Normal patlıcana göre çok daha iri olan bostan patlıcanı, etli ve dolgun bir yapıdadır. Lifli yapısı sayesinde közlenmeye ve doldurularak pişirilmeye uygundur. Kızartmalarda da dağılmaz, tatlımsı bir aroma verir. Özellikle Adana, Urfa gibi etli kebaplarda közlenmiş bostan patlıcanı sıkça kullanılır. Közlendiğinde dumanlı aroması çok belirgin olur, köz patlıcan salatası için idealdir. Dolgulu yapısı uzun süre pişmeye uygundur. Gelin, bostan patlıcanı kullanarak yapabileceğiniz tariflere birlikte göz atalım.
Patlıcan yemekleri, patlıcanlı meze tarifleri ve patlıcanlı salatalara göz atmayı unutmayın.
Dana eti, domates, biber ve bostan patlıcanı ile hazırlanan bostan kebabı, özel günlerde sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. Özellikle klasik tariflerden sıkılanlar için nefis bir alternatiftir. Bostan kebabını mezeler eşliğinde sunabilirsiniz.
Yalnızca 2 malzemeden oluşan bu lezzet, özellikle et yemeklerinin yanında sunulur. Bostan patlıcanının üzerine zeytinyağı sürülmesiyle hazırlanır. Dilerseniz, közleme işleminden sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edebilirsiniz.
Ortalama 25 dakikada hazırlanan merzane, misafirlerini şaşırtmak isteyenler için mükemmel bir seçimdir. Bostan patlıcanının karides ve ahtapotlu iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra salata eşliğinde servis edebilirsiniz.
Bostan patlıcanının ince ince doğranıp dana antrikot, domates ve biberle zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek hem şık görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. Üzerini kaşar peyniri ile zenginleştirebilirsiniz.
Ortalama 35 dakikada hazırlanan patlıcan kulesi, patlıcan, sos ve domates sosuyla hazırlanır. Patlıcanlar galeta ununa bulanarak kızartılır. İsteğe göre ara katları sevdiğiniz sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Halka şeklinde doğranan bostan patlıcanının domates, fesleğen ve mozzarella peyniri ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan melanzane, ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz bir aperatif çeşididir.
Közlenmiş patlıcanın kaşar peyniri ve ceviz ile zenginleştirildiği bu yemek, ortalama 140 kalori değerindedir. Düşük kalorisinin yanı sıra 1 saatlik hazırlama süresi ile kolayca hazırlanabilir.
Kalabalık sofralar için lezzetli bir ana yemek arıyorsanız, patlıcan dolması tam size göre. Bostan patlıcanının kapya biber, soğan ve salçalı harçla doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, isteğe göre et ile zenginleştirilebilir.
Bostan patlıcanı, mercimek, biber, domates ve sarımsak ile hazırlanan şeyh mualla, son yılların en sevilen tariflerinden biridir. Hatay mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, ortalama 45 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Bostan patlıcanının doğan, mantar, domates, kinoa, tahin ve limon suyu ile lezzetlendirilmesiyle hazırlanan bu yemek, özellikle vejetaryen bir menü hazırlamak isteyenler için idealdir. Öğle ve akşam yemeklerinde sunabilirsiniz.