Elma, dünya çapında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Hem renk, hem de içeriğine göre farklı çeşitleri mevcuttur. Sade bir şekilde tüketilebildiği gibi, smoothie, salata ve tatlı yapımında da sık sık kullanılır. Elmanın iç kısmında kahverengi küçük tohumlar bulunur. Bu tohumlar, bazen yanlışlıkla, bazen de bilinçli olarak tüketilir. Peki, elma çekirdeği yemenin bir zararı var mı? Gelin, birlikte bakalım.
Elma çekirdeği, toksik bir bileşik olan amigdalin içerir. Elma çekirdeği, aslında sindirim sıvılarına dirençli bir şekilde dış tabakaya sahiptir. Ancak bu çekirdekleri çiğnemek, vücutta amigdalin salınmasına neden olur. Amigdalin, ince bağırsaktaki beta glukuronidaz ile siyanüre dönüşür. Elma çekirdeğinin çiğnenerek tüketilmesi ve aşırı miktarda yenilmesi siyanür zehirlenmesine yol açar ve ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yanlışlıkla yutulması halinde bir sorun yaratmayacağı düşünülse de, aşırı tüketimi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden elma çekirdekleri mutlaka temizlenmeli ve tüketilmemelidir.
Öte yandan tohumu amigdalin içeren ve siyanür zehirlenmesine yol açabilen tek meyve elma değildir. Kayısı çekirdeği, şeftali çekirdeği ve kiraz çekirdeği de amigdalin içerir. Bu yüzden bu tür meyvelerin çekirdekleri doğrudan veya kırılarak tüketilmemelidir.
Elma çekirdeği, son yıllarda cilt problemleri için kullanılmaya başlanmıştır. Bunun için elma çekirdekleri bir miktar suyun içine haşlanır ve hafifçe karıştırılarak jel haline getirilir. Elde edilen jel soğuduktan sonra, cilt bakımında kullanılabilir. Elma çekirdeği jelinin cilt için faydalı olduğu düşünülse de, hassas ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin jeli kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve döküntü oluşursa, elma çekirdeği jeli kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yazar: Uzman Diyetisyen Serenay Bender Yaman
Şunlara da göz atın;