ANASAYFA TARİFLER DOĞU ANADOLU YEMEKLERİ KÜT BÖREĞİ

Küt Böreği

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan küt böreğinin ismiyle ilgili birçok rivayet bulunur. En çok İstanbul'da tüketilen bu börek, ince açılmış hamur ile hazırlanır. Katlar arasına sıvı yağ sürüldüğü için, karbonhidrat ve yağ değeri oldukça yüksektir. Genellikle pastanelerde satılır ve pudra şekeri ile servis edilir. Kahvaltı sofralarında sunulan küt böreğinin ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Küt böreği nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, küt böreği nasıl yapılır gelin birlikte görelim:

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

3 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Küt Böreği Tarifi İçin malzemeler

  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı ayçiçeği yağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 4.5 su bardağı un
  • 200 gr sade yağ
  • Tuz

Küt Böreği Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak unu eleyip çukur bir kaba alın. Ortasını havuz şeklinde açıp kabartma tozu, ayçiçeği yağı, yoğurt, tuz ve yumurtayı ekleyip yoğurun.
  • Hamuru 20 eşit bezeye ayırın. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına oda ısısında yumuşatılmış sade yağ sürerek üst üste dizin.
  • Bezelerin hepsini oklava yardımıyla yuvarlak bir tepsi büyüklüğünde açın. Üzerine tekrar sade yağ sürüp rulo şekline sarın.
  • Ruloyu üç parçaya kesip buzdolabında 1 saat bekletin. Ruloların kesik kısımlarından bastırıp hamurlara yassı şekil verin.
  • Hazırladığınız hamuru açın ve aralarına sade yağ sürerek tepsiye dizin.
  • En üstteki yufkanın üzerine de yağ sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Küçük dikdörtgen parçalar şeklinde dilimleyin. Üzerine pudra şekeri serpiştirin.
  • Küt böreğini, armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Küt Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin ve hamuru mutlaka dinlendirin.
  • Hamurun kıvamına göre ayçiçek yağı ilave edebilirsiniz. Dinlendirme işleminin ardından birkaç kez daha yoğurup şekil verebilirsiniz.
  • Fazla kalan böreklerin üzerini streçle kapatarak 3 gün içerisinde tüketebilirsiniz.
  • Börek hamurunu ince ince açtıktan sonra aralarına yağ ekleyerek hamurların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Küt Böreği Kaç Kaloridir?

  • Yağ ve karbonhidrat değeri oldukça yüksek olan küt böreğinin bir porsiyonu, yaklaşık 400 kaloridir. Düşük kalorili bir tarif arıyorsanız, diyet listeleri için sunulan ıspanaklı börek tarifini deneyebilirsiniz.

    Özel günlerde hazırlamak için şık bir şekilde sunulan börek tariflerine göz atabilir ve herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz.
Yorumlar

DELETE_Misafir 12 Ekim 2016, 17:37

Yalnız Bu Böreğin Adı Küt Değil Kürt Böreğidir.

DELETE_Misafir 12 Ekim 2016, 17:39

Aynen öyle adı küt değil KÜRT böreğidir nokta


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!