Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek

Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek
18 Nisan 2023

Baklagiller familyasından olan yeşil mercimeğin ana vatanı Mezopotamya ve Suriyedir. Türkiye'de en çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen bu besin, yüksek miktarda demir içerir. Bu sayede anemi riskini en aza düşürür. Genellikle çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılır. Protein bakımından zengin olan yeşil mercimeğin diğer adı kara şimşektir. Vücut direncini arttırdığı için, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, yeni tatlar keşfetmek için haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifine geçebiliriz.

1 Porsiyon Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Kaç Kaloridir?

  • Haşhaş ezmeli mercimekli böreğin bir porsiyonu, yaklaşık 235 kaloridir. Demir ve potasyum bakımından zengin olsa da, yufka ile hazırlandığı için karbonhidrat değeri de yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmeli, gün içinde tüketilen ekmek miktarı azaltılmalıdır.
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek için

Malzemeler

  • 4 yufka

Yufkaların arası ve üzeri için:

  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağından biraz fazla zeytinyağı

İç harcı için:

  • 1.5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1-2 soğan
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber
Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek

Nasıl Yapılır

  1. İç harcı hazırlamak için yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın. Bir tavada yağ ile ince doğranmış soğanı soteleyin ve salçayı ekleyip karıştırın.
  2. Yeşil mercimeği ekleyin ve birkaç dakika daha soteleyin. Ardından cevizlerle baharatları da ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  3. Yufkaları ıslatmak için yağ ve haşhaş ezmesini karıştırın. Hafif sıvı hale geldiğinde bir yufkayı serip üzerine sürün.
  4. Diğer bir yufkayı da üzerine kapatarak 16 eşit parçaya üçgen olarak bölün. Her üçgene iç harçtan koyup sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  5. Kalan sostan böreklerin üzerine sürün ve diğer iki yufkayı da bu şekilde tamamlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Haşhaş ezmeli mercimekli böreği kalabalık sofralar için sunacaksanız, zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Mercimekleri haşlamış için kaynar su kullanın. Aksi takdirde çatlamalar oluşacaktır.
  • Haşlanan mercimekleri delikli süzgeç ile alarak dağılmalarını önleyebilirsiniz.
  • Böreğin üst kısmına tereyağlı süt sürerek çıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Börek yapımında kullandığınız yufkaların taze ve günlük olmasına özen gösterin.
  • Böreğin eşit miktarda pişmesi ve içinin çiğ kalmaması için, fırını önceden ısıtın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo