ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR AŞURE

Aşure

Aşure

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan aşurenin tarihi çok eskilere dayanır. Nuh Tufanı'na göre insanların ellerinde kalan son malzemeler birleştirilmiş ve ortaya aşure tatlısı çıkmıştır. Geleneksel olarak aşure tarifinin içerisinde en az 7 malzeme kullanılması gerektiği söylenir. Ana malzemeleri buğday, nohut, şeker, pirinç ve kuru fasulyedir. Ek olarak kuruyemişler ve kuru meyvelerle daha da lezzetli bir hale getirilir. Hazırlaması 25, pişirmesi ise 30 dakika olan aşure; ceviz, nar, antep fıstığı ve tarçın gibi malzemelerle süslenir. Ermeni ve Rum mutfaklarında da yer verilen aşure, hazırlandıktan sonra komşulara ve yakınlara dağıtılır. Bu özelliği ile paylaşmanın en önemli sembollerinden biridir. Peki, evde aşure nasıl yapılır? Listedeki malzemelere göz attıysanız, videolu anlatımı ve püf noktalarıyla evde aşure yapımına geçebiliriz.

Sitemizde yer alan tatlı tariflerinden Türk mutfağının en sevilen tatlılarına ulaşabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Aşure Tarifi İçin malzemeler

  • 3 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 elma
  • 5-6 kuru kayısı
  • 100 g kuru üzüm
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 4 su bardağı toz şeker

Üzeri için

  • Kuru dut
  • İncir
  • Nar
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Antep fıstığı

Aşure Nasıl Yapılır?

  • Buğdayı iyice yıkayıp bir gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar bekletin.
  • Yine bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdaya nohut ve fasulyeyi ekleyin.
  • Sırayla kuş üzümü, dolmalık fıstık, ardından küp doğranmış elmaları daha sonra da küçük doğranmış kayısıları ve üzümleri ekleyin.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin. En son portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip pişirin.
  • Hafif koyulaşınca ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini kuru dut, küp doğradığınız incir, nar taneleri, iri çekilmiş ceviz, file Antep fıstığı ve tarçın ile süsleyip servis yapın.

Aşure Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Aşure yapımında kullanacağınız bakliyatları (nohut, kuru fasulye, buğday), mutlaka bir gece önceden suda bekletin. Bu sayede pişirme süresini yarıya indirebilirsiniz.
  • Tarife başlamadan önce bakliyatların suyunu süzün ve aşure tenceresinin içine ekleyin.
  • Bakliyatların pişme süresi farklı olduğu için, hepsini ayrı kaplarda pişirin. Haşladığınız bakliyatları süzmeyi unutmayın.
  • Kuru meyve ve kuruyemişler de farklı kaplarda haşlanmalı ve aşurenin içerisine en son eklenmeli. Bu sayede aşurenin kararmasını önleyebilirsiniz.
  • Aşure yapımında büyük ve geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin.
  • Aşurenin rengi çok koyu olduysa, içerisine ılık süt ekleyebilirsiniz.
  • Aşurenin güzel kokmasını isteyenler, içerisine gül suyu ve karanfil ekleyebilir.
  • Aşureyi hazırladıktan sonra saklama konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kapların mutlaka kapalı olmasıdır. Dilerseniz, kapak veya streç yardımı ile aşure kaplarını örtebilirsiniz.

1 Porsiyon Aşure Kaç Kalori?

  • Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan aşurenin bir porsiyonu, yaklaşık 345 kaloridir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!