ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER 6 AY VE ÜZERİ BEBEKLER İÇİN EV YAPIMI EK GIDA TARİFLERİ

6 AY VE ÜZERİ BEBEKLER İÇİN EV YAPIMI EK GIDA TARİFLERİ

Bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için en çok önem verilen konudur. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, 6 ay ve üzeri bebekler için ek gıda tariflerini bizlerle paylaştı:
6 Ay ve Üzeri Bebekler İçin Ev Yapımı Ek Gıda Tarifleri

Süt çocukluğunda, anne sütünün tek başına besin ihtiyacını karşılayamadığı dönemde ek olarak tamamlayıcı beslenmeye başlanmaktadır. 6. ay uygun zaman olarak kabul edilirken çocuklar küçük miktarlarda besin tüketebildikleri için tamamlayıcı besinlerin besin içeriği ve enerji değeri yüksek olmalıdır. Kolay sindirim ve yüksek besleyicilik özellikleri nedeni ile sebze püresi, yoğurt ve meyve püresi verebilirsiniz.


Verilecek besin miktarı;

  • 6- 8. aylarda ortalama 200 kkal ve 2 öğün
  • 9-11. aylarda 300 kkal ve 3 öğün ve
  • 12- 23.aylarda 550 kkal ve 4-5 öğün olmalıdır.


Ayrıca besin verilirken çocuğunuzun mide kapasitesini göz önünde bulundurarak vermelisiniz. Örneğin; doğumda 30 ml (2 yemek kaşığı), 6. ayda 180 ml (1 çay fincanı) olan mide kapasitesi 1 yaşta 240 ml (1 su bardağı)’dir.


Ek Gıda Tarifleri

7 ay ve sonrası için tüketebileceği kahvaltı alternatifi:

  • ½ Haşlanmış patates
  • ¼ Avokado
  • 2 yemek kaşığı Lor peynir


Yapılışı: Haşlanmış patates, avokado ve lor peyniri bir kapta çatalla ezerek karıştırıp top şeklini veriniz.


Tarhanalı Sebze Çorba

  • ½ adet havuç
  • 3 adet pırasa
  • 1 küçük boy patates
  • 1-2 diş sarımsak
  • 3-4 yaprak ıspanak
  • 2 yk tarhana
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı veya 1 tk zeytinyağı


Yapılışı: Patates, havuç, sarımsak ve pırasayı küp küp doğrayın. Bir kasenin içinde 2 yemek kaşığı tarhanayı su içerisinde eriterek tencereye ekleyiniz. Tüm sebzeleri tencereye koyarak orta ateşte pişirin. Ocaktan indirmeye yakın ıspanakları ekleyin. Ocaktan alınan çorbaya zeytinyağı veya tereyağı ilave edip sebzelerle birlikte pütürlü gıdaya geçmişseniz çatalla sebzeleri ezebilirsiniz.


8 ay ve sonrası için:

Karnabahar Humusu

  • ¼ büyük boy karnabahar
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1 diş sarımsak
  • Kimyon, karabiber (bebeğinizin tüketimine bağlı)


Yapılışı: Öncelikle küçük parçalara ayırdığınız ve iyice yıkadığınız karnabaharı yumuşayıncaya kadar suda haşlayın. Haşlanan karnabahara, tahin, sarımsak ve diğer malzemeleri de ekleyerek mutfak robotundan geçirin.


9 ay ve sonrası için:

Pancake tost

  • 2 yemek kaşığı yulaf unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam yeşillik
  • 1 tk yoğurt
  • 1/8 tk kabartma tozu
  • Tuz
  • Karabiber


Yapılışı: Bütün malzemeleri bir kapta çırpalım. Tavada ters düz çevirip pişirelim. Göz göz olunca tersini pişirirken arasına eriyen peynir ekleyip üstünü az hamurla kapatalım tost makinasında bastıralım.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!