Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bağırsak enfeksiyonu nedir? Bağırsak enfeksiyonu neden olur? Bağırsak enfeksiyonuna ne iyi gelir, nasıl geçer? İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Didem Aydın'dan bağırsak enfeksiyonu hakkında her şey:
Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?
05 Mayıs 2022, 12:38

Bağırsak enfeksiyonu (gastoenterit) bakteri virüs yada parazitlerin neden olduğu, mide ve özellikle ince bağırsağın iltihaplanması ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Besin zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonuna yol açabilir. Bağırsak enfeksiyonu olan bireylerde bağırsak florasının değişimine bağlı olarak sindirim faaliyetleri olumsuz etkilenir ve ishal ortaya çıkar. İshal, günde üç veya daha fazla gevşek veya sulu dışkı olarak tanımlanır. Genellikle ishale sebep olan etkene ve kişinin immün cevabına göre ateş, karın ağrısı, bulantı ve kusma eşlik eder.Ortalama bir yetişkin yılda dört kez gastrointestinal enfeksiyon geçirir. Çoğu enfeksiyon tedavi olmaksızın birkaç gün içinde düzelse de bazen hastane yatışını gerektiren ağır tablolara yol açabilir. Tedavi olmaksızın iyileşenlerde genellikle ishalin nedeni belirlenemez.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Gatrointestinal enfeksiyonlar bir tür enfeksiyon hastalığı olduğundan enfeksiyona neden olan ajanların vücuda girmesi ve bağışıklık sistemini yenmesi ile oluşur. Bulaşıcı bir hastalıktır ve enfekte olan kişilerden sağlıklı kişilere bulaşabilir. Hijyenik olmayan koşullarda hazırlanmış veya uygunsuz koşullarda saklanmış olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, kontamine sular, kirli tuvaletlerin kullanımı, ellerin yıkanmaması gibi sebepler hastalığın gelişimine yol açan nedenler arasında yer alır. Özellikle turist ishali seyahat eden kişilerde, yaz aylarında çok sık görülür. Genellikle bakteri kaynaklıdır. Seyahatin 4-14. günleri arasında başlar.



Bağırsak Enfeksiyonu Geçirenler Ne Yapmalı?

Yetişkinlerde; 40 derece üzeri ateş, 48 saatten uzun süren kusma, şiddetli karın ağrısı, kanlı ishal, ağız kuruluğu, aşırı susuzluk hissi, idrar miktarında azalma, baş dönmesi ve tansiyonda düşme varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. En önemli tedavi yeterli sıvı almaktır. Hafif ishali olan yetişkinler bol miktarda su, tuz ve şekerli sıvı içebilir. Yeterince sıvı içiyorsanız idrar renginiz açık sarı renkte olacaktır.


Dışkı sayısı fazla ve çok miktarda ise eczanede satılan ORS solüsyonları kullanılabilir. Lif içeriği düşük, az yağlı sıvı ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir. Bulantı şiddetli ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Ateş varsa parasetamol kullanılabilir. Akut ishalde kullanılan probiyotikler önerilir. İshal kesici, motiliteyi azaltan ilaçlar önerilmez.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

  1. Bağırsak enfeksiyonunu önlemenin en etkili yolu ellerin uygun bir şekilde en az 20 sn süreyle ve sık sık yıkanmasıdır.
  2. Enfekte kişilerle temas, tuvaletin ve lavaboların temizlenmesi, dezenfekte edilmesi çok önemlidir.
  3. Musluk suyu içilmemelidir. Su içerken pipet kullanımı önerilir.
  4. Özellikle riskli bölgelere seyahatlerde şişelenmiş su ile diş fırçalanmalıdır.
  5. İçeceklerde buz kullanımı risklidir. Sokakta satılan, hijyenik şartlarda olmayan ve açık stantlardan yemek yemeyiniz. Beklemiş soslar enfeksiyon taşıyabilir.
  6. Et ve deniz ürünlerinin iyi pişmiş olduğundan ve yumurtaların sarısının sert olduğundan emin olun.


Yazar:

Uzm. Dr. Didem Aydın

instagram.com/dr.didem_aydin


Şunlara da göz atın;

  1. Bağırsak florasına ne iyi gelir?
  2. Huzursuz bağırsak sendromunda beslenme
  3. Karaciğere iyi gelen besinler
  4. Trigliserid nasıl düşer?
  5. Telomeri uzatan besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo