ANASAYFA TARİFLER MEYVELİ TATLI TARİFLERİ PEKMEZLİ AYVA DOLMASI

Pekmezli Ayva Dolması

Pekmezli ayva dolması (Erzurum)

Sahrap Soysal'dan nefis mi nefis ayva dolması tarifi ile karşınızdayız. Bazı yörelerde ayvanın içinin oyulmasıyla hazırlanan ayva dolması, kıyma, kuru üzüm ve pekmez karışımından oluşur. Zengin iç harcı ve mevsimlik ayvaların pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, özel günlerde en çok ilgi gören yemeklerden biridir. Malzemeler hazırsa, Sahrap Soysal'ın videolu anlatımıyla nefis ayva dolması tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak pekmezli ayva dolması tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Pekmezli Ayva Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 3 adet ayva
  • 200 gr kıyma
  • 1 limon
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • Tereyağı (az miktarda)
  • zeytinyağı (az miktarda)
  • 2  bardak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Pekmezli Ayva Dolması Nasıl Yapılır?

  • Ayvaların kabuklarını soymadan iyice yıkayın. İkiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Sonrasında yarım santim kalınlığında kabukları ile birlikte dilimleyin.
  • Limonlu su hazırlayın ve kararmaması için ayvaları limonlu su içerisine koyun.
  • Tava içerisine zeytinyağı, tereyağı, kıyma ve soğanı alın, altını açarak kavurun.
  • Kavrulurken tuz, karabiber ve kimyon ilave edin.
  • 6-7 dakika kavrulan kıymaya kuru üzümü ekleyerek yaklaşık 2 dakika kavurun.
  • Dolma yapacağınız kabın altına zeytinyağı dökün. Ayva dilimlerini yan yana bitişik şekilde tavanın altına dizin.
  • İçerisine harç koyun ve tekrar ayvaları dizin. Bu şekilde 2 kat yapın. En üstte ayvalar kalsın.
  • Pekmezi üzerine gezdirin.
  • Dağılmasın diye üzerine bir tabak kapatın.
  • Su ekleyin ve altını açarak kaynayana kadar orta ateşte sonra kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 25 dakika pişirilir.
  • Bir servis tabağına alınarak servis edilir. Afiyet olsun. 
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!