Balığı Saklarken Sık Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Balık nasıl saklanır? Balık saklarken yapılan hatalar nelerdir? İşte, hemen herkesin farkına varmadığı, balık saklarken yapılan hatalar ve çözümleri:
Balığı Saklarken Sık Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
19 Eylül 2022, 15:58

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte, sofralarımızda mevsimin en lezzetli balıklarını ağırlamaya başladık. Hem besleyici, hem de doyurucu bir besin olan balıkları nasıl saklamanız gerektiğini daha önce sizlere anlatmıştık. Ancak bu kez balık saklarken farkına varmadan yaptığımız hataları merceğimize alıyoruz. Öyle ki bu hatalar balığın daha çabuk bozulmasına ve bayatlamasına yol açıyor. İşte, balıkları saklarken yapılan hatalar ve çözümleri:


balık

  1. Balığı şoklama konumuna getirmemek

Uzun süre saklamak istediğiniz balıkları, derin dondurucuya koyacağınız zaman şoklama konumuna getirin. Böylece tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır.

  1. Balıkları buzdolabında bekletmemek

Balıkları direkt olarak dondurucuya atmak, kendi suyunu kaybetmesine yol açar. Bu yüzden dondurucuya atmadan önce, 1-2 saat buzdolabında bekletin. Ardından dondurucuya güvenle yerleştirebilirsiniz.

  1. Balıkları tuzlamamak

Balığı derin dondurucuya atmadan önce tuzlamak, diriliğinin korunmasına yardımcı olur.


balık

  1. Büyük balıkları oda sıcaklığında çözdürmek

Balıkları çözdüreceğiniz zaman önce buzdolabı rafına indirin, ardından oda sıcaklığına getirerek yavaş yavaş çözülmesini sağlayın.

  1. Naylon torba kullanmak

Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklamayın. Bu durum balığın hava almasını engeller. Bu yüzden balıkları streç filme sarıp buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.

  1. Çözdüğünüz balıkları yeniden dondurucuya atmak

Bu durum sadece balıklar için değil, tüm et ürünleri için geçerlidir. Dondurup çözdüğünüz ürünü tekrar dondurucuya atmak, bakteri oluşumuna zemin hazırlar ve gıda zehirlenmesi riskini artırır. Bu yüzden besinleri, tek seferde yiyecek şekilde paylaştırarak dondurucuya atın ve çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın.


balık

  1. Yağlı balıkları uzun süre saklamak

Sardalya, somon, uskumru gibi yağlı balıkları, 48 saatten fazla saklamayın. Bu balıkları olabildiğinde kısa sürede tüketin. Çünkü 48 saatten sonra kötü kokmaya ve lezzetlerini kaybetmeye başlarlar.

  1. Balıkları su dolu kovaya batırmamak

Aslında bu az bilinen bir püf noktası. Deep freeze'de 3-4 saat beklettiğiniz balıkları çıkarttıktan sonra, soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın. Daha sonra tekrar derin dondurucuya atarsanız, balıkların üzerinde ince bir buz tabakası oluşur ve bu durum daha uzun süre taze kalmalarını sağlar.

  1. Balıkları ayıklamadan saklamak

Balıkların kılçıklarını ayıklayarak dondurucuda saklamak, hem sağlığınız için, hem de pratiklik açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca bazı balıkçılar, balığın aç veya tok olmasına da dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Balığın midesinde başka balık kalıntıları varsa, yani balık toksa, bu balığı derin dondurucuya atmak balığın bozulmasına sebep olabiliyor. Bu yüzden tok balıkların hemen tüketilmesi gerektiği düşünülüyor.


İşte, tüm bu noktalara dikkat ederek balıklarınızı uzun süre taze bir şekilde saklayabilir, sağlığınızı riske atmadan afiyetle tüketebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Balık kokusu nasıl geçer?
  2. Balığın yanına ne gider?
  3. Balık nasıl seçilir?
  4. Balık nasıl temizlenir?
  5. Balık pişirme yöntemleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo