Zeytinyağlı Portakallı Kek

Zeytinyağlı Portakallı Kek
07 Mayıs 2025

Zeytinyağlı Portakallı Kek Tarifi: Portakalın ferahlatıcı aromasıyla zeytinyağının yumuşacık dokusu buluşuyor: hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olan zeytinyağlı portakallı kek tarifi, klasik kek tariflerinden farklı olarak hafifliğiyle öne çıkıyor. Özellikle çay saatlerine, kahve eşlikçilerine ya da sade bir tatlı isteğine şık bir dokunuş katmak isteyenler için ideal olan zeytinyağlı portakallı kek tarifi, pratik hazırlanışı ve mis gibi kokusuyla her sofraya taptaze bir enerji getiriyor. Peki; zeytinyağlı portakallı kek nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Portakal Soslu Kakaolu Kek tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon zeytinyağlı portakallı kek kaç kaloridir?

Bir porsiyon zeytinyağlı portakallı kek 350 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Zeytinyağlı Portakallı Kek için

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay kaşığı tarçın veya Yarım çay kaşığı zerdeçal (renk ve aroma için)
Zeytinyağlı Portakallı Kek

Nasıl Yapılır

  1. Fırını 170 derece’ye (alt-üst ayar) ısıtın. Kek kalıbını yağlayıp hafifçe unlayın.
  2. Yumurtaları ve şekeri derin bir kapta 3-4 dakika kadar çırpın, karışım beyazlayıp kabarsın.
  3. Zeytinyağı, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve sütü ekleyip karıştırın.
  4. Un, kabartma tozu, vanilin (ve isterseniz tarçın/zerdeçalı) eleyerek ekleyin. Homojen kıvam alana kadar spatula ile karıştırın.
  5. Karışımı kalıba dökün, fırında yaklaşık 35–40 dakika pişirin. İlk 30 dakika kapağını açmayın.
  6. Fırından çıkan zeytinyağlı portakallı keki fırından çıkarın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin ardından servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Kek tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri eleyerek zarif ve klasik bir sunum yapabilirsiniz.
  • Üzerine ince portakal dilimleri veya şekerlenmiş portakal kabukları yerleştirerek hem şık hem de aromatik bir görünüm sağlayabilirsiniz.
  • Ilık olarak servis edecekseniz yanında bir top vanilyalı dondurma ya da taze kaymakla tamamlayabilirsiniz.
  • Bergamotlu siyah çay, rooibos veya portakallı yeşil çay gibi narenciye aromalı içeceklerle birlikte çok yakışır.
  • Tarifi muffin kalıplarında pişirerek kişiye özel porsiyonlarda sunabilir, üzerine portakal kabuğu rendesi ve nane yaprağı koyabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Sızma, taze, hafif meyvemsi veya yumuşak içimli bir zeytinyağı kullanın. Aşırı yoğun ve keskin zeytinyağları kekte acımsı tat bırakabilir.
  • Beyaz kısmına gelmeden sadece dış turuncu kabuğu rendeleyin. Beyaz kısım kekin tadını acılaştırabilir.
  • Yumurta, süt ve portakal suyu gibi sıvılar mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Bu sayede kek daha iyi kabarır.
  • Un, kabartma tozu ve vanilini mutlaka eleyerek ekleyin. Bu, kekin dokusunu daha yumuşak ve homojen yapar.
  • Kalıbı önce yağlayın, sonra un veya irmikle kaplayın. Bu, kekin yapışmadan kolayca çıkmasını sağlar.
  • Fırında ilk 30 dakika kapağını açmayın. Ani ısı kaybı kekin sönmesine neden olabilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo