Füme Et Nedir, Nasıl Yapılır?
Füme et nedir? Füme et çeşitleri nelerdir? Füme et nasıl yapılır ve nasıl yenir? İşte, tadına doyamayacağınız füme et hakkında bilmeniz gerekenler:

Füme et, etlerin daha uzun süre dayanması için tütsüleme işleminden geçerek hazırlanan et türüdür. Özel olarak tütsülemeden geçen bu etler, doğal ortamda bulunan odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise özel tütsüleme cihazları kullanılır. Bu etlerin asıl amacı, çiğ etin daha uzun süre tüketilmesidir. Çok eski çağlarda da kullanılan bu teknik, günümüzde şarküteri reyonlarının zenginleşmesini sağlamıştır. Özel bir aromaya sahip olan füme et, odunun kokusunun ete sinmesini sağlar. 

Füme Et Nasıl Yapılır?

  1. Füme etin yapımında meşe, kayın, palamut, elma, kiraz ve erik ağaçlarının odunları kullanılması önerilir. Çünkü bu ağaçlar, kendine has bir kokuya sahiptir ve etin lezzetini artırır.
  2. Tütsülenmek istenen etler ince ince dilimlenir. Füme etin mutlaka ince olması gerekir.
  3. Dilimlenen etler tütsüleme tepsisine veya özel şişlere dizilir.
  4. Ateşten çıkan duman ile, etin kanı ve suyu akıtılır.
  5. Yanan ateş etrafında duran etler, tamamen tütsülenene kadar bu işleme devam edilir.
  6. Tütsüleme işlemi bittikten sonra füme et, özel konservelere veya füme poşetlerine sarılır.
  7. Füme etlerin yanmamasına dikkat etmek gerekir. Dumanda ön pişirme işleminden geçer. 
  8. Etin yüzeyinde bulunan isler sayesinde, et hava alma özelliğini kaybeder ve daha uzun süre kullanılabilir.

Füme Et Nasıl Yenir?

Füme etler hem bütün, hem de dilimlenerek kullanılabilir. Özellikle soğuk sandviç, salata ve pizzalara çok yakıştığını söyleyebiliriz. Eğer kalabalık bir sofra kurulacaksa, peynir tabağının yanına füme et ekleyebilirsiniz. Füme eti rulo şeklinde sararak, yemeklerinize şık bir sunum oluşturabilirsiniz.

Füme Et Çeşitleri Nelerdir?

  1. Piliç füme: Kırmızı ete göre daha hafif ve düşük kalorilidir.
  2. Dana füme: Antrikottan hazırlanan dana fümeler, oldukça lezzetlidir. 
  3. Balık füme: Balık fümesinde et çok somon balığı tercih edilir. Yağlı balıklar tercih edilirse, tütsüleme esnasında balık çok kurumaz. Bu yüzden ringa, uskumru, alabalık gibi yağlı balıklar tercih edilebilir.
  4. Hindi füme: Genelde sandviç ve kahvaltının içinde tüketilir. Kalorisi çok düşüktür.


Şunlara da göz atın;

  1. Et mantolama nasıl yapılır?
  2. Et nasıl yumuşatılır?
  3. Lokum gibi kıvamıyla et nasıl haşlanır?
  4. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?
  5. Kırmızı et nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?
Maltepe Kahvaltı Mekanları: Maltepe'deki En İyi 6 Kahvaltı Mekanı