Çağlanın Mevsimi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Çağla bademinin mevsimi nedir ve ne için kullanılır sizler için anlattık. İşte, çağlanın mevsimi nedir ve ne için kullanılır:
Çağlanın Mevsimi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
10 Mayıs 2023, 16:14

Pesto, roka gibi yeşil yiyecekler bahar hissini uyandırır, ancak daha az bilinen çağla (Prunus dulcis) hiç duymamış olabilirsiniz. Bu küçük kuruyemişlerin mevsimi yalnızca Nisan'dan Mayıs'a kadardır, bu yüzden gözünüzü kırparsanız onları gözden kaçırabilirsiniz - ancak onları ne zaman ve nerede bulabileceğinizi takip etmeye değer. Aslında, bazı şefler ve benzer şekilde tüketiciler tarafından nadir bir incelik olarak kabul edilirler ve bu, benzersiz dış görünümlerine bir kez baktığınızda şaşırtıcı değildir.

Bunları tıpkı normal bademler gibi yiyebilirsiniz: tatlıların yanında, şarküteri masasında veya salatalarda. İlkbahar mevsiminde oldukları için bezelye, kuşkonmaz ve marul gibi diğer taze sebzelerle iyi eşleşirler. Lezzetlerini en üst düzeye çıkarmak için, biraz deniz tuzu veya şekerle avuç avuç yiyin. Teknik olarak badem olmalarına rağmen, tatlarının ve dokularının alıştığınız kahverengi fındıklardan çok farklı olduğunu anında anlayacaksınız.

Çağla Nedir?

Çağla normal bademlerle aynı şeydir - onlar sadece olgunlaşmamış versiyonlardır. Rosaceae ailesinin bir parçasıdırlar ve onları böğürtlen, ahududu, elma, kiraz ve diğer birçok meyvenin yakın akrabası yapar. Bu yeşil yemişler bazıları için bir yenilik olsa da, tarih boyunca tüm dünyada kullanılmışlardır.

Eski dini tablolar ve vitray pencereler, İtalyanca'da "mandorla" olarak adlandırılan yeşil badem yarımlarına benzeyen halelere sahiptir. Orta Doğu'da geleneksel olarak salata veya dondurmanın üzerinde yenir ve bazen öğütülerek macun haline getirilir. ABD'de, bu fındıklar, ülkenin badem arzının çoğuyla birlikte öncelikle Kaliforniya'dan geliyor.

Tamamen olgun bademlerin aksine, genç versiyonlar açık soluk yeşil renktedir, dışları tüylüdür (şeftalilerin yakın akrabaları oldukları düşünülürse bu mantıklıdır) ve içleri yumuşaktır. Ayrıca derileri olmayacak kadar küçükler ama bizim alıştığımız kahverengi yemişlerle aynı şekle sahipler: küçük, oval ve yaklaşık beş santim uzunluğunda. Onlara tipik olarak fındık dememize rağmen, bademler aslında çekirdekli meyvelerdir, bu da şeftalilere benzemelerinin başka bir yoludur.

çağla ve badem

Çağla Ve Kuru Badem

Olgun badem olarak da bilinen kuru bademler, tamamen büyümeleri için ağaçta yeterince uzun süre kaldıktan sonra yemeye alıştığımız yemişlerdir. Yeşil versiyonun dışındaki yumuşak, bulanık, daha tatlı olanın aksine, sert bir dış görünüşe ve yaşlandıkça acıya dönüşebilen kuru kahverengi bir kabuğa sahiptirler. Badem çekirdekli meyveler olduğundan, tipik olarak yediğimiz olgun yemişler teknik olarak meyvenin içinde bulunan tohumlardır.

Daha genç bademlerin tadı daha yaşlı olanlardan çok farklıdır ve tipik olarak daha tatlıdır ve o kadar güçlü değildir. Besin içerikleri oldukça benzer olsa da, yeşil bademler olgun bademlere göre üç kat daha fazla tiamin içerir ve kuru bademlerde bulunan az miktarda akrilamid içermez. Bilmiyorsanız, akrilamid yüksek miktarlarda kanserojen olduğu düşünülen bir maddedir.

Çağlanın Tadı Nasıldır?

Çağla badem aromasına sahiptir, ancak kuruyemişlerin kuru versiyonundan daha hafif ve daha hafiftir. Biraz tatlı ve biraz ekşi bir tada sahipler ve çiçeksi ve çimenli notalara sahipler, bu da onları mevsimde diğer malzemelere lezzetli bir eşlik yapıyor. Bununla birlikte, dokuları belki de onları kuru bademlerden en çok ayıran şeydir. Daha genç versiyonlar, tüylü bir cilde ve bir üzümle karşılaştırılabilir, sadece biraz sıkılığa sahip, yumuşak, jöle benzeri bir dokuya sahiptir. Gerçekten gençken, meyveler şeffaftır ve büyüdükçe giderek daha opak hale gelirler.

Eşsiz dokuları nedeniyle bu yeşil meyveler tipik bademlerden biraz farklı tüketilir. Onları bütün olarak yemek tamamen mümkündür, ancak bazıları kabuğun yenemeyecek kadar acı olduğunu düşünür, bu nedenle onları nazikçe keserek de açabilirsiniz. Keskin lezzetin çoğunun bulunduğu iç kısımdaki yumuşak tohum, dışarı atılıp tek başına yenebilir.

Çağla ile Nasıl Yemek Pişirilir?

Çağla avuç avuç yemek eğlenceli olsa da, çeşitli tatlı ve tuzlu tariflerde onlarla yaratıcı olmaktan çekinmeyin. Onları doğrayabilir ve biraz tatlılık, keskinlik ve dünyevilik katacakları salsalara, soslara, Hint turşusu veya çeşnilere ekleyebilirsiniz. Ayrıca meyveleri salamura ederek yemenin popüler bir yolu olacak kadar yumuşaktırlar. Ortadan ikiye böldükten sonra sirke, su, bal, otlar, dereotu, karabiber gibi baharatlarla bir kavanoza doldurursunuz. Onları zeytinyağında haşlamak ve üstüne otlar serpmek de yaygındır. Doğrandığında bu yeşil meyveleri makarnaların, çorbaların, salataların ve güveçlerin üzerine de kullanabilirsiniz.

Çağla Nereden Alınır?

Mevsiminde semt pazarlarında ve marketlerde bulunur. Çağlalar elinize geçtiğinde, onları mümkün olan en kısa sürede yemeniz önemlidir. Buzdolabında sadece birkaç gün bozulmamış durumda kalırlar, ardından teknik olarak üç haftaya kadar dayanacak olsalar da acılaşmaya başlarlar. Çağlaları satın alırken, yumuşak ve yeşil olduklarından ve imzası olan tüylü kabuklarından emin olun. Sertleşmeye ve kurumaya başlayan bazılarını satın alıyorsanız, ilk yeşil aşamalarını geçmişlerdir.

Çağlanın Faydaları Nelerdir?

Çağla Hakkında Beslenme Bilgisi

Çağla kuru versiyondan daha fazla tiamin içerirken, aksi takdirde normal bademlerle aynı besin değerine sahiptirler. Bu yemişler, E vitamini, manganez, magnezyum, riboflavin, fosfor ve bakır gibi değerli vitaminler ve minerallerle birlikte lif, protein ve "iyi" yağla doludur. "kötü" kolesterolü (düşük yoğunluklu lipoprotein) düşürmeye ve "iyi" türü (yüksek yoğunluklu lipoprotein) yükseltmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararı sağlarlar.

Çağla ayrıca kasları oluşturmaya, kalp ve bağırsak sağlığını geliştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olabilirler ve E vitamini, Alzheimer hastalığı ve kansere yakalanma şansını düşürmenin yanı sıra oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabilir.

Kuruyemiş alerjiniz varsa çağla alerjinizde olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çağlanın faydaları nelerdir?
  2. Bademin faydaları nelerdir?
  3. Badem nasıl kavrulur?
  4. Bademlerin kabuğu nasıl çıkartılır?
  5. Badem nasıl hasat edilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo