Çok Fazla Kafein Tüketmenin 9 Yan Etkisi

Kafein, birçok içecekte bulunan, uyaran bir maddedir. Çok fazla kafein tüketmenin yan etkilerini sizlerle paylaştık. İşte, çok kafein tüketmenin yan etkileri:
Çok Fazla Kafein Tüketmenin 9 Yan Etkisi
11 Kasım 2022, 14:47

Kahve ve çay inanılmaz derecede sağlıklı içeceklerdir. Çoğu tür, ruh halinizi, metabolizmanızı ve zihinsel ve fiziksel performansınızı artırabilecek bir madde olan kafein içerir. Araştırmalar, düşük ila orta miktarlarda tüketildiğinde çoğu insan için güvenli olduğunu da göstermiştir. Bununla birlikte, yüksek dozda kafeinin hoş olmayan ve hatta tehlikeli yan etkileri olabilir. Araştırmalar, genlerinizin buna toleransınız üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bazıları olumsuz etkiler yaşamadan diğerlerinden çok daha fazla kafein tüketebilir. Dahası, kafeine alışkın olmayan kişiler, tipik olarak orta doz olarak kabul edilen dozu tükettikten sonra semptomlar yaşayabilir. Sizler için fazla kafein tüketiminin zararlarından bahsettik. İşte, çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri:

Kaygı

Kafeinin uyanıklığı arttırdığı bilinmektedir. Yorgun hissetmenize neden olan bir beyin kimyasalı olan adenosinin etkilerini bloke ederek çalışır. Aynı zamanda, artan enerjiyle ilişkili “dövüş ya da kaç” hormonu olan adrenalinin salınımını tetikler. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda, bu etkiler daha belirgin hale gelerek kaygı ve gerginliğe yol açabilir. Aslında, kafeine bağlı anksiyete bozukluğu, listelenen kafeinle ilgili dört sendromdan biridir. Günde 1.000 mg veya daha fazla aşırı yüksek günlük alımların çoğu insanda sinirlilik, titreme ve benzer semptomlara neden olduğu bildirilirken, orta düzeyde bir alım bile kafeine duyarlı kişilerde benzer etkilere neden olabilir. Ek olarak, mütevazı dozların bir oturuşta tüketildiğinde hızlı nefes almaya neden olduğu ve stres seviyelerini artırdığı gösterilmiştir. Sık sık gergin veya gergin hissettiğinizi fark ederseniz, kafein alımınıza bakmak ve onu azaltmak iyi bir fikir olabilir.

Uykusuzluk

Kafeinin insanların uyanık kalmasına yardımcı olma yeteneği, en değerli özelliklerinden biridir. Öte yandan, çok fazla kafein, yeterince onarıcı uyku almayı zorlaştırabilir. Araştırmalar, daha yüksek kafein alımının uykuya dalma süresini artırdığını bulmuştur. Özellikle yaşlılarda toplam uyku süresini de azaltabilir. Buna karşılık, düşük veya orta miktarda kafein, "iyi uyuyanlar" olarak kabul edilen kişilerde veya hatta kendi bildirdiği uykusuzluğu olan kişilerde uykuyu çok fazla etkilemiyor gibi görünüyor. Aldığınız kafein miktarını hafife alırsanız, çok fazla kafeinin uykunuza müdahale ettiğini fark etmeyebilirsiniz. Kahve ve çay en yoğun kafein kaynakları olmasına rağmen, soda, kakao, enerji içecekleri ve çeşitli ilaçlarda da bulunur. Daha da önemlisi, uykunuzu etkilemeden tüketebileceğiniz kafein miktarı, genetiğinize ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Ayrıca günün ilerleyen saatlerinde tüketilen kafein, etkilerinin geçmesi birkaç saat sürebileceğinden uykuyu etkileyebilir. Araştırmalar, kafeinin sisteminizde ortalama beş saat kalmasına karşın, bu sürenin kişiye bağlı olarak bir buçuk saatten dokuz saate kadar değişebileceğini göstermiştir.

Kafeinsiz Yaşamanın Sağlığa 10 Faydası

Sindirim Sorunları

Birçok insan sabah kahvesinin bağırsaklarının hareket etmesine yardımcı olduğunu fark eder. Kahvenin müshil etkisi, midenin ürettiği ve kolondaki aktiviteyi hızlandıran bir hormon olan gastrin salınımına bağlanıyor. Dahası, kafeinsiz kahvenin de benzer bir tepki ürettiği gösterildi. Bununla birlikte, kafeinin kendisi de, yiyecekleri sindirim sisteminizde hareket ettiren kasılmalar olan peristalsis'i artırarak bağırsak hareketlerini uyarıyor gibi görünmektedir. Bu etki göz önüne alındığında, büyük dozlarda kafeinin bazı insanlarda gevşek dışkıya ve hatta ishale yol açması şaşırtıcı değildir. Uzun yıllar boyunca kahvenin mide ülserine neden olduğuna inanılsa da, 8.000'den fazla insan üzerinde yapılan büyük bir araştırma, ikisi arasında herhangi bir bağlantı bulamadı. Öte yandan, bazı araştırmalar kafeinli içeceklerin bazı kişilerde gastroözofageal reflü hastalığını (GERD) kötüleştirebileceğini düşündürmektedir. Bu özellikle kahve için geçerli gibi görünüyor.

Kas Yıkımı

Rabdomiyoliz, hasarlı kas liflerinin kan dolaşımına girerek böbrek yetmezliğine ve diğer sorunlara yol açtığı çok ciddi bir durumdur. Rabdomiyolizin yaygın nedenleri arasında travma, enfeksiyon, uyuşturucu kullanımı, kas gerginliği ve zehirli yılanlardan veya böceklerden gelen ısırıklar bulunur. Ek olarak, nispeten nadir olmasına rağmen aşırı kafein alımıyla ilgili birkaç rabdomiyoliz raporu vardır. Önemli olarak, bu, özellikle alışkın olmayan veya etkilerine karşı oldukça hassas olan biri için kısa bir süre içinde tüketilmesi gereken yüksek dozda kafeindir.

Bağımlılık

Kafeinin tüm sağlık yararlarına rağmen, alışkanlık oluşturabileceği inkar edilemez. Ayrıntılı bir inceleme, kafeinin belirli beyin kimyasallarını kokain ve amfetaminlere benzer şekilde tetiklemesine rağmen, bu ilaçların yaptığı gibi klasik bağımlılığa neden olmadığını göstermektedir. Ancak özellikle yüksek dozlarda psikolojik veya fiziksel bağımlılığa yol açabilir. Ek olarak, kafein alım sıklığı bağımlılıkta rol oynuyor gibi görünüyor. Bileşik gerçek bir bağımlılığa neden olmuyor gibi görünse de, düzenli olarak çok fazla kahve veya diğer kafeinli içecekler içerseniz, etkilerine bağımlı hale gelme olasılığınız çok yüksektir.

Yüksek Tansiyon

Genel olarak, kafein çoğu insanda kalp hastalığı veya felç riskini artırmıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle çeşitli çalışmalarda kan basıncını yükselttiği gösterilmiştir. Yüksek kan basıncı, kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür çünkü zamanla atardamarlara zarar vererek kalbe ve beyninize giden kan akışını kısıtlayabilir. Neyse ki, kafeinin kan basıncı üzerindeki etkisi geçici gibi görünüyor. Ayrıca, onu tüketmeye alışkın olmayan insanlar üzerinde en güçlü etkiye sahip görünüyor. Yüksek kafein alımının, sağlıklı insanlarda ve hafif derecede yüksek tansiyonu olanlarda egzersiz sırasında kan basıncını yükselttiği de gösterilmiştir. Bu nedenle, özellikle zaten yüksek tansiyonunuz varsa, kafeinin dozajına ve zamanlamasına dikkat etmek önemlidir.

Hızlı Kalp Atış Hızı

Yüksek kafein alımının uyarıcı etkileri, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleri tüketen gençlerde rapor edilen atriyal fibrilasyon adı verilen kalp atışı ritminin değişmesine de yol açabilir. Bir vaka çalışmasında, intihar girişiminde bulunurken büyük dozda kafein tozu ve tablet alan bir kadın çok hızlı kalp atışı, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunları geliştirdi. Ancak bu etki herkeste görülmüyor. Gerçekten de, kalp sorunları olan bazı insanlar bile, herhangi bir olumsuz etki olmaksızın büyük miktarlarda kafeini tolere edebilir.

Yorgunluk

Kahve, çay ve diğer kafeinli içeceklerin enerji seviyelerini yükselttiği bilinmektedir. Bununla birlikte, kafein sisteminizden ayrıldıktan sonra geri tepme yorgunluğuna yol açarak ters etkiye de sahip olabilirler. 41 çalışmanın bir incelemesi, kafeinli enerji içeceklerinin birkaç saat uyanıklığı artırmasına ve ruh halini iyileştirmesine rağmen, katılımcıların genellikle ertesi gün normalden daha yorgun olduğunu buldu. Elbette gün boyunca bol miktarda kafein içmeye devam ederseniz ribaund etkisinden kurtulabilirsiniz. Öte yandan, bu uyku yeteneğinizi etkileyebilir. Kafeinin enerji üzerindeki faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve geri tepme yorgunluğunu önlemek için yüksek dozlardan ziyade orta düzeyde tüketin.

Sık İdrara Çıkma

Artan idrara çıkma, bileşiğin mesane üzerindeki uyarıcı etkileri nedeniyle yüksek kafein alımının yaygın bir yan etkisidir. Normalden daha fazla kahve veya çay içtiğinizde sık sık idrara çıkmanız gerektiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bileşiğin idrar sıklığı üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmaların çoğu, yaşlı insanlara ve aşırı aktif mesanesi veya inkontinansı olanlara odaklanmıştır. Çok fazla kafeinli içecek içerseniz ve idrara çıkmanızın olması gerekenden daha sık veya acil olduğunu düşünüyorsanız, belirtilerinizin düzelip düzelmediğini görmek için alımınızı azaltmak iyi bir fikir olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kafeinsiz kahve sağlıklı mı?
  2. Kafeinsiz yaşamanın faydaları nelerdir?
  3. Kafein içeren yiyecek ve içecekler
  4. Kahve tansiyonunuzu nasıl etkiler?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo