Hangi Balık, Hangi Mevsimde Yenilmelidir?

Hangi balık, hangi mevsimde yenilir? 6 nefis balık tarifi!
Hangi Balık, Hangi Mevsimde Yenilmelidir?
21 Eylül 2020, 15:05

Besin değeri yüksek, sıkça tükettiğimiz balıklardan olan lüfer, barbun, levrek, palamut ve beyaz etli balıklar baharatlarla harmanlanarak birbirinden lezzetli tariflere dönüşür. Yanında mevsim yeşillikleriyle birlikte hazırladığınız salatalarla misafirlerinize güzel bir balık ziyafeti sunabilirsiniz. Hazırladığınız balıkların yanında sunabileceğiniz nefis balık sosları yazımıza da mutlaka göz atın. Ayrıca balığın yanına ne gider? balık seçmenin püf noktaları ve balık nasıl temizlenir? yazılarımızı okuyarak balık yapmanın en önemli noktalarını öğrenebilirsiniz. İşte, hangi balık hangi mevsimde yenir:


Hangi Balık, Hangi Mevsimde Yenilmelidir?

  1. OCAK; Ocak ayı hamsi, palamut, uskumru ve lüfer balıklarının en lezzetli olduğu aydır. Ocak ayında mezgit ve sardalyadan uzak durulmalıdır.
  2. ŞUBAT; Hamsinin yavaş yavaş bittiği aydır. Şubat ayıyla birlikte kalkan mevsimi de başlar. Levrek ve palamut balığı da tüketilebilir. Midye sezonu da Şubat ayında yükselişe geçer.
  3. MART; Olgunlaşmaya başlayan kalkan balığının en lezzetli olduğu aydır. Bununla birlikte mezgit, izmarit ve kefalin lezzeti de Mart ayında artar. Palamut ve levreğin lezzeti düşüşe geçer.
  4. NİSAN; Kalkan balığı ile birlikte kılıç, kırlangıç ve mercan bolluğu yaşanır. Nisan ayında çinekop tüketilmesi önerilmez.
  5. MAYIS; İskorpit, tekir ve barbunya balığının lezzetli olduğu aydır. Taze levrek de tüketilebilir.
  6. HAZİRAN; Balıkların az bulunduğu bir aydır. Orfoz, çupra ve istavrit tüketilebilir. Kalkan balığından uzak durulmalıdır.
  7. TEMMUZ; Sardalya sezonunun başladığı aydır. Orfoz, trança ve uskumru da tüketilebilir. Hamsi balığından uzak durulması gereken bir aydır.
  8. AĞUSTOS; Sardalyanın en lezzetli olduğu aydır. Ay sonuna doğru palamut ve çipuranın lezzeti de artmaya başlar.
  9. EYLÜL; Palamutun artmaya başladığı aydır. Av sezonu başladığı için lüfer, kılıç, çupra ve barbun balığı da tüketilebilir.
  10. EKİM; Balıkların bereketli olduğu bir aydır. Özellikle lüfer balığı Ekim ayında çok lezzetlidir. Tekir, levrek ve sardalya boldur.
  11. KASIM; Hamsinin en lezzetli olduğu aylardan biridir. Uskumru, torik ve mercanın da lezzetli olduğu bir dönemdir.
  12. ARALIK; Tekir balığının artış gösterdiği bir aydır. Palamut, lüfer, levrek ve uskumru da tüketilebilir.

Balık yapımında kullanabileceğiniz balık için nefis sos tariflerine de göz atın.


6 Nefis Balık Tarifi!

SEBZELİ LÜFER;



KEREVİZLİ LEVREK;



ŞİŞTE BALIK;



RENKLİ PALAMUT;



BAHARATLI BALIK KÖFTESİ;



BARBUN BUĞULAMA;



Tarifler: İnci Bak
Yapım: Hülya Çakır
Yapım asistanı: Feriye Mısırlı
Styling: Büşra Sarı Tınaztepe
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya
Servis tabakları ve aksesuarlar: Ikea, Mudo Concept, Porland

Benzer Yazılar

Lezzet Logo