Hamilelikte Pilates Nedir, Nasıl Yapılır?

Hamilelikte pilates nedir? Hamilelikte pilates nasıl yapılır? Kimler hamile pilatesi yapmamalı? İşte, Profesyonel Koç, Pilates Eğitmeni Esra Kolaylı Akülgen'den hamile pilatesinin faydaları ve yapılışı:
Hamilelikte Pilates Nedir, Nasıl Yapılır?
22 Eylül 2022, 20:21

Pilates, Joseph Hubertus Pilates tarafından 20.Yüzyılın başlarında kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek amacı ile geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Hamile pilatesi ve pilates arasındaki fark; pilateste ağırlık merkezi karın bölgesi olup, hamile pilatesinde pelvik bölgesi olmasıdır. Hamile pilatesi, aslında pilates hareketlerinin hamileliğe uygun hale getirilmesidir. Hamile pilatesi günümüzde bilinçli anne adaylarının rahat bir hamilelik süreci geçirmeleri için tercihleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Hiç pilates yapmamış anne adaylarının doktorlarının müsaadesi olduğu taktirde pilatese başlaması için en uygun zaman 12. veya 14. haftadır.


Hamile pilatesine ilk etapta daha kısa çalışma süreleri ile başlanması önerilir daha sonra hafta da 2 veya 3 gün günde 30 - 45 dakikalık seanslar şeklinde yapılabilir. Sizin ve bebeğinizin güvenliği açısından en önemli unsurlardan biri de uzman bir eğitmen eşliğinde yapılmasıdır. Hamilelik süreci geçirmiş bir eğitmenle çalışmak ekstra fayda sağlayabilir. Bunu deneyimleyen bir anne adayı olarak, eğitmenimin beni tam olarak anlayabiliyor olması sürecimizi daha da keyifli bir hale getirdi. Vücudunuzun verdiği sinyallerin dinlenmesi önemlidir, kendinizi iyi ve güvende hissetmeniz bebeğinizin keyfini kaçırmayacaktır.

Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Trimester döneminde (ilk üç ay) relaxin  hormonu arttığı için buna bağlı olarak eklemler de  gevşeme yaşanır eklemleri çok zorlayacak hareketlerden kaçınılması önerilmektedir
    Derin germe hareketleri bağların zarar görmesine neden olabilir bu konuda hassasiyet gösterilmelidir.
  2. Süreç ilerledikçe buna paralel olarak hormon değişimleri de olacağından; anne adaylarının vücutlarının denge merkezi değişim gösterecektir. Bu sebepten denge egzersizleri sırasında ilk etapta destek barları kullanılmalıdır.
  3. Trimester döneminde (3. ve 6. aylar) Bebeğin büyümeye başladığı bu dönemde bel ve sırt ağrıları da hafiften artış gösterebilir aşırı zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Küçük pilates toplarıyla bel bölgenizi destekleyerek karın içi kaslara ve pelvik tabanına yönelik egzersizler yapılmalıdır.
  4. Trimester dönemi(son 3 ay) Hamileliğin bu döneminde pilates yaparken boyun, sırt, bel bölgelerinin desteklenmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Güvenlik açısından yastık ya da küçük pilates topu gibi şeylerden destek alınması faydalı olacaktır.


hamile pilatesi

Hamile Pilatesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Kan dolaşımını hızlandırır.
  2. Kaslarınız güçlenir ve nefes kontrolü öğrenilir bu durum doğum esnasında oldukça fayda sağlar.
  3. Pelvik kasları güçlendirir.
  4. Stres ve kaygının azalması ile birlikte psikolojik rahatlama sağlarken beden ve zihin farkındalığını arttırır.
  5. Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
  6. Kaslarınızın güçlenmesi ve solunum üzerindeki etkisi doğumu kolaylaştırır.
  7. Lohusalık sürecinde rahimin çok daha çabuk kendini toparlamasını sağlar.
  8. Kabızlık, ödem ve krampların oluşumunu mini malize etmeye yarar.
  9. Psikolojik rahatlama sağlarken beden ve zihin farkındalığını arttırır.
  10. Bel ve sırt bölgesindeki ağrıları azaltır.
  11. Doğru bir beslenme programı ile desteklenirse kilo alımını engeller.
  12. Kısacası hamilelik sürecinizin farkındalıklı ve rahat geçmesine, minik misafirinizi keyifle karşılamanıza destek olur.

Kimler Hamile Pilatesi Yapmamalı?

  1. Düşük riski taşıyanlar
  2. Hamilelik sürecinde kanama sorunu yaşayanlar
  3. Erken doğum riski olanlar
  4. Diyabet, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olan anne adaylarının doktorlarına danışarak pilates yapmaları gerekmektedir.


Yazar:

Profesyonel Koç Esra Kolaylı Akülgen

instagram.com/esrakolayliakulgen


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte ne yenir?
  2. Pilatesin faydaları nelerdir?
  3. Hamilelikten sonra nasıl kilo verilir?
  4. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler
  5. Hamileliğin beyne olan etkileri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo