilir. Aslında, araştırmalar flavonoid açısından zengin diyetlerin aşağıdakiler gibi sağlık yararları olabileceğini göstermektedir:

  1. Kalp hastalığı riskinde azalma,
  2. İyileştirilmiş beyin sağlığı ve işlevi,
  3. Daha iyi kolon sağlığı,

Aşağıda, besin kaynakları ve sağlık yararları da dahil olmak üzere 4 yaygın flavonoidin bir özeti bulunmaktadır.

Kuersetin

Quercetin en yaygın flavonoidlerden biridir. Yüksek kersetin alımı, daha düşük kan basıncı ve düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu bitkisel gıdada bulunur, ancak zengin diyet kaynakları arasında kapari, soğan, kakao, kızılcık ve elma bulunur. Ek olarak da mevcuttur.

Kateşinler

Kateşinler, en bol bulunanları (+)-kateşin ve epikateşin olan bir flavanol ailesidir. Yeşil çay kateşinlerinin sağlığa faydaları geniş çapta incelenmiştir. Düşük kan basıncı, gelişmiş kan damarı işlevi ve daha düşük kan kolesterolü ile ilişkilendirildiler. Kateşinler birçok meyve ve içecekte bulunur. Başlıca kaynaklar kayısı, elma, armut, üzüm, şeftali, çay, kakao ve kırmızı şarabı içerir.

Hesperidin

Hesperidin en yaygın flavanonlardan biridir. Araştırmalar, hesperidin'in kalp hastalığını ve kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, kanıtlar çoğunlukla laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalarla sınırlıdır. Hesperidin neredeyse sadece turunçgillerde, özellikle portakal ve limonda bulunur (26).

Siyanidin

Siyanidin, en yaygın olarak dağıtılan antosiyanindir. Antosiyaninler, birçok meyve ve sebzenin parlak renklerinden sorumlu olan antioksidan pigmentlerdir. Siyanidin renkli meyve ve sebzelerde bulunur. En zengin besin kaynakları böğürtlen, siyah kuş üzümü ve siyah ahududu gibi koyu renkli meyvelerdir

Diyet Lifi

Bitkisel gıdalarda bulunan lifin, sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Genel olarak konuşursak, diyet lifi, bitkilerin üst sindirim sisteminde sindirilemeyen kısımları olarak tanımlanır. Yüksek lif alımı, sağlık üzerinde birçok faydalı etkiyle ilişkilendirilmiştir. Bunlar şunları içerir:

  1. Düşük kolesterol,
  2. Kalp hastalığı riskinin azalması,
  3. Kabızlık riskinin azalması,
  4. Daha düşük kolon kanseri riski,
  5. Yemekten sonra artan tokluk hissi, kilo kaybını teşvik eder.

Birçok lif türü de prebiyotiktir, yani faydalı bakterilerin büyümesini teşvik ederek kolon sağlığını iyileştirebilirler.

Beta-glukan

Beta-glukan, üzerinde en çok çalışılan lif türlerinden biridir. Çok sayıda sağlık yararı ile bağlantılı olan viskoz bir liftir. Etkili bir prebiyotik olarak beta-glukan, faydalı bifidobakterilerin büyümesini uyardığı kolonda fermente olur. Bu, kolon sağlığının iyileşmesine yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürebilir, kolesterolü düşürebilir ve yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir. En zengin beta-glukan kaynakları yulaf ve arpadaki kepektir. Sorgum, çavdar, buğday ve pirinç gibi diğer tam tahıllı tahıllarda daha düşük miktarlarda beta-glukan bulunur.

Pektin

Pektinler, meyvelerde bulunan bir prebiyotik lif ailesidir. Farklı sağlık etkileri olan çeşitli şekillerde gelirler. Pektinler, kolonda faydalı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir. Ayrıca yemeklerden sonra kronik ishali hafifletmeye ve kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilirler.

İnülin

İnülin, fruktanlar olarak bilinen bir lif grubuna aittir. Prebiyotik lifler olarak inülin ve diğer fruktanlar, faydalı bifidobakterilerin büyümesini uyararak kolon sağlığını destekler. Araştırmalar, yüksek inülin içeren diyetlerin kabızlığı giderebileceğini gösteriyor.

Dayanıklı Nişasta

Nişasta bitkilerde en yaygın karbonhidrattır. Genellikle iyi sindirilir, ancak bazıları sindirime dirençli olabilir. Bu tip nişastaya dirençli nişasta denir. Dirençli nişasta, kolondaki faydalı bakterilerin büyümesini teşvik ederek kolon sağlığını iyileştirir.


Şunlara da göz atın;

  1. Bitkisel sütler ve faydaları
  2. Sütün kullanım alanları
  3. Ay sütü nasıl yapılır?
  4. Yanık izi nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo