ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ TATLI TARİFLERİ ŞERBETLİ TATLILAR ŞEKERPARE

Şekerpare

Şekerpare

Türk mutfağına özgü bir tatlı olan şekerpare, hemen hemen her yörede farklı çeşitleriyle sunulur. Balkan ülkelerinde de yer verilen bu tatlının diğer adı ise şerbetli kurabiyedir. Genellikle bayram zamanlarında veya misafir ağırlarken sunulur. İsteğe göre içerisinde ufalanmış fındık parçaları da kullanılır. Şerbet ile hazırlandığı için şeker değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Malzemeler hazırsa, şekerpare tarifine geçebiliriz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

40 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Şekerpare tarifi için malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 250 g tereyağı
  • 2 yumurta
  • 4 su bardağı un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 1 kase bütün fındık içi

Şekerpare Nasıl Yapılır

    • Öncelikle hamur yoğurma kabında kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilyayı harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını ve yumurtaları ekleyin.
    • Üzerine azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
    • Hamurdan, cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerini hafifçe düzleştirip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin.
    • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
    • Şerbeti için; toz şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
    • Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini kapatıp şerbeti çekene kadar bekleyin.

Şekerparenin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Özellikle tereyağının daha iyi erimesi için önceden çıkartıp bekletin.
  • Hamuru hazırlarken unu eleyerek ilave edin. Kıvamı yumuşadığında üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
  • Şerbeti hazırlarken içerisine az miktarda tarçın da ekleyebilirsiniz.
  • İsteğe göre şekerpare hamuruna kakao ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Üst kısımlarını fındık, antep fıstığı ya da ceviz içi ile süsleyebilirsiniz.
  • Tatlının şerbeti eşit miktarda çekmesi için; hem tatlının, hem de şerbetin ılık olduğundan emin olun.

1 Porsiyon Şekerpare Kaç Kaloridir?

  • Standart malzemelerle hazırlanan şekerparenin bir porsiyonu, yaklaşık 270 kaloridir. Karbonhidrat ve şeker değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

Çay saatlerinde sunabileceğiniz tarifler arıyorsanız, mutfakların vazgeçilmezi olan şerbetli tatlılara göz atabilirsiniz. Dilerseniz, kısa sürede hazırlanan ekmek tatlısı veya  şam tatlısını da deneyebilirsiniz.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.