ANASAYFA TARİFLER BÖREK TARİFLERİ HAŞHAŞ EZMELİ MERCİMEKLİ BÖREK

Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek

Haşhaş ezmeli mercimekli börek

Baklagiller familyasından olan yeşil mercimeğin ana vatanı Mezopotamya ve Suriyedir. Türkiye'de en çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen bu besin, yüksek miktarda demir içerir. Bu sayede anemi riskini en aza düşürür. Genellikle çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılır. Protein bakımından zengin olan yeşil mercimeğin diğer adı kara şimşektir. Vücut direncini arttırdığı için, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, yeni tatlar keşfetmek için haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifine geçebiliriz.

Kaç
Kişilik

5 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Tarifi İçin malzemeler

  • 4 yufka

Yufkaların arası ve üzeri için:

  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağından biraz fazla zeytinyağı

İç harcı için:

  • 1.5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1-2 soğan
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber

Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

  • İç harcı hazırlamak için yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın. Bir tavada yağ ile ince doğranmış soğanı soteleyin ve salçayı ekleyip karıştırın.
  • Yeşil mercimeği ekleyin ve birkaç dakika daha soteleyin. Ardından cevizlerle baharatları da ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  • Yufkaları ıslatmak için yağ ve haşhaş ezmesini karıştırın. Hafif sıvı hale geldiğinde bir yufkayı serip üzerine sürün.
  • Diğer bir yufkayı da üzerine kapatarak 16 eşit parçaya üçgen olarak bölün. Her üçgene iç harçtan koyup sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Kalan sostan böreklerin üzerine sürün ve diğer iki yufkayı da bu şekilde tamamlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Haşhaş ezmeli mercimekli böreği kalabalık sofralar için sunacaksanız, zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    • Mercimekleri haşlamış için kaynar su kullanın. Aksi takdirde çatlamalar oluşacaktır.
    • Haşlanan mercimekleri delikli süzgeç ile alarak dağılmalarını önleyebilirsiniz.
    • Böreğin üst kısmına tereyağlı süt sürerek çıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
    • Börek yapımında kullandığınız yufkaların taze ve günlük olmasına özen gösterin.
    • Böreğin eşit miktarda pişmesi ve içinin çiğ kalmaması için, fırını önceden ısıtın.

      1 Porsiyon Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Kaç Kaloridir?

      • Haşhaş ezmeli mercimekli böreğin bir porsiyonu, yaklaşık 235 kaloridir. Demir ve potasyum bakımından zengin olsa da, yufka ile hazırlandığı için karbonhidrat değeri de yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmeli, gün içinde tüketilen ekmek miktarı azaltılmalıdır.

      Kahvaltı ve çay saatlerinde sık sık tüketilen börek tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Türk ve Balkan mutfaklarının vazgeçilmezi haline gelen tava böreği tarifine göz atabilirsiniz.


      Yeniliklerden haberdar olun!

      Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!