Agave ve Bal: Hangisi Daha Sağlıklı?

Bal ve agave şeker yerine kullanılan iki popüler tatlandırıcıdır. Peki hangisi daha sağlıklıdır? İşte, agave ve bal, hangisi daha sağlıklı:
Agave ve Bal: Hangisi Daha Sağlıklı?
23 Ocak 2024, 17:39

Bal ve agave şu anda modaya uygun alternatifler, peki hangisi daha sağlıklı? Her ikisi de tamamen doğal tatlandırıcılardır ve beyaz şekerden daha az rafine edilirler. Muhtemelen işlenmiş şekerlerin ve yüksek fruktozlu mısır şurubunun tehlikelerini duymuşsunuzdur. Ve muhtemelen tatlı ihtiyacınızı karşılamak için daha sağlıklı bir şeker kaynağı aramışsınızdır. Bal ve agave şeker yerine kullanılan iki popüler tatlandırıcıdır. Peki hangisi daha sağlıklıdır? İşte, agave ve bal, hangisi daha sağlıklı:

agave şurubu

Agave Ve Bal Nasıl Yapılır?

Hem bal hem de agav nektarı doğal ürünler olarak kabul edilir, ancak market rafına nasıl ulaştıklarına göre farklılık gösterirler.

  1. Agave

Agave aslında bir şuruptur. Mavi agav bitkisinin içindeki sıvıdan gelir. Bu, tekila yapımında kullanılan bitkinin aynısıdır. Agave nektarı aşağıdaki adımlarla yapılır:

-Sıvı ilk önce bitkiden çıkarılır.

-Daha sonra meyve suyu süzülür.

-Filtrelenen meyve suyu, bileşenlerini fruktoz adı verilen basit bir şekere parçalamak için ısıtılır.

-Elde edilen sıvı daha sonra konsantre edilerek şurup haline getirilir.

Agave nektarı tüketilmeden önce birden fazla işlem adımı gerektirir. İşlenmiş gıdalar daha az sağlıklı olabilir çünkü gıdaları rafine etme süreci çoğu zaman doğal sağlık yararlarının bir kısmını (veya tamamını) kaybetmek anlamına gelir.

  1. Bal

Bal arılardan gelir. Bu meşgul küçük böcekler bitkilerin nektarını toplayarak bal üretirler. Agavenin aksine balın tüketilmeden önce işlenmesine gerek yoktur. Ancak bazı bal markaları, kristalleşmeyi önlemek ve saklamadan önce bakterileri öldürmek için ısıtılır (pastörize edilir). Ham balın tamamen doğal ve işlenmemiş olması onu daha akıllıca bir seçim haline getiriyor.

Bal ve Şeker: Hangisini Kullanmalısınız?

Kalori

Agave nektarı ve bal yaklaşık olarak aynı sayıda kaloriye sahiptir. Hem bir çorba kaşığı agave nektarı hem de bir çorba kaşığı bal yaklaşık 64 kalori içerir. İkisi de beyaz şekerden biraz daha tatlıdır, dolayısıyla arzu ettiğiniz tatlılığı elde etmek için çok fazla kullanmanıza gerek yoktur. Agav nektarı ve balın bu kalorileri yemeğinize çok az ekstra besin değeriyle eklediğini unutmayın.

Şeker Bileşenleri

Bal çoğunlukla glikoz (yaklaşık yüzde 30) ve fruktozdan (yaklaşık yüzde 40) yapılır. Ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha az miktarda başka şeker içerir:

  1. Maltoz
  2. Sakaroz
  3. Kojibiyoz
  4. Turanoz
  5. İzomaltoz
  6. Maltuloz

Agave nektarı ise yüzde 84'ün biraz üzerinde fruktozdan oluşuyor. Bu, sofra şekeri için sadece yüzde 50 ve sıklıkla eleştirilen yüksek fruktozlu mısır şurubu için yüzde 55 ile karşılaştırılıyor. Glikoz ve fruktoz birbirine çok benzese de vücutta tamamen farklı etkilere sahiptirler. Ne yazık ki fruktozun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla bağlantılı olduğu düşünülmektedir:

  1. Diyabet
  2. Obezite
  3. Yüksek Trigliseritler
  4. Yağlı Karaciğer
  5. Hafıza Kaybı

Diğer şeker türlerinden farklı olarak fruktoz karaciğerde işlenir. Tatlandırıcılardan tek seferde çok fazla fruktoz tüketmek karaciğerin aşırı yüklenmesine ve onun tehlikeli trigliseritler üretmesine neden olabilir. Yüksek fruktozlu gıdaların genel kalp sağlığınız için kötü olan göbek yağına yol açtığı düşünülmektedir. Daha eski bir araştırma, yüksek fruktozlu şurup tüketen farelerin, kalori alımları aynı olsa bile, sofra şekeri tüketen farelere göre önemli ölçüde daha fazla kilo aldığını buldu. Daha yeni bir çalışma, bu bağlantının daha az net olduğunu buldu.

bal

Diğer Sağlık Yararları

Balın lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından başka yararları da olduğu bulunmuştur. Öksürük sıklığını azaltmada, boğaz ağrısını hafifletmede ve öksüren çocukların uyku kalitesini iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir. Bal ayrıca anti-viral, anti-mantar ve anti-bakteriyeldir ve bal bölgenizden geldiğinde mevsimsel alerjenleri azaltmaya yardımcı olabilir. Bal da asla bozulmaz.

Bal ayrıca antioksidan görevi görebilecek yeterli miktarda fitokimyasal içerir. Genel olarak bal ne kadar koyu olursa antioksidanlar da o kadar yüksek olur. Antioksidanların vücudun zararlı serbest radikallerden kurtulmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

Antioksidanların belirli kanser türlerini önlediği, yaşlanmayla mücadele ettiği ve kardiyovasküler hastalık riskinizi azalttığı bilinmektedir. En fazla fayda pastörize edilmemiş ham balda görülür. Agaveye atfedilen önemli bir sağlık faydası yoktur. Botulizm sporları riski nedeniyle bir yaşın altındaki be

Şunlara da göz atın;

  1. Bal ve şeker: hangisini kullanmalısınız?
  2. Agave nedir?
  3. Balın bekelnmedik kullanımları
  4. Ham beyaz balın faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo