Gümüş Eşyalar Karbonat ile Nasıl Temizlenir?

Gümüş tabak çatallar ya da gümüş aksesuarlar zamanla kararma yapabiliyor. Sizlere gümüş eşyalar karbonat ile nasıl temizlenir anlattık. İşte, gümüş eşyalar karbonat ile nasıl temizlenir:
Gümüş Eşyalar Karbonat ile Nasıl Temizlenir?
11 Aralık 2023, 14:41

Gümüş tabak çatallar ya da gümüş aksesuarlar zamanla kararma yapabiliyor. Gümüş eşyalar temiz olduklarında çok parlak görünürler. Ancak gümüş sahibi olmanın en büyük sorunlarından biri de zamanla kararmasıdır. Kararma izleri, doğal olarak gerçekleşen kimyasal bir reaksiyonun sonucudur. Neyse ki, kararma izlerini gümüşten çıkarmanın yolları var. Gümüşünüzü uygun şekilde hazırlayarak, başka bir kimyasal reaksiyon başlatmak için kabartma tozu kullanarak ve gerekirse temizleme işlemini tekrarlayarak gümüşteki kararmayı giderebileceksiniz.

Paslanmaz Çelik Çatal Bıçak Nasıl Temizlenir?

Gümüşü Ön Yıkama ve Lavabonuzu Ayarlama

  1. Gümüşü elde yıkayınız. Gümüşünüzü kabartma tozu ile temizlemeye çalışmadan önce, yiyecek artıklarını veya diğer kalıntıları gidermek için gümüşünüzü hafif bir şekilde temizlediğinizden emin olun. Bu şekilde, gümüşünüzün mümkün olan en iyi şekilde temizlendiğinden emin olursunuz.
  2. Lavabonuzun altını alüminyum folyo ile kaplayın. Folyo, lavabonun veya leğenin tabanının büyük kısımlarını kaplamalıdır. Alüminyum folyonun sahip olduğu yüzey ve temas alanı ne kadar fazlaysa o kadar iyidir. Parlak tarafı yukarıda tutmaya çalışın ve folyonun tamamen düz olduğundan emin olmak zorunda hissetmeyin.
  3. Gümüşünüzü alüminyumun üzerine yerleştirin. Gümüşünüzü yerleştirirken her bir parçanın bir alüminyum parçası ile fiziksel olarak temas ettiğinden emin olun.


Gümüşü Karışıma Batırmak

  1. Suyu kaynatın. Lavabonuzu dolduracak kadar su kaynatın. Temizlemeye çalıştığınız gümüşleri tamamen kaplayacak kadar suya sahip olmanız gerekeceğinden bu önemlidir.
  2. Kaynayan suya kabartma tozu ekleyin. Suyunuzu kaynattıktan sonra, içine kabartma tozu dökmeniz gerekecek. Kabartma tozu, gümüşünüzü temizleyecek kimyasal reaksiyon için kritik olduğundan bu önemlidir.
  3. Suyu lavaboya boşaltın. Kabartma tozu ve sıcak su karışımınızı oluşturduktan sonra, lavaboya boşaltın. Kendinize veya çevrenize sıcak su sıçratmamak için yavaş yaptığınızdan emin olun.
  4. Kimyasal reaksiyonu izleyin. Suyu ve karbonatı içine döktükten sonra lavaboda köpürme etkisi olduğunu fark edeceksiniz. Köpürme etkisi yavaş başlayabilir ve hızlanmaya başlayabilir. Birkaç dakikaya kadar devam etmelidir.
  5. Suyun soğumasına izin verin. Kimyasal reaksiyonu gözlemledikten sonra, suyun birkaç dakika oturmasına ve soğumasına izin vermelisiniz. Bu önemlidir, çünkü su hala çok sıcakken gümüşü çıkarmaya çalışırsanız kendinizi yakabilirsiniz.
  6. Gümüşü inceleyin. Gümüşe iyice bakın ve temizleme işleminin işe yaradığını doğrulayın. Temizlediğiniz öğelerin üstünü, altını ve yanlarını incelediğinizden emin olun. Bu şekilde, olmasını istediğiniz kadar temiz olup olmadıklarını görebileceksiniz.

Kararan Çatal Kaşıklar Nasıl Parlatılır?

Çok Kararmış Gümüşün Temizlenmesi

  1. Karışımınızı değiştirin. Temizleme özelliklerini geliştirmek için sıcak suyunuza ekleyebileceğiniz birkaç bileşen vardır. Kabartma tozu ve sıcak su ile ilk temizleme denemeniz işe yaramadıysa, karışıma tuz ve/veya beyaz sirke eklemenizde fayda olabilir.
  2. İşlemi tekrarlayın. Hafifçe kararmış gümüşün temizlenmesi birkaç dakika sürebilirken, çok kararmış gümüşün temizlenmesi çok daha uzun sürebilir. Bu nedenle gümüşünüzü temizlemek için işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
  3. Gümüşü durulayın. Gümüş temizlendikten sonra leğeni boşaltın ve soğuk suyla durulayın. Kabartma tozu, tuz ve sirke kalıntılarını gidermek için iyice duruladığınızdan emin olun.
  4. Gümüşü kurutun. Durulandıktan sonra, her bir gümüş parçasını alın ve temiz, yumuşak bir bezle dikkatlice kurulayın. Her bir parçayı elle kuruttuktan sonra, tamamen kuruyabilmeleri için başka bir yumuşak bezin üzerine koyun.
  5. Folyoyu atın. Gümüşünüzü kuruttuktan sonra alüminyum folyoyu atmanız gerekiyor. Folyo artık lekeleneceğinden ve gelecekte gümüşü temizlemek için kullanılamayacağından bu önemlidir.

Önemli Not: Gümüş eşyalar, uzun süre karbonatla temizlenirse tepkimeye girebilir ve zamanla aşınabilir. Ayrıca karbonatla temizlenen gümüşler, bir süre sonra daha hızlı bir şekilde kararmaya başlar. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kararan gümüşler nasıl parlatılır?
  2. Paslanmaz çelik bıçak nasıl temizlenir?
  3. Kararan çatal kaşıklar nasıl parlatılır?
  4. Çatal bıçak nasıl kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo