Bebekler İçin Avokadolu Tarifler
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak, ek gıdaya başlayan bebekler için birbirinden doyurucu tarifleri Lezzet okurları ile paylaştı. İşte, bebekler için 5 avokadolu tarif:

Avokado, diğer meyvelerin çoğundan daha düşük şeker ve daha yüksek lif ve tekli doymamış yağ asitleri içermesiyle tamamlayıcı beslenmede önemli bir yere sahiptir. Ayrıca nötr bir lezzet spektrumuna ve uygun kıvam ve dokuya sahip olmasıyla da bir bebeğin ilk gıdası olmak için uygundur.

  1. Büyüme ve gelişmeyi destekler.

Bebeklik döneminde, hızlı büyüme için yeterli enerjiyi ve beyin gelişimi için esansiyel yağ asitlerini sağlamak için enerji alımının önemli bir kısmı yağlardan karşılanır. Uygun bebek sağlığı ve gelişimi için yağın sadece miktarı değil kalitesi de önemlidir. Avokado, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin içeriğiyle optimal büyüme ve gelişme için birebirdir. Bununla birlikte, avokadonun yağ içeriği yağda çözünen vitaminler olan A, D, E ve K vitaminlerinin ve karotenoidlerin (lutein, likopen, alfa-karoten ve beta-karoten) diğer gıdalardan daha etkili bir şekilde emilmesine yardımcı olur.

  1. Bağırsak mikroflorasının gelişimine destek sağlar.

Avokadonun diğer meyvelere kıyasla daha yüksek çözünür lif içeriği, kolonik mikroflora tarafından daha büyük ölçüde fermente edildiğinden, bir bebeğin bağırsak mikroflorasının gelişimine faydalı olabilir. Ek olarak, avokado tahıl lifleri, sebzeler ve baklagiller gibi en popüler lif kaynaklarına kıyasla daha düşük seviyelerde fitat ve oksalat içerir, böylece kalsiyum ve diğer önemli minerallerin kaybını en aza indirir.

  1. Kan yapımını destekler.

Avokado, demir açısından düşük olsa da demir emilimi, kırmızı kan hücresi oluşumu ve hemoglobin fonksiyonu için gerekli olan C vitamini, folat, B6 vitamini ve riboflavin içerir. C vitamini, hem olmayan demir emilimini arttırır ve biyoyararlanımında önemli bir faktördür. Folat, kırmızı kan hücrelerinin uygun sentezi için kritik öneme sahiptir, bu nedenle megaloblastik aneminin önlenmesi için önemlidir. B6 vitamini hemoglobin sentezinde ve oksijen taşınmasında rol oynar ve B6 vitamini eksikliği mikrositik hipokromik anemiye yol açabilir. Riboflavin, folat ve B6 vitamininin enzimatik aktivasyonu ve ayrıca kırmızı kan hücresi üretimi için gereklidir ve riboflavin eksikliği normositik anemiye yol açabilir.

  1. Avokadolu Omlet


Avokado, diğer meyvelere kıyasla daha fazla miktarda amino asit bazlı bir antioksidan olan glutatyon içerir. Bu yüzden avokado ile yapılan omleti, bebekleriniz için gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz.

  1. Avokado Puding


Glutatyon bağışıklık fonksiyonunda, lipid metabolizmasında, detoksifikasyonda ve hücresel savunmada önemli bir rol oynar. Yalnızca 3 malzemeden oluşan avokado puding, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olur.

  1. Avokadolu Balkabaklı Çorba


Isıtma ve işleme, gıdalardaki glutatyon seviyelerini azalttığından, avokadonun çiğ tüketilebilmesi de önemli bir özelliğidir. Avokadoya ek olarak bal kabağıyla yapabileceğiniz bu çorba, hem doyurucu, hem de lezzetli bir alternatiftir.

  1. Avokadolu Kahvaltı Püresi


Avokado, yumurta sarısı ve beyaz peynir ile hazırlanan kahvaltı püresi, bebeklerin güne enerjik bir şekilde başlamasına yardımcı olur.

  1. Avokadolu Muzlu Pancake


Muz, yulaf unu ve avokado ile hazırlanan pancake, hem doyurucu, hem de kilo aldırıcı tariflerden biridir. 8 ay ve üzeri bebekler için uygundur.


Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk


Şunlara da göz atın;

  1. 0-1 yaş arası bebeklerde beslenme
  2. Ek gıda tarifleri
  3. Bebekler için kilo aldıran tarifler
  4. Bebekleri sütten kesme yöntemleri
  5. Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı