ANASAYFA TARİFLER MEYVELİ TATLI TARİFLERİ PEKMEZLİ AYVA DOLMASI

Pekmezli Ayva Dolması

Pekmezli ayva dolması (Erzurum)

Sahrap Soysal’dan Erzurum’un yöresel lezzetlerinden çok lezzetli ayva dolması tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz.

Zeytinyağlı ayva dolması tarifine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Pekmezli Ayva Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 300 g orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet küçük boy kuru soğan (Yemeklik ince doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 100 g tereyağı (Küçük küçük doğranmış)
  • 4 adet orta boy ayva
  • 50 g çekirdeksiz kuru üzüm
  • 3 yemek kaşığı pekmez (Veya toz şeker)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı su (Sıcak)

Pekmezli Ayva Dolması Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı, soğan ve zeytinyağı ile birlikte orta boy bir tencereye veya tavaya alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi ilave edin.
  • Üzümü soğuk suda iyice yıkayarak süzün ve kıymalı karışıma ilave ederek 2-3 dakika pişirin.
  • Ayvaları dörde bölüp, çekirdek yatağını oyarak çıkarın. Her bir parçayı da 2’ye veya 3’e bölün. Elma dilimi şeklinde hazırlayın.
  • Geniş bir tencereye önce ayva dilimlerini tek sıra halinde, kenarlarını üst üste bindirerek dizin.
  • Üzerine kavrulmuş kıymanın yarısını koyun. Tekrar ayva ve kıymayı dizin. Üzerini ayva dilimleriyle kapatın.
  • En üste tereyağı parçalarını ilave edin ve pekmezi gezdirin. Sıcak suyu, tencerenin kenarından yavaşça ilave edin ve pişerken dağılmaması için ayvanın üzerine düz bir tabak kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişirmeye başlayın.
  • Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve suyunu iyice çekip, ayvalar yumuşayınca kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Servis tabağına alın ve sıcak olarak servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!