Barbunya, fasulyenin ikamesidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan barbunya, lif bakımından zengindir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği bu besin, kırmızı tonlarda, benekli ve şişkin bir yapıdadır. Metabolizmanın düzenli çalışmasını destekleyen barbunya, özellikle B vitaminleri içerir. Kolesterol hastası olanlar için mükemmel bir besindir. Antioksidanlarla dolu olan barbunya, genellikle yemek ve piyaz yapımında kullanılır.
Barbunya Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?
- Barbunya, ilkbahar aylarının sonunda, Mayıs ayında tezgahlarında yerini alır. Öncelikle barbunyanın kabuklarını temizleyin ve iç kısmını ayıklayın.
- Ardından barbunyaları bol suyla yıkayıp temizleyin.
- Yıkadığınız barbunyaları süzgece alın ve fazla suyun süzülmesini sağlayın.
- Suyu süzülen barbunyaları, tek seferde kullanacağınız miktarlarda ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin.
- Poşetlerin havasını aldıktan sonra düğüm atın ve üzerine tarih etiketini yapıştırın.
- Hazırladığınız barbunyaları, derin donduruculara yerleştirebilirsiniz.
Haşlanmış Barbunya Dondurucuda Nasıl Saklanır?
- Barbunya, haşlama ve şoklama yöntemiyle de buzlukta saklanabilir. Bu sayede barbunyaları pişirmek için daha az zaman harcarsınız.
- İlk olarak barbunyaları kabuklarından ayırın ve bol suyla yıkayarak temizleyin.
- Barbunyaları tencereye alın ve üzerine su ilave edin. Orta ateşte haşlamaya bırakın.
- Haşlama süresini çok uzun tutmayın ve barbunyaların diri kalacak şekilde pişirin.
- Haşlanan barbunyaları süzgece alarak suyunu süzdürün.
- Barbunyaları soğumaya başladığında, saklama poşetlerine yerleştirin ve havasını alın.
- Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin.
Yemeklik Barbunya Nasıl Saklanır?
- Barbunyayı yemeklik olarak saklamak, zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
- Barbunyaları kabuklarından ayırın ve temizleyin. Su altında yıkadıktan sonra tencereye alın. Üzerine su ekleyip haşlayın.
- Bu esnada domatesleri rendeleyin veya küçük küçük doğrayın.
- Haşlanan barbunyaların suyunu süzün ve tencereye alın. Domateslerle birlikte kavurarak yemeklik hale getirin.
- Domatesleri kavurduktan sonra biraz su ekleyip pişmeye bırakın. Barbunya suyunu çekince ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
- Tamamen soğuyan barbunya yemeğini poşetlere veya saklama kaplarına bölüştürün.
- Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra dondurucuya atın.
Barbunya Ne Kadar Dayanır?
Barbunyalar, çiğ bir şekilde buzdolabında 7 gün, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabilir. Haşlanmış ve yemeklik olarak pişirilmiş barbunya da, derin dondurucuda yaklaşık 6 ay muhafaza edilebilir. Pişmiş barbunya yemeği, buzdolabında 2 güne kadar bozulmadan durabilir.
Barbunyadan kötü bir koku geliyorsa, üzerinde değişimler varsa ve tadında bozulmalar varsa, barbunyayı tüketmeyiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kışlık barbunya nasıl yapılır?
- Barbunyanın faydaları nelerdir?
- Zeytinyağlı barbunyanın yanına ne gider?
- Barbunya nasıl pişirilir?
- Taze fasulye nasıl saklanır?