ANASAYFA TARİFLER BALIK YEMEKLERİ TARATORLU TEKİR TAVA

Taratorlu Tekir Tava

Taratorlu tekir tava

Vücudu pembe veya kırmızımsı renkte olan tekir balığı, kış aylarının sonlarına doğru lezzetlenir. Genellikle boyu 15-25 cm aralığındadır. Ağırlığı ise 50-80 gram arasında değişiklik gösterir. Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz'de görülür. İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler. Kalp krizi riskini en aza düşürür. Malzemeleriniz hazırsa, tarator soslu tekir tava tarifine başlayabiliriz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Taratorlu Tekir Tava Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kg tekir balığı 
  • Yarım limonun suyu
  • Tuz 
  • Kızartma için sıvı yağ

Tarator sos için

  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı ceviz içi
  • Yarım su bardağı kıyılmış zeytin
  • 5 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 dilim ekmek içi 
  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
  • Tuz

Taratorlu Tekir Tava Nasıl Yapılır?

  • Balıkları temizleyin. Pullarını bir kaşık yardımıyla kazıyıp balıkları bol suyla yıkayın. Süzgece alıp suyunu süzün.
  • Yarım limon suyu ve tuz serpiştirip ovun. Balıkları 20 dakika  süzgeçte bekletin. 
  • Tarator sos için; maydanozu temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Ekmek içini ufalayın.
  • Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Zeytin, maydanoz, sarımsak, ekmek içi ve tuz ekleyip 2-3 dakika orta hararetli ateşte karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan alıp limon suyu ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın. 
  • Sıvı yağı tavada kızdırın. Balıkların iki tarafını kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerinde bekletin. Servis tabağına alıp tarator sosla birlikte servis yapın.
  • Tarator soslu tekir tavayı, ezme salata ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarator Soslu Tekir Tava Püf Noktaları Nelerdir?

  • Balığın pullarını temizlemek için bıçağın sırt kısmını da kullanabilirsiniz. İsteğe göre kafa kısmını da kesebilirsiniz.
  • Balıkları ovduktan sonra bol suda durulayın ve süzülmesi için kenarda bekletin.
  • Tarator sosun kıvamını koyulaştırmak için, mayonez ilave edebilirsiniz.
  • Kötü koku oluşumunu önlemek için kızartma yağına birkaç damla limon suyu sıkabilirsiniz.
  • Kızarttığınız balıkları kağıt havluda bekleterek fazla yağın süzülmesini sağlayın.

1 Porsiyon Taratorlu Tekir Tava Kaç Kaloridir?

  • Taratorlu tekir tavanın bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. Besin değerleri yüksek olduğu için, diyet listelerine uygun bir tariftir. Dilerseniz, fırında tekir balığı tarifini de deneyebilirsiniz.

Yüksek proteinli balık yemeklerini hazırlarken ihtiyaç duyabileceğiniz balığın yanına yakışan soslara mutlaka göz atın. Pratik ve lezzetli karides güveç tarifini listenize eklemeyi unutmayın.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!