ANASAYFA TARİFLER ŞERBETLİ TATLI TARİFLERİ LOKMA TATLISI

Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı

Osmanlı'dan günümüze miras kalan lokma tatlısı; un, maya ve şeker ile hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Sarayda genellikle yeni doğumların ardından dağıtılan bu tatlı, misket şeklindedir. Orjinal tarifte iç kısmı boş olsa da, günümüzde çikolata ve aromalarla doldurulmaktadır. Hazırsanız, saray usulü lokma tatlısı nasıl yapılır birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

35 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Lokma Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 250 gr un
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 3/4 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 yumurta
  • Tuz

Kızartmak için

  • Ayçiçeği yağı

Şurup için

  • 2 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı tozşeker
  • Yarım limonun suyu

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Şurup için, su ve şekeri 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Mayayı 1 tatlı kaşığı şeker ve ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip harmanlayın ve ortasını havuz gibi açın.
  • Mayayı ekleyip un serpilmiş tezgahta kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta ve 1 bardak suyu ilave edin.
  • Ele yapışmayacak şekilde yumuşak kıvamlı bir hamur elde edenedek yoğurun. Hamuru bir kaba aktarın ve üzerini nemli bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
  • Ayçiçeği yağını tavada kızdırın. Hamurdan 1 avuç alıp baş ve işaret parmakları arasında sıkın. Yağlı bir kaşıkla hamuru alıp tavada kızartın.
  • Pişen hamurları kevgirle alıp soğuk şurubun içine atın. Şurubu çekene kadar bekletin. Lokmaları servis tabağına alıp bekletmeden servis yapın.
  • İç kısmını doldurmak için, çikolata sosu tarifini notlarınız arasına ekleyebilirsiniz.

Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa; muhallebi, krema ve şerbet ile hazırlanan etimek tatlısına göz atabilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!