Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Çavdar ekmeği sağlıklı mı? Çavdar ekmeğinin faydaları ve zararları nelerdir? Çavdar ekmeği kaç kalori? İşte, çavdar ekmeğinin faydaları, dezavantajları ve besin değerleri:
Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?
03 Nisan 2023, 14:15

Çavdar ekmeği, beyaz ekmek ve buğday ekmeğine göre daha koyu bir renge ve daha güçlü bir tada sahiptir. Bir tahıl bitkisi olan çavdardan elde edilen unla hazırlanır. Daha iyi kan şekeri kontrolü, gelişmiş kalp ve sindirim sağlığı olmak üzere sağlık açısından potansiyel faydaları mevcuttur.

Çavdar Ekmeği Çeşitleri Nelerdir?

  1. Hafif çavdar ekmeği: Beyaz çavdar unundan yapılır.
  2. Koyu çavdar ekmeği: Tam çavdar tanelerinden yapılır. Bazen kakao tozu, hazır kahve, koyu çavdar unu ve pekmez ile renklendirilmiş çavdar unundan hazırlanır.
  3. Mermer çavdar ekmeği: Koyu çavdar hamuru, kakao tozu, hazır kahve veya pekmez ile renklendirilmiş hafif çavdar hamurundan yapılır.
  4. Çavdar ekmeği: İri öğütülmüş tam çavdar tanelerinden yapılır. 

Çavdar unu, buğday unundan daha az glüten içerir, bu nedenle ekmek daha yoğundur ve normal buğday bazlı ekmekler kadar kabarmaz. Bununla birlikte, yine de glüten içerdiği göz önüne alındığında, çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olan kişiler için uygun değildir.

çavdar ekmeği

Çavdar Ekmeğinin Besin Değerleri

1 dilim (32 gram) çavdar ekmeği şunları içerir;

  1. Kalori: 83 kcal
  2. Protein: 2.7 gram
  3. Karbonhidrat: 15.5 gram
  4. Yağ: 1.1 gram
  5. Selenyum: Günlük değerin (DV) %18'i
  6. Manganez: DV'nin %11'i
  7. Bakır: DV'nin %6,6'sı
  8. Niasin: DV'nin %7,6'sı
  9. Demir: DV'nin %5'i
  10. Folat: DV'nin %8,8'i

çavdar ekmeği

Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Araştırmalar, alımını daha düşük kalp hastalığı risk faktörleri seviyelerine bağladığından, diyetinize çavdar ekmeği eklemek kalp sağlığının çeşitli yönlerini iyileştirebilir.
  2. Araştırmalar, düzenli çözünür lif alımının, 4 hafta kadar kısa bir sürede hem toplam hem de LDL (kötü) kolesterolde %5-10'luk bir azalma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.
  3. Kan şekeri kontrolü, özellikle tip 2 diyabet hastaları ve kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeterince üretemeyen kişiler için önemlidir. Çavdar ekmeği, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilecek çeşitli niteliklere sahiptir.
  4. Çavdar ekmeği ayrıca kan dolaşımına şeker ve insülin salınımını yavaşlatabilen ve kan şekeri kontrolüne daha fazla yardımcı olabilen ferulik asit ve kafeik asit gibi fenolik bileşikler içerir.
  5. Çavdar ekmeği, sindirim sağlığınızı çeşitli şekillerde iyileştirmeye yardımcı olabilir. İlk olarak, bağırsaklarınızı düzenli tutmanıza yardımcı olabilecek iyi bir lif kaynağıdır. Çözünür lif suyu emerek dışkının geniş ve yumuşak kalmasına yardımcı olarak geçişini kolaylaştırır.
  6. Diğer çalışmalar, çavdar ekmeği lifinin kan dolaşımınızdaki bütirat gibi kısa zincirli yağ asitlerinin seviyelerini yükseltebileceğini göstermiştir. Bu kısa zincirli yağ asitleri, kilo kaybı, düşük kan şekeri seviyeleri ve kolon kanserine karşı koruma gibi çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir.
  7. Çok sayıda çalışma, çavdar ekmeğinin inanılmaz derecede tok olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilecek yüksek çözünür lif içermesi olabilir.
  8. Enflamasyonu azaltabilir. İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışma, çavdar ekmeği alımını interlökin 1 beta (IL-1β) ve interlökin 6 (IL-6) gibi daha düşük inflamasyon belirteçleriyle ilişkilendirmiştir.

çavdar ekmeği

Çavdar Ekmeğinin Dezavantajları Nelerdir?

  1. Çavdar ekmeği, antinutrientler içerir. Bu bileşenler demir ve çinko emilimini azaltabilir. Ancak çok fazla tüketilmediği ve dengeli bir diyet yapıldığı takdirde, herhangi bir sorun oluşturmaz.
  2. Çavdar, lif ve glüten bakımından zengindir. Bazı kişilerde (özellikle glüten intoleransı olanlar ve çölyak hastalarında) şişkinliğe neden olabilir.
  3. Çavdar ekmeğinin ilave şeker oranı yüksek olabilir. 

Çavdar ekmeği, beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı kabul edilir. Ancak kişiden kişiye göre etkisi farklılık gösterir. Bu yüzden diyetinize çavdar ekmeği eklemeden önce, mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Ev yapımı ekmek tarifleri
  2. Ekmek üstü lezzetler
  3. Ekmek bıçağı nasıl olmalı?
  4. Diyette ekmek yenir mi?
  5. Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo