Pekmezli Ayva Dolması

Sahrap Soysal’dan Erzurum’un yöresel lezzetlerinden çok lezzetli ayva dolması tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz.
Zeytinyağlı ayva dolması tarifine göz atmayı unutmayın.
Kaç
Kişilik
6 kişilik
Hazırlama
Süresi
30 dakika
Pişirme
Süresi
30 dakika

Pekmezli Ayva Dolması Tarifi İçin malzemeler
- 300 g orta yağlı dana kıyma
- 1 adet küçük boy kuru soğan (Yemeklik ince doğranmış)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 100 g tereyağı (Küçük küçük doğranmış)
- 4 adet orta boy ayva
- 50 g çekirdeksiz kuru üzüm
- 3 yemek kaşığı pekmez (Veya toz şeker)
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 2 su bardağı su (Sıcak)
Pekmezli Ayva Dolması Nasıl Yapılır?
- Kıymayı, soğan ve zeytinyağı ile birlikte orta boy bir tencereye veya tavaya alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi ilave edin.
- Üzümü soğuk suda iyice yıkayarak süzün ve kıymalı karışıma ilave ederek 2-3 dakika pişirin.
- Ayvaları dörde bölüp, çekirdek yatağını oyarak çıkarın. Her bir parçayı da 2’ye veya 3’e bölün. Elma dilimi şeklinde hazırlayın.
- Geniş bir tencereye önce ayva dilimlerini tek sıra halinde, kenarlarını üst üste bindirerek dizin.
- Üzerine kavrulmuş kıymanın yarısını koyun. Tekrar ayva ve kıymayı dizin. Üzerini ayva dilimleriyle kapatın.
- En üste tereyağı parçalarını ilave edin ve pekmezi gezdirin. Sıcak suyu, tencerenin kenarından yavaşça ilave edin ve pişerken dağılmaması için ayvanın üzerine düz bir tabak kapatın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişirmeye başlayın.
- Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve suyunu iyice çekip, ayvalar yumuşayınca kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Servis tabağına alın ve sıcak olarak servis edin.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR