Baklagil Çeşitleri ve Pişirme Yöntemleri

Baklagiller nelerdir? Baklagiller nasıl pişirilir? Protein ve vitaminler bakımından zengin olan baklagiller, nohut, fasulye, mercimek gibi farklı çeşitlere ayrılır. İşte, mutfakta kullanılan baklagil çeşitleri ve pişirme yöntemler:
Baklagil Çeşitleri ve Pişirme Yöntemleri
21 Aralık 2023, 17:08

Baklagiller, bakliyat familyasından olan bitki türleridir. Genellikle kuru ve taneli bir biçimde kullanılan baklagiller, sulu yemek olarak tüketilir. Aynı zamanda birçok tarifin içinde de kullanılabilir. Baklagillerin pişirme süresi uzun olduğu için, bir gece önceden ıslatılması önerilir. Türk mutfağında en çok kullanılan baklagiller fasulye, nohut ve mercimektir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan baklagiller, aynı zamanda kaliteli protein kaynağı olarak da bilinir. 

  1. Nohut

nohut

Yuvarlak şekle sahip olan nohut, protein açısından en yüksek baklagil çeşitlerinden biridir. Çorbalara, yemeklere ve yahnilere eklenir. Püre haline getirilerek humus gibi mezelerde kullanılır. Kavrularak atıştırmalık olarak tüketilebilir. Nohut genelde haşlama ve kavurma yöntemiyle pişirilir. 

Bakınız; Nohut nasıl pişirilir?

  1. Kuru Fasulye

kuru fasulye

Beyaz fasulye olarak da bilinir. Çorbalara, sulu yemeklere ve salatalara eklenir. Bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün haşlanır. Güney Amerika'da ise siyah fasulye olarak yetiştirilir. 

Bakınız; Kuru fasulye pişirmenin püf noktaları

  1. Mercimek

mercimek

Yeşil ve kırmızı olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Küçük boyutlara sahip olan mercimek, çorba, güveç, köfte gibi birçok tarifte kullanılır. Orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Hindistan mutfağında yaygın olarak kullanılır. 

Bakınız; Mercimeğin faydaları nelerdir?

  1. Yer Fıstığı

yer fıstığı

Kuruyemiş olarak bilinen yer fıstığı, aslında bir baklagildir. Hem sade bir şekilde, hem de ezme yöntemiyle hazırlanarak tüketilir. Yer fıstığı çiğ, haşlama veya kızartma usulüyle pişirilebilir. 

Bakınız; Yer fıstıklı tarifler

  1. Bezelye

bezelye

Yeşil yuvarlak tohumlara sahip olan bezelye, pişirilmiş ve dondurulmuş olarak bulunabilir. Aynı zamanda konserve olarak da satılır. Pişirildikten hemen sonra tüketilmesi gerekir. Ana yemeklerde, salatalarda ve garnitürlerde kullanılır. 

Bakınız; Bezelye pişirirken yapılan hatalar

  1. Börülce

börülce

Dünya çapında tüketilen börülce, çorba, salata, güveç ve et yemeklerinde kullanılır. Haşlama usulüyle pişirilir. Pişirme süresi kuru fasulye gibi uzundur. 

Bakınız; Börülce nasıl saklanır?

  1. Soya Fasulyesi

soya fasulyesi

Buğulama veya kızartma yöntemiyle pişirilen soya fasulyesi, özellikle Doğu Asya mutfağında tüketilir. Soya fasulyesi, soya sütü, un ve tofu yapımında kullanılır. Protein bakımından zengin olan bu besin, vejetaryen ve vegan diyetlerinde önemli bir yere sahiptir. 

  1. Yeşil Fasulye

yeşil fasulye

Olgunlaşmamış bezelye olarak da bilinir. Kabukları serttir. Yahni, güveç gibi sulu yemeklerde kullanılır. Sos yapmak için haşlayarak püre haline getirmek gerekir. Pilavlara eklenebilir veya yağda kızartılarak atıştırmalık olarak tüketilebilir. 

Bakınız; Yeşil fasulye çiğ yenir mi?

  1. Bakla

bakla

En lezzetli baklagillerden biridir. Akdeniz Havzası'nda yetişir. Haşlama veya kızartma usulüyle pişirilir. Bütün veya ezerek püre halinde kullanmak mümkündür. Protein ve karbonhidrat oranı yüksektir.

Bakınız; Bakla nasıl pişirilir?

  1. Barbunya

barbunya

Kırmızı rengiyle tanınan barbunya, böbrek şeklindedir. Nişastalı olduğu için suda bekletilmesi gerekir. Genelde düdüklü tencerede pişirilir ve sulu yemeklerde kullanılır. Son derece besleyicidir. 

Bakınız; Barbunya nasıl pişirilir?

Şunlara da göz atın;

  1. Baklagil pişirirken yapılan hatalar
  2. Baklagillerin son kullanma tarihi geçer mi?
  3. Kuru baklagillerin faydaları nelerdir?
  4. Baklagiller mikrodalgada ıslatılır mı?
  5. İlginç baklagil filizleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo