Aşure
30 Nisan 2024

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan aşurenin tarihi çok eskilere dayanır. Nuh Tufanı'na göre insanların ellerinde kalan son malzemeler birleştirilmiş ve ortaya aşure tatlısı çıkmıştır. Geleneksel olarak aşure tarifinin içerisinde en az 7 malzeme kullanılması gerektiği söylenir. Ana malzemeleri buğday, nohut, şeker, pirinç ve kuru fasulyedir. Ek olarak kuruyemişler ve kuru meyvelerle daha da lezzetli bir hale getirilir. Hazırlaması 25, pişirmesi ise 30 dakika olan aşure; ceviz, nar, antep fıstığı ve tarçın gibi malzemelerle süslenir. Ermeni ve Rum mutfaklarında da yer verilen aşure, hazırlandıktan sonra komşulara ve yakınlara dağıtılır. Bu özelliği ile paylaşmanın en önemli sembollerinden biridir. Peki, evde aşure nasıl yapılır? Listedeki malzemelere göz attıysanız, videolu anlatımı ve püf noktalarıyla evde aşure yapımına geçebiliriz.

1 Porsiyon Aşure Kaç Kalori?

  • Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan aşurenin bir porsiyonu, yaklaşık 345 kaloridir.
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Aşure için

Malzemeler

  • 3 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 elma
  • 5-6 kuru kayısı
  • 100 g kuru üzüm
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 4 su bardağı toz şeker

Üzeri için

  • Kuru dut
  • İncir
  • Nar
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Antep fıstığı
Aşure

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Elma ve portakal kabuğunu (posa kısmını dağılacağı için kullanmıyoruz) arzuya göre aşure malzemesinin çeşitliliğini arttırmak ve hoş bir aroma vermesi adına kullanabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Aşure yapımında kullanacağınız bakliyatları (nohut, kuru fasulye, buğday), mutlaka bir gece önceden suda bekletin. Bu sayede pişirme süresini yarıya indirebilirsiniz.
  • Tarife başlamadan önce bakliyatların suyunu süzün ve aşure tenceresinin içine ekleyin.
  • Bakliyatların pişme süresi farklı olduğu için, hepsini ayrı kaplarda pişirin. Haşladığınız bakliyatları süzmeyi unutmayın.
  • Kuru incir, kuru üzüm gibi gıdaların kendine has rengi vardır. Bu yüzden bu tarz gıdaları aşureye direkt katmak yerine önceden biraz haşlamanız ve renkli suyunu döktükten sonra aşureye eklemeniz daha doğru olacaktır.
  • Aşure yapımında büyük ve geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin.
  • Aşurenizi pişirirken kıvamını iyi ayarlamanız gerekir. Yoğun bir kıvamda pişirirseniz soğuduktan sonra daha da katı bir formda olabilir. Bu nedenle altını kapatmadan önce kıvamını biraz sulu bırakmak daha iyi olacaktır.
  • Su miktarını ayarlayamazsanız ve aşureniz katılaşırsa, az su ve şeker ekleyerek birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz.
  • Aşurenin rengi çok koyu olduysa, içerisine ılık süt ekleyebilirsiniz.
  • Aşurenin güzel kokmasını isteyenler, içerisine gül suyu ve karanfil ekleyebilir.
  • Aşureyi hazırladıktan sonra saklama konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kapların mutlaka kapalı olmasıdır. Dilerseniz, kapak veya streç yardımı ile aşure kaplarını örtebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo