ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ KOZALAK REÇELİ

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli

Kahvaltı sofralarını güzelleştirecek nefis bir tarif önerimiz var. Genellikle şifa niyetine tüketilen kozalak reçeli, günde bir tatlı kaşığını geçmemeli. Faydalarını duyduktan sonra, mutfağınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz bu reçel özellikle grip, soğuk algınlığı ve astıma iyi gelmesiyle biliniyor. Kozalak reçelinin faydaları nelerdir? diye merak edenler için; ilk olarak öksürüğe iyi geldiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra balgam söktürücü etkisiyle bronşit ve astım tedavisinde en çok önerilen besinlerin başında geliyor. Akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olan kozalak reçeli, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili tedavilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Koah ve astım hastalarının günde bir tatlı kaşığı tüketmesiyle olumlu etkiler alınıyor. Peki, evde kozalak reçeli nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, kozalak reçeli yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Alternatif olarak kaşık kaşık yiyebileceğiniz kolay çilek reçeli ve tam kıvamında kayısı reçeli tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Kozalak Reçeli Tarifi İçin malzemeler

  • 35-40 adet bebek kozalak (yeşil)
  • 900 gram toz şeker
  • 1.5 litre su (içme suyu)
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 adet limon suyu

Kozalak Reçeli Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak çam ağacından toplanılan bebek kozalakları 10 dakika boyunca su dolu geniş kapta bekletin.
  • Kozalakların suyunu süzdükten sonra, tek tek su altında durulayın.
  • Yıkadığınız kozalakları geniş bir tencere içine alın ve 1.5 litre su ile birlikte kaynamaya bırakın.
  • 1 saat sonra tencerenin içerisine toz şekeri ekleyin.
  • Ara sıra tahta kaşık ile karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin.
  • Kıvamı tutmaya başladığında limon tuzu ve limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
  • Ilınan reçeli kavanozlara doldurun ve içine birkaç adet pişmiş kozalak ekleyin. Ağızlarını kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.

Kozalak Reçeli Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanacağınız kozalakların yeni toplanmış olması ve taze olmasına özen gösterin.
  • Kozalakları tek tek sudan geçirirken üzerinde toz kalmamasına dikkat edin.
  • Kozalak reçelini pekmez ile karıştırarak tatlandırabilirsiniz.
  • Aroma katmak için, reçelin içerisine birkaç adet karanfil atabilirsiniz.
  • Yaz ve kış aylarında tüketilen kozalak reçelini tarçın ve bal ile birlikte tüketebilirsiniz.
  • Gün içinde en fazla bir tatlı kaşığı kozalak reçeli tüketilmesi önerilir.

Kozalak Hangi Ayda Toplanır?

  • Reçel ve pekmez yapımında kullanılan kozalaklar, Kasım'dan Haziran ayına kadar toplanabilir. Özellikle Haziran ve Temmuz ayında toplanan kozalakların güneşe serilerek açılması sağlanır.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!