Ham Beyaz Balın 5 Faydası Nedir?

Balın tüm türleri doğal olarak çeşitli sağlık yararları ve tıbbi kullanımları olan besin maddeleri ve enzimler içerir. Peki ham beyaz balın faydaları nedir:
Ham Beyaz Balın 5 Faydası Nedir?
20 Aralık 2023, 17:36

Balın tüm türleri doğal olarak çeşitli sağlık yararları ve tıbbi kullanımları olan besin maddeleri ve enzimler içerir. Aslında bal, tarih boyunca birçok rahatsızlık için halk ilacı olarak kullanılmıştır. alın birkaç farklı türü vardır. Balın tadı, rengi ve tam besin içeriği, arıların onu nereden topladığına bağlıdır. Aynı zamanda hangi çiçek türünden geldiğine de bağlıdır.

bal

Beyaz Bal Nedir?

Beyaz ballar genellikle koyu ballara göre daha hafif bir tada sahiptir. Beyaz bal üreten çiçekler şunları içerir:

  1. Adaçayı
  2. Yonca
  3. Ateş Otu
  4. Beyaz Yonca

Beyaz bal tam olarak beyaz görünmüyor. Bunun yerine çok açık bir kehribar rengi veya neredeyse berrak bir "su beyazı" rengidir. Ayrıca Hawaii'deki kiawe ağaçlarından gelen, kiawe balı adı verilen nadir bir beyaz bal türü de vardır. Bal sıvı olarak toplanır ve doğal olarak kristalleşerek pürüzsüz, kremsi bir beyaza dönüşür ve tereyağı gibi yayılması kolay bir dokuya sahiptir. Beyaz kiawe balı ham bal olarak satılmaktadır. Herhangi bir bal çeşidi kristalleştiğinde, bulanıklaşır ve daha açık hale gelir veya neredeyse beyaz renkte olur. Aynı zamanda katı, şeker benzeri “kristaller” oluşturur. Isı eklemek balı tekrar sıvı hale getirebilir. Bazı üreticiler kasıtlı olarak balın kristalleşmesine neden olur ve daha sonra kristalleri harmanlayarak ona kiawe balının bildiği kremsi dokuyu verir.

bal

Ham Bal Nedir?

Ham bal iki şekilde tanımlanabilir. Gerçek ham bal doğrudan arı kovanından gelir. Hiçbir ısı ilave edilmeden paketlenip tüketilir. Ticari ham bal hala biraz işlenir, ancak ham olarak etiketlenmeyen baldan daha az işlenir. Üreticiler marketlerde bulduğunuz balın çoğunu işliyor. Balın ısıtılması, rengini ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur ve istenmeyen kristalleşmeleri ortadan kaldırır. Ancak bu süreçte faydalı antioksidanların ve bakterilerin çoğu da ortadan kaldırılır veya yok edilir. Ham beyaz balı denemekle ilgileniyorsanız, onu güvenilir bir yerel üreticiden satın alın. İşte ham beyaz balın sunduğu sağlık yararlarından bazıları:

  1. Antioksidan

Ham bal, flavonoidler ve fenolik bileşikler adı verilen antioksidanları içerir. Beyaz bal da bu tür antioksidanları içerir. Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarından korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller yaşlanma sürecine katkıda bulunur. Ayrıca kanser ve kalp hastalığı gibi kronik durumlara ilişkin riskinizi de artırabilirler. Araştırmalar baldaki polifenollerin, özellikle de ham doğal balın kalp hastalığını önlemede rol oynayabileceğini gösteriyor.

Şekere alternatif arıyorsanız bal, beslenmenize ekstra antioksidanlar katarken tatlı ihtiyacınızı gidermenin daha sağlıklı bir yolunu sunar. Beyaz balların hafif bir tadı vardır, bu da onları pişirme veya atıştırmalık için ideal kılar.

  1. Öksürük Durdurucu

Bal öksürük kesici olarak kullanılabilir. Ayrıca boğaz ağrısı ilacı olarak da kullanılır. Bir dahaki sefere öksürüğünüz veya soğuk algınlığınız olduğunda, limonlu sıcak çaya bal eklemeyi deneyin.

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Dergisi'nde yapılan bir araştırma, balın öksürük tedavisinde yaygın olarak reçetesiz satılan bir öksürük ilacı bileşeni olan dekstrometorfan kadar etkili olduğunu buldu. Ayrıca 1 veya 2 çay kaşığı çiğ balı kaşıkla da yiyebilirsiniz.

  1. Koruyucu Bitkisel Besinler

Bitkisel besinler bitkilerde bulunan ve bitkinin zarar görmesine yardımcı olan bileşiklerdir. Bitkileri böceklerden ve hastalıklardan korurlar ve bitkiyi sert UV radyasyonundan korurlar. Bu bileşiklerin hem antioksidan hem de antiinflamatuar faydaları vardır. Sağlığınız üzerinde de olumlu etkileri olabilir. Bal bitkilerden yapılır ve bitki besinleri içerir. Bu değerli besinler ham bala özgüdür ve bal yoğun şekilde işlendiğinde yok olur.

  1. Cilt Bakımı Ve Yara İyileşmesi

Bal tarih boyunca cilt yaralarını iyileştirmenin bir yolu olarak kullanılmıştır. Bugün bunu güzellik ürünlerinde de bileşen olarak bulabilirsiniz. Araştırmalar ham balın zararlı bakteri ve mantarları öldürebileceğini gösteriyor. Doğal olarak antiseptik olan hidrojen peroksit içerir.

  1. Sindirim Sorunlarının Hafifletilmesi

Tarihsel olarak bal, ishal ve ülser gibi sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Peptik ülserler midede veya sindirim sisteminde meydana gelir. Aç karnına 1 ila 2 çay kaşığı çiğ bal almanın ağrıyı hafiflettiği ve iyileşme sürecine yardımcı olduğu söylenir. Yararlı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar var, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Ülserleri tedavi etmek için ham bal kullanmanız önerilmez.

Şunlara da göz atın;

  1. Bal kepçesi, sopası kullanışlı mıdır?
  2. Balı ısıtmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?
  3. Balın beklenmedik kullanım alanları
  4. Bal ve şeker: hangisini kullanmalısınız?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo