ANASAYFA TARİFLER İFTAR YEMEKLERİ CEVİZLİ GÜLLAÇ

Cevizli Güllaç

Cevizli güllaç

Hafif bir tatlı olduğu için oruç açıldıktan sonra mideyi rahatsız etmemesi ve kolay sindirilir olması güllacı Ramazan ayının vazgeçilmezi yapıyor. Geleneksel olarak iftar sofralarında sık sık yer verilen güllaç, süt ve toz şeker ile kolayca hazırlanır. İsteğe göre ceviz, fındık ve meyve dilimleri ile süslenir. Malzemeleri hazırladıysanız, evde cevizli güllaç nasıl yapılır sorusu için tarif detaylarına geçebiliriz.

Klasik güllaç tarifine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Sütlü tatlılar arasında çok sevilen nefis saray sarması tarifine göz atmayı da unutmayın.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Cevizli Güllaç Tarifi İçin malzemeler

  • 1 paket güllaç
  • 2 litre süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 250 g ceviz içi

Üzeri için:

  • 4-5 yemek kaşığı ceviz içi (İnce çekilmiş)
  • Çilek

Cevizli Güllaç Nasıl Yapılır?

  • Sütü derin bir tencereye alın ve toz şekeri üzerine ilave edin. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Süt, elinizi hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın.
  • Cevizi hafif iri kalacak şekilde rondoda çekin.
  • Güllacı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe ılık sütten ekleyin. üzerine, kullanacağınız kabın boyutuna göre böldüğünüz güllaç yapraklarını dizin.
  • Tüm güllaç yapraklarının parlak kısmının üste baktığından ve hepsinin iyice ıslandığından emin olduktan sonra paketteki yaprakların yarısını kabınıza güzelce yerleştirin.
  • 5 dakika sütü çekmeleri için bekledikten sonra çekilmiş cevizi bolca dökün ve kalan güllaç yapraklarını da aynı şekilde ıslatarak üzerine dizin.
  • Buzdolabında en az 2 saat bekledikten sonra güllacınızı keserek dilimleyin. Dövülmüş ceviz ve çilek ile süsleyerek servis yapın.

    Püf noktası
  • Güllacı bol sütle yapmak gerekir. Eğer güllaç yaprakları ıslandıktan sonra havayla temas ederse jöleleşir ve güllaç lezzetini kaybeder. Bunun için üzerine bol süt dökülmeli ve havayla teması kesilmelidir.
  • Süt mutlaka ılık olmalıdır. Şeker eridikten hemen sonra, en geç 10 dakika içinde ocaktan alınmalıdır. Sütün sıcak olması kesinlikle güllacın hamur olmasına neden olacaktır.
  • İçine fındık, fıstık, ceviz ve badem koyulabilir. Ancak fındık ve fıstık güllacın rengini değiştirdiği, badem de güllaca acılık verdiği için cevizle yapılması tavsiye edilir.
  • Doğal bir tatlı olan güllacın süslemesi de doğasına uygun şekilde olabildiğince sade olmalıdır. En fazla ceviz, fındık, fıstık veya kiraz şekeriyle süslenmesi önerilir. Ama isterseniz damak tadınıza ve mevsime göre servis ederken üzerini çilek, şeftali ve kayısı gibi meyvelerle süsleyerek hazırlayabilirsiniz.
  • Güllacın arasına kullandığınız harçla birlikte meyve koyacaksanız hemen tüketmeniz gerekir. Çünkü asitli meyveler tatlının tadını bozabilir.
  • Güllacı meyve ile tatlandırmak istiyorsanız; ara katlarına şeftali püresi veya nektarin ekleyebilirsiniz.
  • Mutlaka buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!