Kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu etinden hazırlanan eli böğründe yemeği, hem ismi, hem de lezzeti ile dikkat çeken yemeklerden biridir. Özellikle son yıllarda adından sıkça bahsettiren eli böğründe, farklı sebzelerin et ve sosla bir araya getirilmesiyle hazırlanır.
''Eli böğründe püf noktaları, eli böğründe yemeğinin yanına ne gider, eli böğründe ne etinden yapılır ve eli böğründe kaç dakikada pişer?'' gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarına göz atabilirsiniz.
Eli böğründe yemeği kuzu eti, domates, patates, biber, sarımsak ve soğan ile hazırlanır. Bu lezzet, Kahramanmaraş ile özdeşleşmiştir. Maraş'ın eli böğründe yemeği, 04.11.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret almıştır. Kahramanmaraş'ın tepsi kebap çeşitlerinden biri olan eli böğründe, aynı zamanda bölgenin en sevilen yemekleri arasında gösterilir. Üstelik kebap bazı yörelerde ''yanyana'' ismiyle de bilinir.
Eli böğründe yemeği Kahramanmaraş ile özdeşleşse de, yalnızca burada tüketilmez. Aynı zamanda Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adana gibi çevre illerde de çok sevilen ve sıklıkla tüketilen yemeklerden biridir. Farklı yemek programlarına konu olan eli böğründe yemeği, günümüzde Türkiye'nin dört bir yanında yapılmaya ve tüketilmeye başlanmıştır.
Eli böğründe yemeği hakkında birçok farklı rivayet vardır. Bazıları eli böğründenin bir çoban yemeği olduğunu söylerken, bazıları sunum tepsisinin el şekline benzemesinden ismini aldığını vurgular. Ancak kökeni çok eskilere dayanan bir yemek olduğu için, eli böğründenin gerçek hikayesi tam olarak bilinmiyor.