Katmer / Gaziantep
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Gaziantep'in meşhur tatlılarından biri olan katmer, Ege'de haşhaş ve tahinle birlikte sunulur. Orta Asya ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, hamurun katlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle antep fıstığı ve fındık ile süslenir. Pişirme işleminde demir sac kullanılır. Yağlı olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Yöresel lezzetler arasında yer alan katmer, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Malzemeler hazırsa, orijinal katmer nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenmek için tarife başlayabiliriz.

1 Porsiyon Katmer Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan bir adet katmer, yaklaşık 500 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo kontrolünde olanların küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

Adını dünyaya duyuran yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Bursa'nın en sevilen lezzetlerinden biri olan kemalpaşa tatlısına göz atabilirsiniz.

Katmer / Gaziantep Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için

Açmak için

Arası için

Üzeri için

Katmer / Gaziantep

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Su ve tuzu geniş bir kaba alarak tuz tamamen eriyinceye kadar elinizle karıştırın.
  2. Üzerine unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  3. Hamuru sekiz eşit bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün ve bir gün dinlendirin. Ertesi gün, dinlenen bezeleri üzerlerine nişasta serperek incecik olacak şekilde açın.
  4. Her birinin üzerine erittiğiniz 100 g Bizim Yağ’dan sürün. Üzerine kaymak parçaları ile bir kasede karıştırdığınız toz şeker ve Antep fıstığından serpip yufkayı kare şeklinde katlayın.
  5. Yapışmaz tavayı ısıtıp katmerlerin her iki yüzünü kızartın. Şık bir sunum elde etmek için kaymak ve antep fıstığı serpiştirin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Dilerseniz hazırladığınız katmeri, ev yapımı kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Katmer hamuru, kadife bir kıvam elde edinceye kadar yoğrulmalıdır.
  • Hamuru açarken merdane kullanın. Bu sayede yırtıklar oluşmadan daha ince bir hale getirebilirsiniz.
  • Sac yerine yapışmaz tava da kullanılabilir. Bu durumda ocağı orta ateşe getirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız katmerler artarsa, streç ile örtüp difrizde saklayabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tatlı Hamur İşi Tarifleri Antep Mutfağı Yemekleri MasterChef Tarifleri Farklı Hamur İşi Tarifler Hamur İşi Tarifleri Yöresel Tarifler Öğle Yemeği Tatlı Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri

Benzer Tarifler

Mumbar
Kübbülmüşviyye
Batman Usulü Kütülk
Kahiye Tatlısı
Kıliçe
Ikbebet