Badem Yemeden Önce Islatılmalı mı?

Badem, lif ve sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere birçok besin açısından zengin olan popüler bir atıştırmalıktır. Peki bademi yemeden önce ıslatıyor musunuz? Sizler için araştırdık. Badem yemeden önce ıslatılmalı mı:
Badem Yemeden Önce Islatılmalı mı?
02 Haziran 2023, 13:42

Badem, lif ve sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere birçok besin açısından zengin olan popüler bir atıştırmalıktır. Ayrıca hücrelerinizi hasara karşı koruyan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Pek çok insan onları çiğ veya kavrulmuş olarak severken, başkalarının neden onları yemeden önce ıslatmayı tercih ettiğini merak edebilirsiniz. Peki bademi yemeden önce ıslatıyor musunuz? Sizler için araştırdık. Badem yemeden önce ıslatılmalı mı:

Badem Nasıl Kavrulur ve Nasıl Soyulur?

Badem Islatmanın Faydaları

Araştırmalar, ıslatılmış bademlerin bazı sağlık yararları sağlayabileceğini gösteriyor.


  1. Sindirimlerini Kolaylaştırabilir

Badem, sindirimi zorlaştırabilecek sert ve sert bir dokuya sahiptir. Bununla birlikte, ıslatmak onları yumuşatır ve potansiyel olarak vücudunuzun parçalanmasını kolaylaştırır.

Badem ayrıca kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi bazı besinlerin sindirimini ve emilimini bozabilecek anti-besinler içerir. Araştırmalar, ıslatmanın tahıllar ve baklagillerdeki antinutrient düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterse de, bademleri veya diğer ağaç yemişlerini ıslatmanın etkinliğine dair sınırlı kanıt vardır.

  1. Bazı Besinlerin Emilimini Artırabilir

Islatma, bademlerin çiğnenmesini kolaylaştırarak besin kullanılabilirliğini artırabilir. Araştırmalar, bademleri çiğneyerek veya keserek daha küçük parçalara ayırmanın, daha fazla besinin - özellikle yağların - salınmasına ve emilmesine izin verdiğini gösteriyor. Ek olarak, sindirim enzimleri besinleri daha verimli bir şekilde parçalayabilir ve emebilir. Bununla birlikte, bir çalışma, bütün bademleri ıslatmanın demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çinko gibi bazı minerallerin mevcudiyeti üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını göstermiştir. Aslında, bademler ıslatılmadan önce doğrandığında, fitik asit seviyeleri de düşmesine rağmen bu minerallerin konsantrasyonları azaldı. Bu nedenle, ıslatma yağ emilimine yardımcı olabilir, ancak tersine mineral kullanılabilirliğini azaltabilir.

Bazı İnsanlar Tadı Ve Dokuyu Tercih Edebilir

Islatma ayrıca bademlerin dokusunu ve tadını da etkiler. Çiğ badem sert ve gevrektir, tanenleri nedeniyle hafif acı bir tada sahiptir. Islatıldıklarında daha yumuşak, daha az acı ve daha tereyağlı hale gelirler, bu da bazı kişilere daha çekici gelebilir.

Badem Nasıl Islatılır?

Bademleri ıslatmak basittir ve mağazada önceden ıslatılmış olanları satın almaktan çok daha ucuzdur. İşte onları bir gecede ıslatmanın basit bir yolu:

  1. Bademleri bir kaseye koyun, üzerlerini tamamen kaplayacak kadar ılık musluk suyu ekleyin ve her 1 bardak (140 gram) kuruyemiş için yaklaşık 1 çay kaşığı tuz serpin.
  2. Kâsenin üzerini kapatın ve bir gece veya 8-12 saat tezgahınızda bekletin.
  3. Süzün ve durulayın. İsterseniz, daha pürüzsüz bir doku için kaplamaları çıkarabilirsiniz.
  4. Temiz bir kağıt havlu kullanarak bademleri kurulayın.
  5. Islatılan kuruyemişler hemen yenebilir.

Daha çıtır çıtır olması için birkaç yöntemle kurutabilirsiniz:

  1. Kızartma Fırınınızı 80 derecede ısıtın ve bademleri bir fırın tepsisine yerleştirin. 12–24 saat veya kuruyana kadar kızartın.
  2. Kurutmak ıslatılmış fındıkları bir veya iki tepsiye eşit bir tabaka halinde yayın. Kurutucunuzu 70 dereceye ayarlayın ve 12 saat veya çıtır çıtır olana kadar çalıştırın.
  3. Islatılmış bademleri buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir.


Bademleri Islatmalı Mısınız?

Islatmak, sindirim ve besin mevcudiyetinde bazı gelişmelere yol açabilse de, ıslatılmamış bademler diyetinize hala sağlıklı bir katkı sağlar.

Bu yemişler iyi bir lif, protein ve sağlıklı yağ kaynağı olmasının yanı sıra mükemmel bir E vitamini, manganez ve magnezyum kaynağıdır. Özellikle deriler, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruma sağlayabilen antioksidanlar, özellikle polifenoller açısından zengindir.

Düzenli badem alımı kilo kaybı, düşük LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve artan HDL (iyi) kolesterol seviyeleri, kan şekeri kontrolü ve dolgunluk ile ilişkilidir. Ek olarak, her iki antinutrientin de antioksidan etkiler gösterdiği ve kalp hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı koruyabileceği gösterildiğinden, tanen ve fitik asit tüketmek mutlaka zararlı değildir.

Şunlara da göz atın;

  1. Bademlerin kabuğu nasıl çıkartılır?
  2. Badem nasıl kavrulur?
  3. Ceviz mi badem mi?
  4. Badem sütünin faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo