ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ PİDE TARİFLERİ TAM BUĞDAYLI PİDE

> TAM BUĞDAYLI PİDE
Tam buğdaylı pide
4 Kişilik
Hazırlama 30 dakika
Pişirme 30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tam buğdaylı pide tarifi için malzemeler
  • 350 ml (1 su bardağı + 1/2 su bardağından 1 yemek kaşığı az) su 
  • 1 küçük paket instant kuru hamur mayası
  • 1 tatlı kaşığı bal, agave veya şeker
  • 350 g (2 su bardağı + 1 su bardağından 3 yemek kaşığı az) tam buğday unu
  • 150 g (1 su bardağından 1 yemek kaşığı fazla) beyaz un
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • Birkaç tutam çörek otu
Tam buğdaylı pide Nasıl Yapılır

Klasikten vazgeçemeyenler için Ramazan pidesini tam buğday unuyla yaptık.
  • 350 ml ılık suya mayayı ve balı ekleyip karıştırın. Su 37-40 derece olmalı. Bunu anlamak için, serçe parmağınızı suya sokunca yakmayacak ama sıcak hissedeceksiniz.
  • Unları ve 1 tepeleme tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Üzerine mayalı suyu ekleyip tüm malzemeleri karıştırın. Ardından hamuru tezgaha alıp yoğurmaya başlayın. 7-8 dakikanın sonunda, hamur istediğimiz kıvama gelecek ve üzeri pürüzsüzleşecek. Hamuru 2 parçaya ayırıp unlanmış tezgahta top şekli verin ve üzerlerini nemli bir bezle kapatın. 45 dakika mutfağın ılık bir köşesinde, hacmi yaklaşık iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. 
  • 2 fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin ve un serpin. Ellerinizi unlayın, mayalanan hamurları kaldırıp pişirme kağıtlarının üzerine yerleştirin ve üzerlerini hafifçe unlayın. Hamurlara elinizle bastırarak çapları yaklaşık 22 cm olacak şekilde açın. Her iki pide hamurunun üzerine nemli mutfak bezi örtüp 1-2 saat ılık bir alanda, tekrar hacmi yaklaşık iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Bu sırada fırını fansız, alt-üst ayarında 240 dereceye ısıtın. 
  • 2 tatlı kaşığı su ve yumurta sarısını iyice çırpın. Hazırladığınız yumurtalı karışımın yarısını 1 pide hamurunun üzerine nazikçe sürün. Pide hamurunun kenarlarından 1-2 cm boşluk bırakıp hamurun üzerine serçe parmaklarınızın yan kısımlarıyla kuvvetlice bastırarak, araları neredeyse eşit olan 4 veya 5 paralel çizgi oluşturun. Fırın tepsisini 90 derece çevirip aynı işlemi 4 veya 5 paralel çizgi oluşturacak şekilde tekrarlayın (Bu işlemde pidenin üzerinde kare benzeri şekiller oluşmalı). Şekil verdiğiniz hamurun üzerine çörek otu serpiştirin. Pideyi önceden ısıtılmış fırında, orta rafta, yaklaşık 12-13 dakika pişirin (240 derecede). Fırından çıkan pidenin alt kısmında kalan unları bir fırça ile temizleyin. İkinci pideyi de aynı şekilde pişirin.

Bu tariften 2 pide çıkıyor. 1 bütün pide yaklaşık 1055 kcal, 38 g protein, 203 g karbonhidrat, 16 g yağ, 26 g lif içeriyor.

Klasik Ramazan pidesi tarifi için tıklayın.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.