Şiveydiz
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Gaziantep yöresine ait olan şiveydiz, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yapılır. Ana malzemeleri kuzu eti ve taze sarımsak olan bu besin, protein deposu olarak da bilinir. Özellikle gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemine iyi gelmesinin yanı sıra kanser riskini de düşürür. Antioksidan kaynağı olarak bilinen sarımsak, şiveydiz tarifinin en önemli malzemesidir. Hazırsanız, ev yapımı şiveydiz nasıl yapılır birlikte görelim:

1 Porsiyon Şiveydiz Kaç Kaloridir?

100 gramı 80 kalori olan şiveydiz tarifinin bir porsiyonu, yaklaşık 500 kaloridir. Protein ve demir bakımından zengin olsa da, kilo kontrolünde olanların dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.

Farklı tekniklerle hazırlanan yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Gaziantep'in bir başka yemeği olan Ali Nazik tarifine göz atabilirsiniz.

Şiveydiz Tarifi İçin

Malzemeler

Malzemeler

Üzeri için

Şiveydiz

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Kuzu etini tencereye alın. Üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağını ekleyip bir kaç dakika daha pişirin.
  2. Taze sarımsakları beyaz kısımlarını 3’er santimlik parçalar şeklinde kesin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak suyla birlikte tencereye ilave edin.
  3. Yumuşayana kadar pişirin. Ardından haşlanmış nohutları ekleyip 10 dakika daha pişirin.
  4. Başka bir kasede süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Yemeğin sıcak suyundan yavaş yavaş ilave ederek yoğurdu ılındırın.
  5. Karışımı azar azar tencereye ilave edip 5 dakika daha pişirin ve tuzla tatlandırın. Tereyağını eritip naneyi ekleyin. Naneli sosu yemeğin üzerinde gezdirin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Şiveydiz yemeğini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Kullanacağınız etin kuş başı olmasına özen gösterin. Dilerseniz tarife başlamadan önce küp küp doğrayabilirsiniz.
  • Haşlama esnasında su bittiği halde kuzu eti çiğ kaldıysa, su takviyesi yapabilirsiniz.
  • Yemeğin ekşimemesi için süzme yoğurt kullanın.
  • Nohutu bir gece öncesinden suda bekletebilirsiniz. Bu sayede daha kolay yumuşayacak ve çabuk pişecektir.
  • Yemek için hazırladığınız sosa, karabiber ve pul biber ilave edebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

MasterChef Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri Farklı Et Yemekleri Öğle Yemeği Antep Mutfağı Yemekleri Et Tarifleri Kırmızı Et Yemekleri Yöresel Tarifler Sebze Tarifleri

Benzer Tarifler

Mumbar
Kübbülmüşviyye
Batman Usulü Kütülk
Kahiye Tatlısı
Kıliçe
Ikbebet