Demir Takviyesi Nedir, Kimlere Verilir?

Demir takviyesi nedir? Demir takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir? Demir hapı kilo yapar mı, demir takviyesi kimlere verilir? İşte, Dyt. Canan Aksoy'dan demir takviyesi hakkında merak edilenler:
Demir Takviyesi Nedir, Kimlere Verilir?
04 Nisan 2024, 15:42

Demir vücudumuzdaki en önemli minerallerden biridir. Demirin en temel görevi oksijeni hücrelerimize taşımak, biriken karbondioksiti hücrelerden uzaklaştırmak, bağışıklık sistemindeki enzimlerin yapısına girerek güçlü bir bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Yetişkin vücudunda ortalama 3-5 gram civarında demir bulunur. Erkeklerin 10 mg, kadınların 15 mg, hamile ve emziklilerin 25-30 mg günlük demire ihtiyaçları vardır. Demir hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunur. En iyi demir kaynakları: et, karaciğer, böbrek, yumurta, pekmez, kurubaklagiller, kuru meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. C vitamini demir emilimini artırır. Bu yüzden özellikle yumurta, et- tavuk – balık gibi besinleri tüketirken yanında salata- çiğ sebze , meyve tüketmeye özen gösterin. Hayvansal kaynaklı demir kaynakları daha iyi emilimi uğrar , bitkisel ve hayvansal demir kaynaklarını birlikte kullanmakta emilimi artırır.

Demir Takviyesi Nedir?

Demir eksikliği anemisi, demir alımı, demir depoları ve vücudun demir kaybı dengesi, eritrosit üretimini tam olarak desteklemek için yetersiz olduğunda ortaya çıkar. Demir eksikliği anemisi nadiren ölüme neden olur, ancak insan sağlığı üzerindeki etkisi önemlidir. Demir eksikliği anemisi birtakım testlerle rahatlıkla tespit edilebilir, demir eksikliği doktorunuz tarafından teşhis edildikten sonra genellikle dışardan demir takviyesi alarak tedavi yapılır.

demir

Demir Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Demir takviyesi alırken aç karnına veya yemeklerden bir saat sonra almaya özen gösterin, böylelikle daha fazla emilime uğrayacaktır. Çay, kahve, kolalı içecekler demir takviyesinin emilimini düşüreceği için sadece bol suyla için. Demir takviyesini kalsiyumlu gıdalarla eş zamanlı olarak tüketmeyin. Temel olarak hiçbir takviye kilo aldırmaz, demir takviyesi de kilo aldırmaz.

Demir Takviyesi Kimlere Verilir?

Demir takviyesi, demir eksikliği olan bireylerde doktor tarafından karar verildikten sonra başlanır. Özellikle çocuklarda gelişigüzel demir takviyesi kullanılmaz, demir takviyesi çocuklarda zehirlenmeye neden olabilir. Demir depolanma hastalıkları, Akdeniz anemisi, kurşun zehirlenmesi kansızlığı, demir depolanması veya demir taşıyan yapıların bozukluğunda görünen kansızlık tiplerinde, alyuvar hastalıklarında  demir takviyesi kullanılmaz. Divertikülozis gibi barsak hastalıklarında, kronik böbrek hastalıklarında, alkoliklerde, çocuklarda ve yaşlılarda kullanımı doktor tarafından takip edilmelidir. Unutmayın demir yetersizliği mutlaka tanısı ve takibi yapılması gereken bir eksikliktir. Demir takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Demir emilimi nasıl artırılır?
  2. Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?
  3. Magnezyum takviyesi ne işe yarar?
  4. Çinko takviyesi ne işe yarar?
  5. Kolajen takviyesinin faydaları nelerdir?
Kategoriler
Lezzet Logo