Bıldırcın Dolması

Bıldırcın Dolması
23 Ekim 2021

Bıldırcın, sülüngiller familyasına ait küçük bir kuş türüdür. Genellikle kızartma yapımında kullanılan bıldırcın eti, sağlık açısından çok faydalıdır. Protein değeri yüksek olduğu için kas ve kemik gelişimini destekler. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan bıldırcın dolması, pirinç, soğan, kuru üzüm ve bademli harçtan oluşur. Bıldırcının içi doldurulduktan sonra tencerede veya fırında pişirilir. İç harcın dağılmasını önlemek için kürdanla tutturulur. Malzemeler hazırsa, Osmanlı usulü bıldırcın dolması tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak bıldırcın ve haşlanmış bıldırcın yumurtası tarifine de göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Lezzet Trendleri
Bıldırcın Dolması için

Malzemeler

  • 5 adet bıldırcın
  • 2 adet orta boy soğan 
  • 1,5 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı badem 
  • Tuz 
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
Bıldırcın Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Bıldırcınlar temizlenir, üzerlerinde tüy kaldıysa hepsi koparılır.
  2. Bademleri ve kuru üzümleri iki ayrı kapta sıcak suda bekletilir. 
  3. Bademlerin kabuklarını soyulur. 
  4. Tencereye 2 yemek kaşığı yağ koyulur ve yemeklik doğranan soğan renk alana kadar kavrulur. 
  5. Badem, tuz, suyu süzülmüş kuru üzüm, karabiber ve pirinç eklenerek 3 dakika kavrulur. 
  6. Ardından sıcak su eklenerek pişirilir.
  7. Ayıklanan bıldırcınların dış derisine zarar vermeden 1 yemek kaşığı yağda dış kısımları kızartılır. 
  8. Pişen pilava tarçın ve nar ekşisi eklenerek bıldırcınların içerisine doldurulur. 
  9. Dağılmaması için kürdan yardımı ile tutturulur. 
  10. Tencereye dizilir, su eklenerek pişmeye bırakılır.
  11. Daha lezzetli bir su içerisinde pişmesini isterseniz, pişme suyuna nane, soğan ya da defne yaprağı katabilirsiniz. Afiyet olsun. 

1 Porsiyon Bıldırcın Eti Kaç Kalori?

  1. 1 adet bıldırcın eti, yaklaşık 230 kalori değerindedir. Ancak iç harcına eklenen malzemelere göre kalori değeri değişiklik gösterebilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo