Fırında Sarımsak Pişirirken Yaptığınız 9 Hata

Sarımsak oldukça lezzetlidir. Sarımsak kavurmak basittir. Hemen hemen her tarifin lezzetlini ikiye katlar. Çoğu insanın yaptığı hataları sizler için derledik. İşte, fırında sarımsak pişirirken yaptığınız 10 ha
Fırında Sarımsak Pişirirken Yaptığınız 9 Hata
08 Aralık 2023, 14:36

Sarımsak hemen hemen her şeyde lezzetlidir. Her mutfakta mutlaka olması gerekir. Nasıl dilimlerseniz, doğrarsanız doğrayın hemen hemen her ürünün lezzetini katlar.

Sarımsağı ne kadar sevsek de kavrulmuş sarımsak gibisi yoktur. Doğrudan bir dilim kızarmış ekmeğin üzerine sıkılan kremsi, altın rengi kahverengi sarımsak dişleri, yemek tutkunlarının hayallerini oluşturan şeylerdir. Kavurma, sarımsağın keskin, keskin lezzetini zengin, yumuşak, sürülebilir bir iyiliğe dönüştürür; bu, en sevdiğiniz patates püresinden, pilava kadar her şeyin lezzetini arttırmak için mükemmeldir.

Sarımsak kavurmak basittir; hem acemi hem de uzman aşçıların ustalaşabileceği bir görevdir. Çoğu pişirme tekniğinde olduğu gibi, doğru yaptığınızdan ve kaçınmanız gereken yanlış adımlardan emin olmak için bilmeniz gereken ipuçları ve püf noktaları vardır. Kavrulmuş sarımsak harikadır. Çoğu insanın yaptığı hataları sizler için derledik. İşte, fırında sarımsak pişirirken yaptığınız 9 hata:

Bazı Sarımsak Dişleri Neden Küçük?

  1. Eski Sarımsak Kullanmak

Konu yemek pişirmeye geldiğinde taze her zaman en iyisidir ve sarımsak da bir istisna değildir. Pek çok ürün gibi dondurulmasına gerek olmasa da sarımsağınıza daha uzun bir raf ömrü kazandırmak için atabileceğiniz adımlar var. Bütün sarımsak başları kilerinizde altı aya kadar dayanabilir. Koruyucu bir bariyer görevi gören kağıtsı, beyaz deri çıkarıldığında, soyulmamış karanfiller bozulmaya başlar ve bu yalnızca üç hafta sürer.

Eski sarımsakları kavurmak size en iyi, en lezzetli sonuçları vermeyecektir. Kavrulmuş sarımsağınız muhtemelen yumuşak ve hafif kremsi olmak yerine acı ve kuru olacaktır, bu nedenle sarımsağınızın son kullanma tarihi geçmediğinden emin olun. Sarımsak hafifçe sıkıldığında sert olmalıdır. Eski sarımsak genellikle sertliğini kaybeder ve dokunulduğunda yumuşak olur. Sarımsak soğanınızın derisi kahverengileşmeye başladıysa muhtemelen kullanım için çok eskidir. Filizlenmeye başlamış veya dişleri sarımsı veya solmuş olan sarımsaklar da kavurma için kötü adaylardır. Eski sarımsağın sizi hasta etmesi pek mümkün değildir ancak hangi yemeğin içine koyarsanız koyun tadını değiştirecektir.

  1. Yanlış Sarımsak Türünü Seçmek

Sarımsak herkese uygun tek bir gıda değildir. Çoğu markette yalnızca bir veya iki seçenek olmasına rağmen satın alınabilecek çok sayıda sarımsak çeşidi vardır. Her çeşidin kendine özgü sarımsak lezzeti vardır, ancak şekil, boyut ve lezzet düzeyi bakımından farklılık gösterirler. Elma gibi bazı sarımsak çeşitleri de farklı kullanımlara daha uygundur, bu nedenle kavrulduğunda en iyi sonuçları verecek çeşidi seçmek çok önemlidir.

Sarımsak iki kategoriye ayrılır: sert boyunlu ve yumuşak boyunlu. Sert boyunlu sarımsak tipik olarak sarımsak kabukları üreten odunsu, sert bir sapa sahiptir. Bu tür sarımsaklar daha büyük soğanları ve daha büyük dişleri ile yabani sarımsağa daha yakındır. Sarımsak çoğu markette bulacağınız şeydir. Bu sarımsak daha hafif bir tada ve birçok karanfil içeren daha küçük ampullere sahiptir. Kavurma için iyi seçimler olan hem sert hem de yumuşak boyunlu sarımsak çeşitleri vardır.

Fırında Sarımsak Tarifi


  1. Sadece Fırın Kullanmak

Fırını kullanmak, sarımsak kavurmanın standart çalışma prosedürü olabilir, ancak sevdiğimiz yumuşak, sıkılabilir sarımsağı yaratmanın başka yolları da var. Sarımsakları mikrodalgada da pişirebilirsiniz. Sarımsağın üst kısmını kesin, sarımsakları mikrodalgaya dayanıklı bir kaseye koyun. Dibini kaplayacak kadar birkaç yemek kaşığı su ekleyin ve açıkta kalan kısmı tuz ve karabiberle tatlandırın. Sarımsakları yağla gezdirin, kaseyi mikrodalgaya dayanıklı bir kapakla kapatın ve dişleri çatalla delindiğinde veya hafifçe sıkıldığında yumuşayana kadar %50 güçte mikrodalgada pişirin. Bu yöntem kavurma yerine buharda pişirmeye daha yakındır çünkü kasedeki suyun ürettiği buhar sarımsağı yumuşatır. Fırının sağladığı altın rengi kahverengi karamelizasyonu elde edemezsiniz, ancak çoğu tarife enfes sarımsak tadı katacak yumuşak, sıkılabilir sarımsak dişleri elde edebilirsiniz.

  1. Sadece Bütün Sarımsak Soğanlarını Kavurma

Sarımsak soğanlarını bütün olarak kavurmak normal olabilir ancak tek tek kavurarak kavrulmuş sarımsak lezzetine ulaşmak mümkündür. Bu, bütün soğanları fırında kızartmak için gereken sürenin yaklaşık yarısı kadar sürede yumuşak, sürülebilir sarımsak dişleri elde etmenin daha hızlı bir yoludur.

Ocakta sarımsak dişlerini tek tek kızartmak için dişleri tamamen soyun. Her bir dişteki kağıtsı derinin tamamının çıkarılması önemlidir. Sarımsak dişlerini yarım bardak zeytinyağıyla birlikte küçük bir tencereye koyun. Yağı hafif bir kaynamaya getirin ve sarımsakları dişleri yumuşayana kadar pişirin. Kullanmadan önce fazla yağın akmasını sağlayarak bunları yağdan çıkarın.

Diş sarımsakları ocakta kavurma yapar gibi hazırlayarak fırında da kavurabilirsiniz. Bunları zeytinyağıyla birlikte fırında güvenli bir pişirme kabına yerleştirin ve dişleri kahverengileşene kadar yaklaşık 30 dakika boyunca 200 derecede kızartın. Bu yöntemlerin her ikisi de sarımsakları fırında kavurmaktan daha hızlıdır ve size bir avantaj sağlar; sarımsakların kavrulduğu zeytinyağına artık harika bir sarımsak aroması aşılanmıştır.

sarımsak

  1. Çapraz Kesimin Atlanması

Sarımsak kızartılırken bile pişirme işleminde başarılı olmak için hazırlık çok önemlidir. Sarımsağınızı seçtikten sonra, onu kavurmanın ilk adımı, her bir dişin üst kısmını dilimlemek gerekir. Sarımsakların üst kısmı görünmelidir. Görünen kısım baharatlar ile lezzetlendirilmelidir.  

Sarımsakları kavururken çapraz kesimin atlanması, kavurma şeklini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum tüm dişlerin eşit şekilde pişmesini sağlar, böylece her bir diş kavrulurken karamelleşir, kızarır ve yumuşar. Eğer sarımsak başı sağlam bırakılırsa, yiyeceklerin ısıtıldığında kahverengileşmesine neden olan Maillard reaksiyonuna girmek yerine kabuklarının içinde buharlaşacaktır.

Kavurmadan önce bir sarımsak soğanının üst kısmını kesmek, pişirildikten sonra yumuşatılmış dişlere kolayca erişmenizi sağlar. Sarımsak güvenli bir şekilde tutacak kadar soğuduğunda, altın dişleri zahmetsizce kabuktan çıkarmak için sarımsağın altını sıkabilirsiniz.

  1. Yeterli Zeytinyağı Kullanmamak

Zeytinyağı her türlü tarifin önemli bir bileşenidir. Yiyeceklerin tencere ve tavalara yapışmasını önlemek için yağlayıcı olarak, salata soslarında emülgatör olarak ve kızartılmış yiyeceklere ısı aktarma yöntemi olarak kullanılır. Aynı zamanda sarımsak kavurmanın ayrılmaz bir bileşenidir. Mükemmel kavrulmuş sarımsak için doğru miktarda zeytinyağı eklemenin önemini göz ardı edemezsiniz.

Kızartmak için folyoya sarmadan önce kesilmiş sarımsak soğanının üzerine gezdirdiğiniz zeytinyağı derinin içine sızarak her bir dişi kaplar. Çok az zeytinyağı kullanmak ideal olmayan sonuçlara yol açabilir.

Yağ, sarımsağı nemlendirir ve pişerken kurumasını önler. Aynı zamanda ısının eşit şekilde dağıtılmasına yardımcı olur ve karamelizasyon sürecini kolaylaştırarak kavrulmuş sarımsağa sevdiğimiz kremsi dokuyu ve zengin tadı verir. Ayrıca, yağın nem eksikliği, karanfillerin pişerken yumuşamasını zorlaştıracak ve muhtemelen keskin bir tada sahip sert bir sarımsak elde edeceksiniz.

Kavrulmuş sarımsağa alamet-i farikası lezzetini veren şeyin bir kısmı, kavrulmasından kaynaklanan karamelizasyondur. Yağ eksikliği karamelizasyon sürecini engelleyecek ve tamamen engelleyebilir. Kavrduğunuz her bir sarımsağa en az bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.

sarımsak

  1. Sarımsağı Folyoya Sarmamak

Sarımsağı önce folyoya sarmadan kavurabilir misiniz? Evet ama bunu yaparsan çok daha iyi olur. Mutlak en iyi sonuçları elde etmek için bir parça folyo alın. Sarımsak kavururken alüminyum folyoyu pişirme kabınız olarak düşünün. Sarımsakları tamamen kolayca kaplayacak kadar büyük olmalıdır. Sıkı bir sızdırmazlık sağlamak için folyonun kenarlarını sarımsağın etrafında birbirine katlamalısınız, ancak sarımsağı çok sıkı sarmayın. Pişirme işlemi sırasında oluşacak buharın dişin etrafında hareket etmesi için folyo paketinizin üst kısmında biraz boşluk bırakmayı unutmayın.

Folyonun sağlık zararlarını önlemek için önce yağlı kağıda ardından folyoya sarmak daha iyi bir seçenek olacaktır. Folyo, sarımsak fırınının kapalı ortamını taklit ediyor. Isıyı eşit şekilde dağıtmaya yardımcı olur ve aynı zamanda sarımsağı fırındaki yoğun ısıdan koruyarak yanmasını önler. Folyo ayrıca dişlerin yumuşamasına yardımcı olmak için buharı paketin içinde tutar.

Kolay temizleme, sarımsakları kavurmadan önce folyoya sarmanın bir başka faydasıdır. Sarımsak işlenecek kadar soğuduğunda, folyo paketinin üst kısmını açıp altını sıkarak, keskin sarımsakları ellerinize bulaştırmadan, lezzetli kavrulmuş dişleri derilerinden kolayca çıkarabilirsiniz.

  1. Sıcaklığı Yanlış Ayarlamak

Kavurmak için en iyi sarımsak türünü seçmek, üstteki yarım santim kadarını kesmek ve sarımsak sarımsağın doğru miktarda zeytinyağıyla gezdirmek için yaptığınız tüm dikkatli hazırlık çalışmaları, kavurmayı başarırsanız zerre kadar fark etmeyecektir. Amaç, sarımsağı, Maillard reaksiyonunu hızlı bir şekilde başlatacak kadar yüksek bir sıcaklıkta kavurmaktır; bu, sarımsağın aşırıya kaçmadan kahverengileşmesine ve yanmış bir sarımsağa neden olmasına neden olur.

Sarımsak kavurma tariflerinin çoğu, 200 derecelik fırın sıcaklığı önerir ve bu sıcaklık işe yarayacak olsa da fırın sıcaklığını hafifçe 180 dereceye düşürmeyi düşünün. Sarımsak, hassas ve yanması kolay bir besindir. Sarımsakları çok düşük sıcaklıkta pişirmek de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sarımsağın düzgün şekilde pişmesi, yumuşaması ve kahverengileşmesi için sarımsağın minimum 150 derece sıcaklığa ulaşması gerekir.

  1. Fazla Veya Az Pişirmek

Çok yüksek sıcaklıkta çok uzun süre pişirilirse, sarımsakları kızartarak oluşturduğumuz tereyağı gibi yumuşak lokmaların yerine sert, kuru sarımsak dişleri elde edersiniz. Az pişmiş sarımsak da aynı derecede hayal kırıklığı yaratıyor. Yeterli ısı olmazsa sarımsak yumuşamaz ve çiğ sarımsağın keskin tadı sevdiğimiz zengin, hafif tatlı tada dönüşmez. Ayrıca, uygun şekilde kavrulmuş sarımsağın sahip olduğu altın kahverengi rengi de eksik olacaktır.

Bunu doğru yapmanın anahtarı, sarımsağı pişerken izlemektir. Sarımsak kızartmalarının çoğu yaklaşık 45 dakika ila bir saat sürer, ancak bu süre sarımsak soğanınızın boyutuna bağlı olarak değişebilir. Sarımsağınızın mükemmel şekilde kavrulmasını sağlamanın en kolay yolu sarımsağın ortasını bıçak veya çatalla delmektir. Sarımsak bittiğinde çatal veya bıçak ortasından kolayca kayacaktır. Hiçbir şekilde direnç gösterilmemelidir. Kavrulmuş sarımsağı folyonun içinden hafifçe sıkarak da kavrulmuş sarımsağınızın piştiğini kontrol edebilirsiniz. Tamamen pişince sarımsaklar sıkıldığında kolayca vermelidir.

Sarımsak pişer pişmez folyoyu çok çabuk açmaktan kaçının. Folyo paketinin mührünü kırarsanız buhar açığa çıkar ve muhtemelen pişirme süreniz artar. Ortasının pişmiş olup olmadığını kontrol etmek için folyoyu açmadan önce sarımsak yumuşayana kadar bekleyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Buzdolabı temizlerken yapılan hatalar
  2. Soteleme sırasında herkesin yaptığı hatalar
  3. Pankek hamurunda en sık yapılan hata nedir?
  4. Bamya pişirirken yapılan en büyük hata nedir?
  5. Kek pişirirken yapılan en büyük hata nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo